"Sanctionarea cu absenta de catre profesor nu ar trebui sa fie un mijloc de coercitie sau un mijloc de pedeapsa. (...) As dori sa subliniez ca absenta la ora nu este si nu ar trebui sa fie mijloc de coercitie sau de pedeapsa. Ea constata existenta elevului in sala, nu ar trebui sa constituie un instrument punitiv al profesorului si aici cred ca avem de lucrat cu anumite mentalitati, dar probabil avem sa-i ascultam si pe profesori in a-i intelege de ce se simt fortati sa recurga la astfel de metode”, a atras atentia ministrul Ligia Deca.
Totodata, Ligia Deca a aratat ca exista o discrepanta de perceptie intre elevi si profesori, in ceea ce priveste violenta verbala.
"A doua chestiune se refera la diferenta de procente dintre elevii care au raspuns la chestionar si profesorii respondenti cu privire la calitatea de martori la agresiunile verbale ale cadrelor didactice asupra elevilor. Numai 12,5% dintre profesori spun ca au fost martori la astfel de evenimente nedorite, insa 40,5% dintre elevii respondenti spun ca au intalnit cazuri in care profesorii se purtau neadecvat cu elevii (umilire in fata clasei, comentarii nepotrivite asupra tinutei sau intereselor elevilor etc.). Aceasta discrepanta de perceptie ne spune ca nu avem aceeasi intelegere intre elevi si cadrele didactice cu privire la ce constituie violenta verbala. Si aici cred ca putem face mai mult pentru a imbunatati comunicarea dintre cadrele didactice si elevi", a scris Ligia Deca, intr-un mesaj publicat pe Facebook.
Ministrul Educatiei le-a transmis elevilor ca "vocea lor este importanta" si ca "feedback-ul constructiv si implicarea elevilor contribuie la imbunatatirea procesului educational".
Drepturile elevilor sunt prevazute in Statutul Elevului unde, la articolul 7 - Drepturi educationale, apare scris, negru pe alb, ca elevii beneficiaza de urmatoarele drepturi in sistemul educational:
"ff) dreptul de a le fi consemnata in catalog absenta, doar in cazul in care nu sunt prezenti la ora de curs. Este interzisa consemnarea absentei ca mijloc de coercitie".
Precizarea referitoare la absentele elevilor este reluata si in
Regulamentul-cadru de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP), in vigoare de la 1 septembrie 2022.
"Art. 94
(1)Prezenta elevilor la fiecare ora de curs se verifica de catre cadrul didactic, care consemneaza, in mod obligatoriu, fiecare absenta. Absenta se consemneaza in catalog doar in cazul in care elevul nu este prezent la ora de curs si nu poate fi folosita drept mijloc de coercitie."