"S-au gasit solutii pentru o serie de puncte revendicate de sindicate. Aceste promisiuni vor fi onorate, indiferent cum se duc negocierile, ce a promis Guvernul ca este posibil va face", a afirmat seful statului, la Palatul Cotroceni, la finalul unei conferinte de presa la care a participat si omologul sau german, Frank-Walter Steinmeier.
Klaus Iohannis a atras atentia ca lucrurile nu pot fi rezolvate de azi pe maine, insa „chestiunea ramane in atentia coalitiei si exista aceasta promisiune ferma de a lucra pe legea salarizarii unice care sigur ca va veni cu solutii pozitive si pentru angajatii din educatie”.
„Nu exista nicio sincopa in discutii si sigur greva din invatamant este o tema foarte serioasa. Sunt foarte bucuros ca, in afara de faptul ca legile educatiei au fost adoptate in Parlament, chestiune care este notabila, in sensul ca de multa vreme legi ale educatiei nu au mai fost adoptate in procedura ordinara in Parlamentul Romaniei. In afara de acestea, solicitarile profesorilor, ale dascalilor la modul general, am mai spus-o, sunt in buna parte legitime, usor de inteles. Coalitia este in situatia sa negocieze ceva si ma bucura foarte mult ca aceste negocieri se poarta real in format de coalitie. Au existat mai multe intalniri si speranta mea este sa se termine amiabil”, a afirmat Iohannis.
Seful statului a mai spus ca „toata lumea a vazut disponibilitatea Guvernului, a premierului, a ministrei Educatiei, doamna Deca, de a sprijini aceste solicitari” ale profesorilor.
Profesorii au intrat in
a treia zi de greva, iar sindicalistii nu exclud posibilitatea prelungirii grevei pe mai multe saptamani, daca Guvernul nu vine cu solutii concrete la problema salarizarii. Reprezentantii Guvernului sunt asteptati, miercuri dupa-amiaza, la o intalnire cu sindicatele din Educatie, la sediul FSLI.
Revendicarile sindicalistilor din Educatie
✅Majorarea salariilor personalului din invatamant, in conformitate cu importanta sociala a muncii prestate, plecand de la principiul salariul profesorului debutant sa fie cel putin egal cu salariul mediu brut pe economie, salarizarea intregului personal didactic de predare urmand sa se realizeze in mod progresiv, in raport de functie, studii, vechime si grad didactic;
✅ Instituirea regulii indexarii anuale a salariilor personalului platit din fonduri publice, cu rata inflatiei;
✅ Plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar si nedidactic;
✅ Acordarea sporurilor pentru conditii de munca personalului din invatamant;
✅Acordarea drepturilor prevazute in legislatia in vigoare si contractele colective de munca aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizatiei de instalare, acordarea concediului de odihna suplimentar, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat etc.);
✅ Cresterea anuala a investitiilor in invatamant, pentru imbunatatirea bazei materiale si a infrastructurii;
✅Renuntarea la aplicatia EduSal si inlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat si administrat de Ministerul Educatiei.