"Pentru digitalizarea in educatie avem nevoie de profesori care sa aiba competente de pedagogie digitala. Raspundem acestei nevoi si formam peste 100.000 de cadre didactice pentru a-si dezvolta competentele-cheie de pedagogie digitala, cu fonduri in valoare de 80 de milioane de euro prin PNRR. Am semnat, alaturi de reprezentantii unor institutii de invatamant superior si de alti furnizori de formare, contractele pentru cele 18 proiecte declarate castigatoare pentru apelul de proiecte "Pedagogie digitala pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar"", a scris Ligia Deca pe Facebook.
In opinia ministrului Educatiei, acesta reprezinta inca un pas pentru a avea cadre didactice mai bine pregatite pentru a integra eficient progresul tehnologic in practicile de predare la clasa
Lista proiectelor admise pentru Apelul "Pedagogie digitala"
In luna august 2024, Ministerul Educatiei a publicat lista finala cu proiectele admise la finantare in cadrul apelului PNRR: Pedagogie digitala pentru cadrele didactice din invatamantul preuniversitar.
Acest program de formare continua a cadrelor didactice din invatamantul preuniversitar de stat are ca obiectiv dezvoltarea competentelor digitale si de pedagogie digitala pentru a integra eficient tehnologiile in practicile de predare, a pregati elevii pentru era digitala si pentru a creste calitatea educatiei, vizand toate activitatile specifice, de la predare, evaluare, comunicarea cu parintii si pana la crearea si schimbul de continut si resurse digitale.
Apelul vizeaza
dezvoltarea competentelor de Pedagogie digitala pentru cel putin 100.000 de cadre didactice din invatamantul preuniversitar de stat de la toate nivelurile (educatie timpurie, primar, gimnazial, liceal, postliceal), astfel cum sunt mentionate la alin. (1) de la art. 15 din Legea invatamantului preuniversitar nr. 198/2023. Profesorii inscrisi vor participa la programele de formare in domeniul educatiei digitale integrate si al tranzitiei digitale in vederea utilizarii tehnologiei in scop pedagogic.
Cel putin 50.000 de cadre didactice care participa la acest program de formare vor produce materiale educationale deschise ce vor fi publicate pe o platforma care va cuprinde o colectie de lectii multimedia care sa serveasca drept modele de bune practici pentru fiecare arie curriculara/disciplina de studiu, pentru diferite nivele de educatie.
Programul se adreseaza in special cadrelor didactice din zonele rurale si din alte medii defavorizate, care vor avea prioritate in selectia grupului tinta. De asemenea, vor avea prioritate si cadrele didactice de la nivel gimnazial si liceal.