"Deja in prima zi de mandat, am cerut sa facem o evaluare in sensul acesta, sa vedem cati anume dintre profesori nu obtin (n.r. - nota 5). In acelasi timp imi doresc sa vad si de unde provin, formarea lor initiala unde s-a realizat, pentru a lua o decizie corecta si bazata pe un studiu in cadrul Ministerului Educatiei", a declarat Monica Anisie.
Sistemul finlandez, preluat si in Romania
In legatura cu problema cadrelor didactice, premierul Ludovic Orban, prezent la minister, a evidentiat sistemul de invatamant finlandez care performeaza datorita unei salarizari corespunzatoare si a programelor de formare continua a cadrelor didactice, model care ar putea fi preluat si in Romania.
"Sistemul finlandez selecteaza din universitati cei mai buni absolventi, ii motiveaza cu un salariu mare la angajare, iar ecartul intre salariul pe care il primeste un tanar profesor debutant care intra in cariera si salariul pe care il primeste la final de cariera nu este asa de mare cum este la noi. Mai mult decat atat, exista sisteme continue de formare, adica se investeste in cadrele didactice, in cresterea capacitatii lor de a relationa cu copilul, de a transmite cunostintele, de a gasi cele mai bune forme de transmitere a cunostintelor in toate mediile. Trebuie sa urmam si sa incercam sa implementam niste modele de succes care functioneaza in alte tari", a spus Orban.
Pentru a se titulariza, adica pentru a se angaja pe o perioada nedeterminata, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 7 (sapte) atat la examenul scris, cat si la inspectia la clasa in profilul postului.
Pentru a deveni suplinitor – adica pentru angajarea pe perioada determinata, candidatii trebuie sa obtina minimum nota 5 (cinci) atat la proba scrisa, cat si inspectia in profilul postului.
Rezultatele de la
Titularizare 2019 arata ca mai putin de jumatate dintre profesorii care au dat examenul de
titularizare au obtinut note de peste 7, minimum necesar pentru angajarea pe perioada nedeterminata. Datele de la Ministerul Educatiei arata ca, inainte de contestatii, procentul notelor peste 7 obţinute de candidaţii care au participat la proba scrisa este de 46,86%, mai mare decat in 2018 cand a fost 47,40%, respectiv 45,73% in 2017. 92 de candidaţi (0,47%) au obţinut nota 10, iar 9.072 de candidaţi (46,39%) au obţinut note intre 7 şi 9,99. 19,10% dintre candidati au luat note mai mici de 5. Aceleasi date arata ca 4.000 de profesori au luat sub 5 la proba scrisa, iar alti 3.960 de profesori au iesit din examen.
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Andreea Mihalcea 15 Mar. 2020 15:38:16
Cum putem sa predam online ??????Doamna ministru stie ca sunt elevi care nu au acces la internet ?????