Cu scolile inchise din cauza pandemiei de coronavirus, elevii si profesorii sunt nevoiti sa tina legatura online si sa desfasoare lectiile in acest fel. Dascalii sunt neviti sa faca o captura de pe ecranul unui laptop sau al unui telefon mobil, ca sa demonstreze ca aceste lectii au avut loc.
"Trebuie sa prezinte niste dovezi, adica o inregistrare, un printscreen daca foloseste laptopul sau telefonul, sunt multe feluri de a inregistra si a dovedi prezenta lor online. Daca pana acum, aceasta activitate de invatare online nu era prevazuta intr-un cadru legislativ, iata [profesorii – n.red.] sunt obligati sa isi raporteze activitatile, pentru ca, pana la urma, avem drepturi salariale pe care trebuie sa le justificam printr-o anumita activitate. Eu zic ca in jur de 60% au realizat activitati, si nu neaparat online, [caci – n. red.] au un telefon, un grup pe WhatsApp, un grup pe Facebook…", a declarat secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar, Luminita Barcari, la Europa FM.
Secretarul de stat mai spune ca toate cadrele didactive vor fi sfatuite ca, la reluarea scolii in clase, sa predea doar informatiile esentiale.
"Pana la urma, noi mergem pe formarea de competente. O competenta poate fi formata nu neaparat pe toate continuturile. Sa insistam pe lucrurile cu adevarat esentiale si de care ne vom lega pentru anul scolar urmator", a explicat Luminita Barcari.
Prezenta online la cursuri a elevilor si a cadrelor didactice va fi monitorizata de unitatile de invatamant, dupa cum prevede ordinul pentru invatamantul online de
aici.
In portalul Digital
educred.ro sunt centralizate platforme de invatare si resurse educationale deschise, inclusiv tutoriale si alte materiale de invatare destinate formarii si sustinerii cadrelor didactice.
Elevii si profesorii nu se vor intoarce la scoala pana pe 15 mai, cel putin, cand se incheie starea de urgenta declarata de presedintele tarii. In perioada in care tin lectiile online, profesorii isi primesc salariile integral.