"Colegii veniti din Bucuresti si din tara spun un NU hotarat, acestei oferte. Greva declansata de noi este o greva care nu mai este legata in acest moment numai de revendicari salariale, este o greva pentru demnitate, este o greva pentru statutul social al celor care lucreaza in sistemul de invatamant, este o greva pentru respect. Vreau astazi, in numele colegilor mei, sa fac un gest care aparent este simbolic. Aceasta carte reprezinta esenta proiectului Romania Educata. Din pacate, in acest moment, prin atitudinea Guvernului, prin atitudinea Parlamentului Romaniei devine un continut lipsit de sens si o las aici, in fata dumneavoastra, impreuna cu un pix, pentru a se intelege ca Romania se indreapta catre statutul de Romania esuata", a mai transmis Marius Nistor, liderul FSE "Spiru Haret".
"Acesta este mesajul angajatilor din invatamant la oferta Guvernului Romaniei! Ne-am fi dorit sa fim in scoli, dar Guvernul Romaniei nu ne lasa! Uniti suntem puternici!", este mesajul transmis si pe pagina de Facebook a Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret".
Imagini de la marsul de protest din Bucuresti
Aproximativ 15.000 de angajati din sistemul de invatamant sunt asteptati astazi in Piata Victoriei, potrivit sindicatelor din Educatie. Incepand cu ora 11.00, in fata Guvernului au aparut deja primele grupuri de protestatari.
Pe grupurile de Facebook, dascalii sunt tot mai hotarati sa mearga pana la capat cu greva generala si sa le arate guvernantilor ca nu-i pot umili la nesfarsit:
"Daca nu iesim in strada toti, peste tot, suntem niste lasi care-si merita soarta! E vremea sa aratam copiilor pe care-i educam ce inseamna sa fii demn! Maine e Inaltarea Domnului si ne cinstim eroii..."
"
NU RENUNTATI LA GREVA! Guvernul mai instituie o categorie de asistati sociali, PROFESORII! Alatura educatia celor mai defavorizate paturi sociale care isi platesc facturile cu firimituri de la masa guvernantilor, ne ofera vouchere!"
Guvernul spune ca
nu are bani pentru cresteri salariale si vrea sa le ofere profesorilor carduri de sprijin in cariera in valoare de 2.500 de lei, in doua transe. Oferta guvernantilor a starnit un val de revolta si nemultumire in randul profesorilor aflati in greva generala, pentru a patra zi consecutiv.
Mai exact, la negocierile de miercuri seara cu sindicatele, reprezentantii Guvernului au transmis ca, "din cauza conditionalitatilor europene, nu se pot acorda cresteri salariale, sporuri, indexari cu rata inflatiei si nici scutiri de la plata impozitului pentru personalul din invatamant". Prin urmare, negocierile s-au finalizat cu propunerea de a le acorda profesorilor si personalului auxiliar suma de 2.500 de lei, in doua transe (luna iunie si luna octombrie) sub forma unui card pentru cariera profesionala. In cazul personalului nedidactic, cele doua transe vor fi de 500 de lei fiecare.
Tot miercuri, presedintele Klaus Iohannis le-a transmis profesorilor ca au fost gasite
solutii pentru mai multe dintre revendicarile lor, insa unele modificari nu se pot face "de azi pe maine". Iohannis a spus mai spus ca "aceasta chestiune ramane in atentia coalitiei si exista aceasta promisiune ferma de a lucra pe legea salarizarii unice care sigur ca va veni cu solutii pozitive si pentru angajatii din educatie”.
Revendicarile sindicalistilor din Educatie
✅Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
✅ Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
✅ Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
✅ Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
✅Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
✅ Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
✅Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.