Greva este organizata de organizatiile sindicale care au declansat conflictul colectiv sau de reprezentantii angajatilor/lucratorilor, dupa caz. Astfel, organizatiile sindicale nu pot dispune decat membrilor ei.
Conform art. 156 din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social, participarea la greva este libera. Prin urmare, se pot solidariza grevei si cadrele didactice care nu sunt membri de sindicat, dar organizatia sindicala nu poate da dispozitie decat membrilor sai, explica expertul in legislatia muncii, Gabriela Dita.
Extras din Legea nr. 367/2022 privind dialogul social
Art. 156.
(1) Participarea la greva este libera. Nimeni nu poate fi constrans sa participe sau sa nu participe la greva.
(2) Pe durata unei greve declansate intr-o unitate pot inceta activitatea si angajatii/lucratorii unor subunitati sau compartimente care nu au participat initial la declansarea conflictului colectiv de munca.
(3) In situatiile prevazute la alin. (2), revendicarile sunt cele formulate la declansarea conflictului colectiv de munca.
Art. 157.
(1) Angajatii/lucratorii care nu participa la greva isi vor continua activitatea.
(2) Angajatii/lucratorii aflati in greva trebuie sa se abtina de la orice actiune de natura sa impiedice continuarea activitatii de catre cei care nu participa la greva.
Alte articole importante din lege referitoare la greva
Art. 158
(1) Organizatorii grevei au obligatia ca pe durata acesteia sa protejeze bunurile unitatii si, impreuna cu angajatorul, sa asigure functionarea continua a utilajelor si a instalatiilor a caror oprire ar putea constitui un pericol pentru viata sau pentru sanatatea oamenilor.
(2) Pentru pagubele materiale provocate de catre participantii la greva, angajatorul se poate adresa instantei competente pentru despagubiri.
Art. 159
(1) Pe durata grevei angajatorul nu poate fi impiedicat sa isi desfasoare activitatea de catre angajatii/lucratorii aflati in greva sau de organizatorii acesteia.
(2) Angajatorul nu poate incadra personal care sa ii inlocuiasca pe cei aflati in greva.
Art. 160
(1) Pe toata durata participarii la greva contractul individual de munca sau raportul de serviciu al angajatului/ lucratorului, dupa caz, se suspenda de drept. Pe perioada suspendarii se mentin doar drepturile de asigurari de sanatate.
(2) In orice moment al grevei oricare parte poate solicita participarea unui reprezentant al inspectoratului teritorial de munca pentru constatarea eventualelor contraventii.
Art. 161
(1) Participarea la greva sau organizarea acesteia, cu respectarea dispozitiilor prezentei legi, nu reprezinta o incalcare a obligatiilor de serviciu ale angajatilor/ lucratorilor si nu atrage posibilitatea sanctionarii in niciun fel a acestora.
(2) Dispozitiile alin. (1) nu se aplica daca greva continua dupa declararea ilegala a acesteia, potrivit art. 168 alin. (1) lit. b).
Art.162
(1) In timpul grevei, partile au obligatia de a continua negocierile in vederea solutionarii revendicarilor care formeaza obiectul conflictului colectiv de munca.
(2) In cazul in care partile ajung la un acord, conflictul colectiv de munca este inchis si greva inceteaza.
(3) Pe perioada negocierilor, organizatorii grevei pot conveni cu angajatorul suspendarea temporara a grevei. Daca negocierile esueaza, greva va fi reluata, fara a mai fi necesara parcurgerea etapelor procedurale preliminare prevazute de lege.
(4) Exceptand situatia prevazuta la alin. (3), organizatorii grevei pot amana declansarea grevei fata de data anuntata sau sa o suspende pe o anumita perioada numai daca se reia toata procedura de declansare a conflictelor colective de munca.
(5) Refuzul organizatorilor grevei de a indeplini obligatia prevazuta la alin. (1) atrage raspunderea juridica a acestora pentru pagubele cauzate unitatii.
Art. 163
Greva poate fi neconforma sau nelegala.
Art.164
Greva este nelegala atunci cand a fost declansata pentru alte motive decat cele prevazute expres in prezenta lege.
Art. 165
(1) Greva este neconforma cand au fost omise aspecte procedurale prevazute de prezenta lege, care pot fi complinite.
(2) Greva neconforma poate fi conformata de organizatorul acesteia:
a) din oficiu;
b) daca a fost notificat expres, cu privire la aspecte de neconformitate, de catre angajator/organizatia patronala;
c) in cadrul unui eventual litigiu cu privire la nelegalitatea grevei.
(3) Conformarea grevei in situatia prevazuta la alin. (2) lit. b) se face in termen de maximum 24 de ore de la primirea notificarii transmise de catre angajator/organizatia patronala.
(4) In cazul in care neconformitatile nu au fost conformate in conditiile prevazute la alin. (2) si (3) greva devine nelegala.
Art. 166
Daca angajatorul apreciaza ca greva a fost declarata sau se deruleaza cu nerespectarea legii, acesta se va putea adresa tribunalului in a carui circumscriptie se afla unitatea in care s-a declarat greva cu o cerere prin care se solicita instantei incetarea grevei.
Niki 23 Mai. 2023 07:46:36
Da sa le mareasca salariile dar sa fie de acord cu montarea camerelor web in clase si parintii sa aibe acces la ele sa vedem daca mai sunt de acord.Ar trebui facuta o petitie pt amplasarea camerelor pt ca asa vor vedea si parintii ce fac ei in timpul orei si când intra la ora.La C-ta se intra dupa 10min la ora 15min se face prezenta si linistea 10 min se controleaza tema si 15 min se "preda si se asculta"