Salariile profesorilor au fost inghetate
Potrivit OUG nr. 226/2020, "cuantumul brut al salariilor de baza (...) de care beneficiaza personalul platit din fonduri publice se mentine la acelasi nivel cu cel ce se acorda pentru luna decembrie 2020 in masura in care personalul ocupa aceeasi functie si isi desfasoara activitatea in aceleasi conditii".
Cresterea salariilor din invatamant este prevazuta in Legea nr. 153/2017 (Legea salarizarii bugetare), in care se specifica ca, in perioada 2019-2022, salariile bugetarilor vor creste treptat, pana la atingerea nivelurilor maxime din anexele legii pe categoriile de bugetari.
Salariile profesorilor ar fi trebuit sa creasca cu 16% de la 1 septembrie 2020, insa cresterea a fost amanata pe fondul pandemiei de coronavirus.
Cresterea salariala pentru profesori, programata sa aiba loc de la 1 septembrie 2020, ar fi fost ultima dintr-o transa de 3 astfel de momente. Cadrele didactice ar fi trebuit sa primeasca de la 1 septembrie 2020 restul cresterilor salariale pana la grila prevazuta de Legea 153/2017.
Inca din septembrie, de cand au aflat ca nu vor mai avea salariile majorate, in randul profesorilor au aparut reactii: "Este inacceptabil, bataia de joc continua fata de cadrele didactice. Sindicatele trebuie sa intervina imediat. Ni se cere sa facem scoala in conditii de pandemie, sa ne sacrificam si sa ne folosim resursele proprii pentru scoala online, sa ne punem sanatatea noastra si a familiilor in pericol, dar cand vine vorba de bani suntem primii la care se renunta", au fost doar cateva dintre comentariile aparute pe grupurile de Facebook ale profesorilor.
Desi in 2019 au existat majorari importante, salariile cadrelor didactice din Romania raman printre cele mai mici din Europa, potrivit unui raport recent al Comisiei Europene.