Cadrele didactice care iau examenul de Definitivat dobandesc titlul de profesor cu drept de practica in invatamantul preuniversitar.
Definitivarea in invatamant poate fi obtinuta, in baza specialitatilor/programelor de studii inscrise pe diploma/diplomele de absolvire/ licenta/ master pe care candidatul le detine, la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de invatamant, domeniile si specializarile, precum si probele de concurs valabile pentru incadrarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, in vigoare in anul scolar respectiv.
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar. Cadrelor didactice angajate cu contract de munca pe o perioada determinata, care au promovat examenul de definitivare in invatamant, li se poate asigura continuitatea pe postul didactic/catedra ocupat(a), prin hotararea consiliului de administratie din unitatea de invatamant respectiva, in conditiile legii.
Persoanele care nu promoveaza examenul de definitivare in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant.
Calendar Definitivat 2025
Calendarul de organizare si desfasurare a examenului national pentru definitivare in invatamantul preuniversitar, in anul scolar 2024—2025, este urmatorul:
pana la 10 octombrie 2024 - Inscrierea candidatilor la unitatile de invatamant
1—11 octombrie 2024 - Emiterea deciziilor de constituire a comisiilor de examen judetene/Comisiei de examen a municipiului Bucuresti
14—25 octombrie 2024 - Transmiterea dosarelor de inscriere la inspectoratul scolar, verificarea si avizarea acestora, conform graficului elaborat si comunicat de fiecare inspectorat scolar. Instiintarea candidatilor cu privire la admiterea sau respingerea dosarului de inscriere
pana la 30 mai 2025 -
Efectuarea inspectiilor de specialitate:
a) prima inspectie de specialitate pana la 7 februarie;
b) a doua inspectie de specialitate pana la 30 mai.
2—13 iunie 2025 Completarea dosarelor si validarea datelor de inscriere existente in aplicatia informatica specifica
8 iulie 2025 Sustinerea probei scrise
15 iulie 2025 Afisarea rezultatelor initiale
15—16 iulie 2025 Inregistrarea contestatiilor
16 iulie—20 iulie 2025 Solutionarea contestatiilor
21 iulie 2025 Afisarea rezultatelor finale
21—23 iulie 2025 Transmiterea la Ministerul Educatiei a tabelelor nominale cu rezultatele candidatilor promovati
Inscriere Definitivat 2025
Inscrierea la Definitivat 2025 este posibila pentru cadrele didactice care au cel putin un an vechime in invatamant. Stagiul practic minim, obligatoriu pentru obtinerea definitivarii in invatamant, are o durata de un an scolar (sau ore de predare echivalente normei de un an), fiind un stagiu de predare efectiv la catedra, in sistemul national de invatamant preuniversitar, cu statut de personal didactic calificat, conform studiilor absolvite.
Candidatii aflati pentru prima data in situatia efectuarii stagiului practic se pot inscrie la examen daca, la data inscrierii, au incheiat un contract de munca intr-o unitate de invatamant preuniversitar ce prevede activitate la catedra cu norma intreaga, in calitate de cadru didactic calificat si pot sustine proba scrisa daca finalizeaza stagiul practic obligatoriu in sesiunea respectiva.
Asadar, pentru a putea participa la proba scrisa la Definitivat 2025, candidatii trebuie sa indeplineasca simultan urmatoarele conditii:
- efectuarea unui stagiu de predare in specialitate de cel putin un an;
- sa detina pentru anul scolar in curs calificativul „Bine” sau „Foarte bine”;
- minimum 8 media aritmetica a notelor obtinute la cele doua inspectii la clasa si la evaluarea portofoliului profesional, dar note nu mai mici de 7 la fiecare din probele respective.
Candidatii pot susine examenul national pentru definitivare in invatamant fara taxa de cel mult 3 ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unei taxe in cuantum de 300 lei.
Dosar Definitivat 2025
Dosarul de inscriere la Definitivat 2025 se depune la una din unitatile de invatamant la care candidatul este incadrat in anul scolar 2024-2025 si contine urmatoarele documente:
a) cerere de inscriere
b) fisa de inscriere la examenul national de definitivare in invatamant - prevdzuta in anexa nr.1, completata si certificata de conducerea unitatii de invatamant si semnata de candidat.
c) copii ale actelor de studii in baza carora se face inscrierea la examen, insotite de foaia matricola/suplimentul la diploma, certificate "conform cu originalul" de catre conducerea unitatii de invatamant.
d) document certificat "conform cu originalul" de catre conducerea unitatii de invatamant din care sa rezulte indeplinirea conditiilor legale privind absolvirea programului de preagatire psihopedagogica si metodica in specialitatea pentru care s-a solicit inscrierea la examen.
e) copii ale urmatoarelor documente, certificate "conform cu originalul" de catre conducerea unitatii de invatamant: decizia de repartizare pe post, certificat de nastere, buletin/carte de identitate, orice document care atesta schimbarea numelui (daca este cazul).
f) adeverinta privind calificativul "Bine" sau "Foarte bine" acordat pentru ultimul an scolar in care candidatul a desfasurat activitate didactica, cu exceptia candidatilor aflati in primul an de stagiu.
g) copia chitantei de achitare taxei de inscriere la examen, pentru candidatii aflati in situatia prevazuta la art. 4 alin. (3) (taxa de 300 lei se achita la inspectoratul scolar).
h) adeverinta din care sa rezulte vechimea de predare efectiva la catedra a candidatului, ca personal didactic calificat, la data inscrierii.
Structura examenului de Definitivat 2025
1. etapa I - eliminatorie:
a) sustinerea a doua inspectii scolare de specialitate;
b) evaluarea portofoliului profesional personal.
2. etapa a II-a - finala
a) o proba scrisa.
Examenul se sustine in limba romana. Cadrele didactice care predau la clase cu predare integrala in limbile minoritatilor nationale pot sustine probele examenului in limba minoritatii nationale la care asigura predarea.
Portofoliu Definitivat 2025
Conform Metodologiei-cadru privind organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, anexa la OMEN nr. 5434/31.08.2020, perioada in care candidatul elaboreaza portofoliul incepe dupa validarea inscrierii la examen.
Portofoliul este particularizat pentru una din clasele/grupele din norma didactica a candidatului si evalueaza nivelul de competenta didactica a acestuia, urmarind adaptarea pregatirii psihopedagogice la specificul clasei/grupei selectate.
In elaborarea portofoliului, candidatul respecta precizarile formulate in programa de pedagogie si elemente de psihologie scolara in vigoare, corespunzatoare functiei didactice ocupate.
Portofoliul cuprinde:
a) curriculum vitae;
b) o scrisoare de intentie, avand intre 200 si 400 de cuvinte, in care se prezinta motivatia participarii la examenul de definitivat, obiectivele si asteptarile proprii in formarea personala ca profesor, autoaprecierea activitatii/experientei castigate pe parcursul desfasurarii activitatii didactice, autoaprecierea portofoliului si propuneri de ameliorare, inclusiv aprecieri privind strategii/metode/instrumente de predare invatare-evaluare in sistem blended-learning/online;
c) un raport de progres scolar, insotit de urmatoarele documente-suport:
(i) planificarile calendaristice anuale, pe unitati de invatare;
(ii) minimum 10 proiecte didactice, pentru tipuri de lectii diferite;
(iii) instrumente de evaluare (un test predictiv, cu baremul aferent, rezultatele testarii, masuri);
(iv) catalogul profesorului;
(v) resursele didactice adaptate nivelului clasei/grupei;
d) autoevaluarea portofoliului, conform grilei de evaluare.
Evaluarea portofoliului este realizata in ziua in care este efectuata cea de-a doua inspectie de specialitate, de catre o comisie special constituita.
Cum se calculeaza media la Definitivat 2025
In structura lucrarii scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodica de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.
Nota obtinuta la examen se calculeaza dupa formula:
ND = (NI1 + NI2 + NP +7NS) / 10, unde
ND reprezinta nota la examen,
NI1 reprezinta nota inspectiei de specialitate 1,
NI2 reprezinta nota inspectiei de specialitate 2,
NP reprezinta nota acordata pentru portofoliu,
NS reprezinta nota la proba scrisa
Nota minima la Definitivat 2025
Nota minima de promovare a examenului de Definitivat este 8 (opt).
Subiecte Definitivat 2025
Definitivatul este o etapa obligatorie in perspectiva obtinerii gradelor didactice II si I. Promovarea lui inseamna, evident, si o majorare salariala pentru orice cadru didactic!
Click
AICI pentru a consulta Subiectele la Definitivat 2024, deci din sesiunea trecuta a examenului.
Rezultate Definitivat 2025
Primele rezultate la Definitivat 2025 vor fi afisate in data de 15 iulie, la centrele de examen si pe pagina dedicata. Contestatiile se depun la centrele de examen, conform calendarului aprobat, in zilele de 15 iulie si 16 iulie 2025. Rezultatele finale se afiseaza la centrele de examen si pe site-ul anterior mentionat in data de 21 iulie 2025.
Cadrele didactice care promoveaza examenul dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen national. Prin accederea la definitivarea in invatamant, cadrul didactic depaseste stadiul de debutant si poate intra pe o ruta ascendenta de profesionalizare.