Potrivit noilor reglementari, stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din salile de clasa nu se considera "inregistrare a activitatii didactice". Proiectul initial, lansat in consultare publica de fostul ministru Sorin Cimpeanu, nu mentiona situatia in care inregistrarea profesorilor la ora poate fi facuta prin dispozitii ce tin de Codul de Procedura Penala.
La Art. 218, alin (4) din proiectul Legii invatamantului preuniversitar, Capitolul XVII - Drepturi si obligatii ale personalului didactic, se arata ca inregistrarea activitatii didactice poate fi facuta numai in conformitate cu actele normative emise de Ministerul Educatiei, cu exceptia situatiilor in care inregistrarea activitatii didactice este dispusa in temeiul unor dispozitii ale Codului de Procedura Penala sau al unor norme emise de ministerele cu retea de invatamant proprie.
De asemenea, nu se considera inregistrare a activitatii didactice, stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitatile de invatamant unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, in conditiile legislatiei in vigoare.
La alin (5) se mentioneaza ca "Multiplicarea, sub orice forma, a inregistrarilor activitatii didactice de catre elevi sau de catre alte persoane este permisa numai in conditiile prevazute la alin. (4)".
Extras din proiectul Legii invatamantului preuniversitar, varianta Ligia Deca
Art. 218
(1) Personalul didactic de predare are dreptul la siguranta in exercitarea actului educational si nu poate fi perturbat in timpul desfasurarii activitatii didactice.
(2) Accesul parintilor/tutorilor/reprezentantilor legali ai beneficiarilor primari este permis in incinta unitatilor de invatamant, in concordanta cu procedura de acces prevazuta in Regulamentul de organizare si functionare al unitatii, daca:
a) a fost solicitat/a fost programat pentru o discutie cu un cadru didactic sau cu directorul/directorul adjunct al unitatii de invatamant;
b) desfasoara activitati in comun cu cadrele didactice;
c) depune o cerere/alt document la secretariatul unitatii de invatamant;
d) participa la actiuni organizate de parinti, aprobate de conducerea unitatii de invatamant;
e) in alte situatii speciale prevazute de Regulamentul de organizare si functionare al unitatii.
(3) Prin exceptie de la prevederile alin. (1), nu se considera perturbare a cadrelor didactice in timpul desfasurarii activitatii didactice, interventia autoritatilor care coordoneaza sistemul national de invatamant si/sau publice, in situatiile in care sanatatea fizica sau psihica a beneficiarilor primari ori a personalului este pusa in pericol in orice mod, conform constatarii personalului de conducere sau in timpul exercitiilor de alarmare pentru situatii de urgenta.
(4) Inregistrarea activitatii didactice poate fi facuta numai in conformitate cu actele normative emise de Ministerul Educatiei, cu exceptia situatiilor in care inregistrarea activitatii didactice este dispusa in temeiul unor dispozitii ale Codului de Procedura Penala sau al unor norme emise de ministerele cu retea de invatamant proprie. Nu se considera inregistrare a activitatii didactice, stocarea imaginilor audio-video de pe camerele de supraveghere din unitatile de invatamant unde este implementat un sistem de supraveghere audio-video, in conditiile legislatiei in vigoare.
(5) Multiplicarea, sub orice forma, a inregistrarilor activitatii didactice de catre elevi sau de catre alte persoane este permisa numai in conditiile prevazute la alin. (4)