Au dreptul la anul sabatic profesorii si conferentiarii sau directorii de granturi care timp de 6 ani consecutivi au derulat granturi de cercetare si au functionat in aceeasi universitate.
Pe perioada anului sabatic, acestia beneficiaza de pana la un salariu de baza, cu aprobarea senatului universitar, si isi pastreaza calitatea de titular, dar sunt scutiti de efectuarea activitatilor din fisa postului.
De asemenea, pe intreaga perioada a anului sabatic persoanele in cauza isi pastreaza calitatea de titular, fara a fi insa obligati sa presteze activitatile cuprinse in fisa postului.
Art. 153 din Codul muncii – Legea 53/2003 arata ca salariatii au dreptul la concedii fara plata in conditiile stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau prin regulamentul intern.
In 2020-2021 pare ca anul sabatic este o solutie la indemana.
Anul universitar 2020-2021 urmeaza sa inceapa cu multe necunoscute atat in ceea ce priveste evolutia imbolnavirilor, cat si asupra respectarii masurilor de siguranta.
Responsabilitatile sunt mai multe pentru profesori, dar si riscurile. Anul acesta, mai mult decat oricand, profesorii trebuie sa isi dezvolte si sa aplice propriile strategii de formare profesionala si sa se adapteze noilor conditii, ceea ce pentru unii poate sa devina coplesitor.
Presiunea este uriasa, solicitarile la care trebuie sa raspunda educatia si timpul extrem de scurt in care se impune sa o faca nu sunt deloc usoare.
Este nevoie de proceduri detaliate si foarte bine gandite, pentru ambele variante de predare, mai ales pentru anii terminali, mai spun profesorii, care vor incerca sa ia cele mai bune decizii pentru ei si pentru studenti.