Voucherele de Vacanta pentru profesori in 2022 au un cuantum de 1.450 lei pentru un salariat in limita sumelor prevazute in bugetul alocat cu aceasta destinatie. De asemenea, acestea se acorda tuturor persoanelor care au calitatea de salariat in unitatile de invatamant de stat. Voucherele sunt prevazute drept recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului, astfel persoanele care beneficiaza de acestea sunt cele care au desfasurat efectiv activitate in perioada de referinta, indiferent de perioada lucrata.
Intregul Ordin, emis de Ministrul Educatiei, il puteti citi mai jos.
ORDIN- privind stabilirea modalitatii de acordare a voucherelor de vacanta pentru unitatile/institutiile de invatamantt de stat, Ministerul Educatiei si alte institutii publice din subordinea/coordonarea acestuia, pentru anul 2022
Avand in vedere:
- art 1 alin. (2), (2^4) si (3) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 8/2009 privind acordarea voucherelor de vacanta aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 94/2014, cu modificarile si completarile ulterioare;
- prevederile Hotararii Guvernului nr. 215/2009 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta, cu modificarile şi completarile ulterioare;
- dispozitiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 131/202l privind modificarea si completarea unor acte normative, precum pentru prorogarea unor termeni;
- prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificarile si completările ulterioare;
In temeiul dispozitillor art. 13 alin. (3) din Hotararea Guvernului nr. 369/2021 privind organizarea si functionarea Ministerului Educutiei, cu modificarile şi completarile ulterioare.
MINISTRUL EDUCATIEl
emite prezentul ordin
ART. 1
(1) Prezentul ordin stabileste modalitatea de acordare a voucherelor de vacanta in anul 2022 in de invatamant de stat, Ministerul Educatiei si alte institutii publice din subordinea/coordonarea acestuia, denumite in continuare unitati/institutii.
(2) Voucherele de vacanta aferente anului 2022 se emit doar pe suport electronic şi sunt in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat in limita sumelor prevazute in bugetul alocat cu aceasta destinatie.
(3) Voucherele de vacanta se acorda tuturor persoanelor care au calitatea de salariat in unitatile/institutiile prevazute la alin.( 1), la momentul acordarii atestora. Avand in vedere ca voucherele de vacanta se acorda pentru recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului, beneficiaza de acestea personnele care au desfasurat efectiv activitate in perioada de referinita, indifererent de perioada lucrata.
(4) Beneficiaza de vouchere de vacanta personalul incadrat in unitatile/institutiile prevăzute la alin. (1), care a desfasurat activitate in anul 2022, indiferent de durata acesteia, inclusiv personalului aflat in situatiile prevazute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) In cazul salariatului al carui contract individual de munca si raport de serviciu, la data acordarii voucherelor de vacanta este suspendat sau a incetat in cursul anului 2022, acesta poate beneficia de vouchere de vacanta numai daca, in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, depunde la unitate/institutie o cerere in acest sens, precum si dovada achitarii impozitului aferent prin virament bancar in contul unitatii/institutiei.
ART. 2
(1) In cazul incadrarii in sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanta sunt acordate de catrere angajatorii unde beneficiarii in cauza au functia de baza, potrivit legii. Beneficiarii au obligatia de a depune la unitate/institutie o declaratie, in scris, in care sa precizeze angajatorul unde au functia de baza.
(2) Beneficiarii au dreptul sa aleaga unitatea afiliata pentru achizitionarea serviciilor turistice.
(3) In cazul salariatilor din cadrul unitatilor/institutiilor prevazute la art. 1 alin. (1), care in cursul anului 2022 au desfasurat activitatea la mai multi angajotori, se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de către angajatorul unde beneficiarul in cauza isi are functia de baza, potrivit legii. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, benenciarul indemnizatiei de vacanta alege in scris unitatea care acorda voucherele de vacanta, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10
zile lucratoare, si catre angajatori optiunea facuta, cu respectarea prevederilor alin. (1).
(4) Personalul angajat cu mai mult de o norma beneficiaza de vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei, in conditiile alin. (1)- (3).
(5) In cazul personalului transferat sau detasat se acorda vouchere de vacanta cu conditia prezentarii de catre salariat a unei adeverinte din care sa rezulte ca angajatorul de la care s-a transfer/detaşat nu i-a acordat voucherele de vacanta aferente anului 2022 pana la data realizarii transferului/detasarii.
ART. 3
Beneficiarii care nu doresc sa primeasca vouchere de vacanta depun o solicitare serisa in acest sens la unitatea/institutia angajaioare, in termen de 30 de zile de la data publicarii prezentului ordin in Monitorul Oficial al României, Partea I.
ART. 4
(1) Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanta pe suport electronic pe baza actului de identitate numai pentru achizitionarea de servicii turistice de la unitati le afiliate.
(2) In cazul vocherelor de vacanta alimentate pe suport electronic si necuvenite, angajatorul are obligatia de a comunica in timp util informatiile relevante unitatii emitente, pentru ca acesta sa poata face restituirea valorilor catre angajator.
(3) Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data alimentarii suportului electronic, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
(4) Angajatorii sunt obligati sa instiinteze benenciarii cu privire la data alimentarii suportului electronic si valoarea voucherelor de vacanta transferate pe acesta.
(5) La sfarsitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanta sau la data incetarii raporturilor de munca, beneficiarul are obligatia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la rândul lui, va restitui suportul electronic unitatii emitente. In cazul in care beneficiarul a utilizat in totalitate sau in parte voucherele de vacanta alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauza de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanta neecuvenite, in termen de 30 de de la producerea cauzei care determina restituirea.
ART. 5
Se interzice beneficiarului:
a) utilizarea voucherelor de vacanta pentru achizitionarea altor servici decat cele prevzzute la art. 23 din Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta, aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 215/2009, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) comercializarea voucherelor de vacanta in schimbul unor sume de bani si/sau servicii.
ART. 6
(1) Ordonatorii de credite raspund de modul de acordare a voucherelor de vacanta si au obligatia de a angaja si de a utiliza creditele bugetare necesare aplicarile ordin numai in limita prevederilor si destinatiilor aprobate, cu respectare dispozitiilor Legii nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Ordonatorii de credite au obligatia de a demara procedura de achizitie a voucherelor de vacanta din momentul in care creditele bugetare cu aceasta destinatie sunt cuprinse in bugetul unitatii/institutiei prevazute la art. 1 alin. (1).
(3) In vederea stabilirii valorii estimate a contractului de achizitie a voucherelor de vacanta, se iau in considerare numai costurile necesare serviciilor de emitere şi transport ale suporturilor electroniece, fara a fi luata in calcul si valoarea nominala a voucherelor de vacanta.
(4) Onionatorii de credite tin evidenta voucherelor de vacanta conform situatiilor cuprinse in anexele la Normele metodologice privind acordarea voucherelor de vacanta aprobate prin Hotararea Guveniului nr. 115/2009, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Potrivit clasificatiei economice a cheltuielilor bugetare, voucherele de vacanta se cuprind la titlul "Cheituieli de personal", articolul "Cheltuieli salariale in natura", cod 10.02.06.
(6) Sumele reprezentand voucherele de vacanta sunt supuse impozitarii in luna in care au fost acordate beneficiarului.
(7) Pentru voucherele de vacanta alimentate pe suport electronic si neutilizate in perioada de valabilitate, unitatea emitenta restituie valorile nominale catre angajator. Valoarea restituita de catre unitatile emitente va fi virata la bugetul de stat la titiul 85 - "Plati efectuate in anii precedenti si recuperate in anul curent".
(8) In situatia in care se restituie voucherul/contravaloarea acestuia, persoana beneficiaza de recalcularea impozitului in luna urmatoare restituirii.
ART. 7
Prezentul ordin intra in vigoare la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Niki 08 Apr. 2022 17:53:18
Nu merita nimic nici un profesor.Lasama sa te las.Au un salariu destul de mare pt cat isi bat capul.La munca cu ei si sa se puna camere in salile de curs pt a veni cand trebuie la ora si pt a preda si a intelege ceva din ce predau.Petrescu Silvia 06 Apr. 2022 21:07:56
Cand primesc banii in mana,? Pe 7..8...9?