Sindicalistii din Educatie nu renunta la revendicarile lor si iau in calcul sa organizeze un nou mars de protest, in cursul zilei de joi, 25 mai. Decizia vine la scurt timp dupa o "discutie informala" pe care acestia au avut-o cu premierul Nicolae Ciuca, marti dupa-amiaza, la Palatul Victoria.
"Nu a fost o negociere, a fost o
intalnire informala, fata de ce se stia nu am avansat, atata ca Guvernul a promis ca va face niste calcule. Nu stim nimic concret deocamdata ce se va intampla. I-am invitat maine la o sedinta pe care o avem cu liderii din tara, poate maine vin cu o surpriza, dar astazi nu avem nimic concret pentru a spune oamenilor, motiv pentru care greva continua", a subliniat marti, dupa intalnirea de la Guvern, Simion Hancescu, presedintele FSLI, citat de
Agerpres.
Greva profesori 2023
Acesta a precizat ca reprezentantii Guvernului au fost invitati miercuri, la sediul FSLI, la ora 17:00, la o sedinta cu liderii celor trei federatii sindicale.
"Va fi o sedinta a tuturor liderilor celor trei federatii si am invitat conducerea Guvernului. Invitatia este catre premier, catre domnul Ciolacu, domnul ministru al Finantelor, ministrul Muncii (...) Noi am solicitat, ca sa fie limpede, ceea ce am cerut randul trecut: un act normativ prin care sa se acorde o marire salariala pana la intrarea Legii salarizarii in vigoare. Ramane de vazut daca Guvernul va accepta", a precizat Hancescu.
La randul sau, presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", Marius Ovidiu Nistor, a reiterat ca greva din invatamant continua deocamdata, singurii in masura sa ia decizia incetarii ei fiind "doar colegii nostri".
"Poate maine persoanele invitate, factorii decidenti, vor veni cu o solutie care sa fie acceptabila pentru colegii din teritoriu, o solutie la problemele noastre. Discutam cu liderii din tara, care la randul lor vor trebui sa-si consulte liderii si membrii de sindicat. Azi a fost doar o discutie informala si faptul ca vor cauta solutii", a spus Nistor.
Pe de alta parte, reprezentantii federatiilor sindicale din Educatie au anuntat ca joi ar putea fi posibila organizarea unui mars de protest.
Ce se intampla cu greva profesorilor
Peste 150.000 de profesori si peste 70.000 de angajati care fac parte din categoria personalului didactic auxiliar si nedidactic au intrat in greva generala de luni, 22 mai. Liderii de sindicat acuza Ministerul Educatiei ca incearca sa faca presiuni prin inspectoratele scolare astfel incat profesorii sa inceteze greva.
"Este vorba de toate documentele care vin in momentul de fata de la Ministerul Educatiei catre unitatile de invatamant, prin intermediul inspectoratelor scolare”, a spus Marius Nistor, Federatiei Sindicatelor din Educatie "Spiru Haret", la iesirea de la discutiile informale de la Guvern de marti.