Examen directori scoli 2021
"Ar fi nedrept sa intram cu alte activitati peste luna august, care ar trebui sa fie o luna binemeritata de odihna pentru angajatii din sistemul de invatamant. Pe de alta parte, nu se pot organiza aceste concursuri inainte de examenele nationale, e nevoie de cadre didactice (...) de la organizare pana la corectura. (...) Nu ar fi drept sa iei unui cadru didactic implicat in corectura la
Bacalaureat sau la Evaluarea Nationala (...) dreptul de a participa la concursul de director pentru ca nu se va putea pregati. Deci, astea sunt constrangerile si de asta am spus ca nu sunt sigur ca vom putea organiza inainte de intrarea in vacanta de vara. (...) Insist sa nu se organizeze concursuri in luna august. Deci ori reusim pana pana luna august, dar dupa examenele nationale, Evaluare, Bacalaureat ori, daca nu, in toamna acestui an, oricum trebuie sa fie organizate", a precizat Cimpeanu intr-o conferinta organizata in cadrul Campaniei Nationale "Vaccinare si testare pentru invatare".
Ministrul propune ca examenele pentru ocuparea celor aproximativ 10.000 de posturi de directori de scoli sa se desfasoare in doua etape, subiectele de examen sa fie "relevante", iar din comisia prevazuta pentru a doua etapa sa faca parte si un reprezentant al colectivului de cadre didactice din scoala pe care candidatul doreste sa o conduca.
"Ideea e sa fie o tematica relevanta pentru ceea ce trebuie sa faca un director de scoala, o tematica sigura si cei care vor depasi nivelul 7, sa spunem, nota 7, pot opta pentru a fi directori intr-o scoala. Sunt doua variante luate in discutie, sau ca la examenul de rezidentiat, cine a luat 10 isi poate alege orice scoala, urmatorul, cu 9,99... Poate sa fie o varianta, nu este cea acoperitoare total. O alta varianta este sa se exprime optiunile in ordinea descrescatoare a rezultatelor la examenul national (...) 2,3,4,5... 7 optiuni pentru o scoala, dupa care se intra in etapa a doua", a afirmat Cimpeanu.
El a aratat, totodata, importanta implicarii scolii in acest proces de evaluare si desemnare a directorilor.
"Am observat ca lucrurile impuse de oriunde altundeva din afara scolii nu genereaza rezultate. Poti sa fii foarte, foarte bun manager, daca te respinge colectivul de cadre didactice din scoala, nu cred ca ai sanse si cred ca elevii sunt primii care pierd din aceste conflicte pe care le-am vazut in multe scoli din Romania intre conducerea scolii si colectivul de cadre didactice", a mai spus ministrul Educatiei.
Puteti auzi declaratiile ministrului si in video-ul de mai jos: