Ligia Deca a declarat, la
Europa Libera, ca Ministerul Educatiei este preocupat de problema deficitului de profesori in sistemul de invatamant, in special la disciplinele matematica, fizica si chimie, si a inceput deja demersurile pentru a aduce cat mai multi tineri capabili in sistemul de educatie.
"Asta inseamna in primul rand pregatire initiala mai aplicata, inseamna masteratul didactic cu 80% practica in care fiecare luna inseamna si o bursa egala cu salariul debutantului. Vorbim si despre un program national pentru stiinta, tehnologie, informatica, matematica, care inseamna dotari in laboratoare, inseamna burse mai mari. Ne dorim sa atragem absolventii de liceu catre specializari care conduc catre o cariera didactica in fizica, chimie, matematica, stiinte. Apropo, Romania nu este singura tara care au are o astfel problema", a spus Ligia Deca.
Ministrul a mai spus ca este si o problema de Metodologie de mobilitate a personalului didactic.
"Avem cadre didactice care dau titularizarea si nu au posturi titularizabile. Si in acelasi timp avem inspectori care ne spun ca nu reusesc sa acopere necesarul cu cadre didactice. Asta inseamna ca viabilitatea posturilor pe care scolile le certifica in acest moment nu este chiar conforma cu realitatea si ne dorim sa schimbam acest lucru. Adica o scoala, ca sa poata iesi cu un post la titularizare, la concursul national de ocupare a posturilor trebuie sa spuna ca este viabil, ca in urmatorii 4 ani poate sa asigure norma respectiva. Multe scoli nu fac acest lucru pentru ca se tem de ce va veni, pentru ca prefera sa completeze normele profesorilor pe care ii au deja in scoala. Practic, le lasa pentru o alta etapa de mobilitate, adica acolo unde poate decide scoala pe cine atrage. Aici avem nevoie de o reforma. Si pentru viabilitatea posturilor si pentru aceasta mobilitate as zice uneori excesiva. Adica se face titularizarea pe un post pentru scolile care le scot la concurs, dupa care pana incepe anul scolar se muta cadrul didactic intr-o alta scoala, unde de fapt voia sa ajunga. Ceea ce, din nou, nu este in regula. Scolile din medii vulnerabile, din mediul rural, sau din zonele din urbanul mic ajung sa nu aiba cadre didactice la inceputul scolii pentru ca cele care s-au titularizat in scoala respectiva imediat se transfera", a spus Ligia Deca.
Intrebata cand vor fi puse in aplicare aceste modificari la concursul de titularizare, Ligia Deca a spus ca toate metodologiile trebuie relansate in 8 luni de la intrarea in vigoare a legii.
"Asta inseamna ca noua metodologie cu privire la concursuri va tine cont de prevederile legale din noua lege", a explicat ministrul Educatiei.
Intrebata ce crede despre faptul ca presedintele Klaus Iohannis nu renunta la postul de profesor de fizica de la Sibiu de 23 de ani, de cand a plecat din invatamant, Ligia Deca a raspuns ca „este o chestiune care ține de opțiunea domniei sale și de dreptul pe care orice cadru didactic îl are”.
Mai mult, Deca a spus ca "exista o stabilitate pe post pe care cadrele didactice o apreciaza. (...) Reprezinta un punct de atractie al profesiei didactice, ca atare, inainte de a schimba o politica publica trebuie sa ne asiguram ca atractivitatea profesiei nu este afectata major".
Ligia Deca mai spune ca, din cate stie, postul de profesor de Fizica ocupat in trecut de Klaus Iohannis si ramas rezervat nu a incurcat socotelile Colegiului, care „nu a suferit niciodata de a avea cadre didactice care sa poata sa predea”.
Hellen 24 Oct. 2023 10:50:23
Posturile nu se scot la Mica întelegere între directori si inspectorate. Înveti an de an, dai ca prostul examen ani la rând si iei peste 8, peste 9, chiar 10 si nu te titularizezi, pt ca nu ai post. Între timp, merg titularizarile la nivel de scoala pe banda rulanta. Posturi tirularizabile la loc caldut doar pentru pile si relatii.