Ordonanta de Urgenta stabileste urmatoarele schimbari:
Definitivat 2020
- in ceea ce priveste examenul national de definitivare in invatamant, prin derogare de la prevederile articolului 241, alineatul (1), litera (a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, pentru sustinerea acestuia, sesiunea 2020, etapa i eliminatorie, realizata de catre inspectoratele scolare in perioada stagiului practic cu durata de un an scolar, consta in evaluarea activitatii profesionale la nivelul unitatii de invatamant, evaluarea portofoliului profesional personal si in sustinerea a cel putin o inspectie la clasa.
Grade didactice
- gradul didactic II se va obtine de catre personalul didactic de predare care are o vechime la catedra de cel putin 4 ani de la obtinerea definitivarii in invatamant, prin promovarea a cel putin doua inspectii scolare sustinute pana la data inscrierii pentru sustinerea probei orale, prin derogare de la prevederile articolului 242, alineatul (4), litera a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare pentru evolutia in cariera prin gradul didactic II, sesiunea 2020,
- gradul didactic I, seria 2018-2020, se va putea obtine de catre personalul didactic de predare care are o vechime la catedra de cel putin 4 ani de la obtinerea gradului didactic ii prin promovarea a doua inspectii scolare curente, esalonate pe parcursul celor 4 ani, apreciate cu calificativul maxim si sustinerea lucrarii metodico-stiintifice ce se va putea realiza si on-line, in fata comisiei instituite, conform metodologiei Ministerului Educatiei si Cercetarii, prin derogare de la prevederile articolului 242, alineatul (5), literele b) si d) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare,
- Pe durata decretarii starii de urgenta si pana la data de 01 septembrie 2020 se va suspenda aplicarea prevederilor art. 252 alin 3 lit. a) din Legea nr. 1/2011 a Educatiei Nationale cu modificarile si completarile ulterioare, respectiv transferul consimtit intre unitatile de invatamant preuniversitar, fara afectarea drepturilor cadrelor didactice titulare din sistemul de invatamant preuniversitar supuse restrangerii de activitate.
- Prin derogare de la prevederile articolului 252, alineatul (3) lit. b), in conditiile intrarii in restrangere de activitate, cadrele didactice titulare in sistemul de invatamant preuniversitar beneficiaza de solutionarea restrangerii de activitate prin repartizarea pe posturi/catedre vacante, coordonata de inspectoratul scolar judetean/inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti, conform metodologiei elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
- Prin derogare de la prevederile articolului 254 alin. (8), litera a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare , in anul 2020, concursul pentru ocuparea posturilor didactice/catedrelor din invatamantul preuniversitar de stat cu personal didactic de predare incadrat cu contract individual de munca pe perioada nedeterminata sau perioada determinata se organizeaza conform art. 89 alin. (1) din Legea Educatiei Nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
Pentru acest concurs, prin derogare de la prevederile articolului 254 alin. (8), litera a) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare, probele sunt:
a) proba practica sau inspectie speciala, evaluata prin acordarea de calificative “Admis/Respins”;
b) proba scrisa cu aplicarea art. 89 din Legea educatiei nationale nr. 1/2011 cu modificarile si completarile ulterioare privind angajarea personalului didactic de predare cu contract individual de munca, pe baza programelor specifice aprobate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
- Pe durata decretarii starii de urgenta si pana la data de 01 septembrie 2020, se suspenda a plicabilitatea prevederilor art. 5 alin. (2) din Legea nr. 1/2011 a educatiei nationale cu modificarile si completarile ulterioare, astfel incat masurile prezentei ordonante de urgenta sa intre in vigoare la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial al Romaniei.
- Toate masurile luate de inspectoratele scolare/inspectoratul scolar al municipiului Bucuresti si de unitatile de invatamant preuniversitar in vederea punerii in aplicare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta se vor aplica doar pe perioada anului scolar 2019-2020.
- In cazul in care in perioada starii de urgenta expira termene opozabile furnizorilor de educatie ce fac obiectul procesului de evaluare, acreditare, autorizare de functionare provizorie sau monitorizare de catre A.R.A.C.i.S, A.R.A.C.i.P, acestea se vor prelungi de drept pana cel tarziu la inceputul anului scolar/universitar 2021-2022.
Masurile luate de institutiile de invatamant universitar in vederea punerii in aplicare a prevederilor prezentei ordonante de urgenta se vor aplica pe perioada anului universitar 2019-2020.
Mult succes!