"In contextul actual, al reconfigurarii modului de desfasurare a tuturor activitatilor educationale, avand in vedere obiectivele asumate ale Educatiei, Ministerul Educatiei si Cercetarii a identificat programele adecvate pregatirii cadrelor didactice in perioada vacantei scolare.
Consideram ca profesorii trebuie sa isi dezvolte si sa aplice propriile strategii de formare profesionala, fara a exclude din acest proiect elevul, care este si trebuie sa ramana motivatie a demersului de invatare al fiecarui profesor.
Programele de formare continua si activitatile de instruire/perfectionare pentru care au putut opta profesorii, incepand cu luna martie si pentru care pot opta in continuare, au grade diferite de complexitate si demonstreaza o abordare stadiala, vizand prezentarea unor instrumente digitale utile in armonizarea metodelor didactice aplicate la clasa virtuala de elevi.
Toate resursele puse la dispozitia cadrelor didactice sunt centralizate pe site-ul:
https://digital.educred.ro/", a anuntat Monica Anisie pe pagina sa de Facebook.
Ministrul a anuntat si un calendar al programelor de formare pentru profesori. Pentru luna august sunt prevazute consiliere si formare coordonate de CCD. Este prevazut, de asemenea, ca fiecare scoala va avea un intrument de invatare la distanta.
Model hibrid de invatare
In septembrie, 135.000 de profesori vor fi pregatiti pentru modelul hibrid de invatare. Tot atunci va fi publicat si "un set de recomandari pentru invatarea la distanta, dedicat directorilor de scoli", prevede documentul.
Deciziile cu privire la deschiderea scolilor vor fi luate spre sfarsitul verii, a anuntat anterior Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru. In functie de rezultatele evaluarilor referitoare la pandemie, autoritatile vor stabili ce masuri trebuie sa ia in septembrie, scenariile fiind "de la cele mai sumbre pana la cele mai adaptate".
S-ar putea chiar ca scolile sa ramana inchise si din septembrie, iar elevii sa desfasoare doar cursuri online, in functie de evolutia pandemiei, au adaugat autoritatile. Totusi, cel mai probabil este ca o parte dintre elevi sa vina la scoala, iar cealalta parte sa faca lectiile online, acasa, urmand sa faca rocada.