"Va multumesc, dragi invatatoare si invatatori, pentru dedicare, pentru pasiune, pentru ca sunteti, zi de zi, langa copii! Astazi, cand il sarbatorim pe fondatorul primei institutii de invatamant cu predare in limba romana la Bucuresti, Gheorghe Lazar, celebram vocatia - pentru ca a fi invatator este o meserie de vocatie. Stiu ca, dincolo de cresterile salariale sau de investitii, ceea ce va face sa ramaneti in sistem este respectul pe care-l primiti in societate. Stiu ca doar intelegand cata nevoie avem de profesori si construind acel sistem care ii atrage si-i mentine pe cei mai buni absolventi in cariera didactica vom reusi sa ajungem la societatea pe care ne-o dorim pentru copiii nostri", a transmis Ligia Deca, pe Facebook.
Elevii si profesorii
nu au mers la scoala miercuri, pe 5 iunie, de Ziua Invatatorului, fiind zi libera pentru angajatii din sistemul de invatamant, in premiera la nivel national dupa greva declansata in 2023 de cadrele didactice. In anii trecuti, Ziua Invatatorului era marcata in scoli, in timpul programului de lucru, prin diferite activitati.
Ziua de 5 iunie a fost aleasa pentru ca marcheaza data de nastere a marelui dascal Gheorghe Lazar, intemeietorul invatamantului modern romanesc. In mai 2007, 70 de deputati si senatori au depus un proiect legislativ privind instituirea Zilei Invatatorului. Acestia au subliniat, in expunerea de motive, ca "drumul Romaniei in Europa trece, invariabil, prin scoala" si se impune ca invatamantul sa primeasca atentia cuvenita, acesta fiind unul dintre domeniile care "ne mai reprezinta cu onoare in exterior".
Astfel, Ziua invatatorului se doreste a fi un prilej bun de reflectie asupra scolii si a slujitorilor ei, o oportunitate pentru a ne manifesta recunostinta fata de dascali, in special a "fondatorului invatamantului in limba nationala in Tara Romaneasca" - Gheorghe Lazar, care s-a nascut la data de 5 iunie.