Nota la examenul de definitivat 2020 se calculeaza dupa urmatoarea formula:
ND = (2NI+NP+7NS)/10
unde:
ND reprezinta nota de la definitivat
NI – nota de la inspectie - respectiv cea mai mare dintre notele la cele doua inspectii de specialitate obtinute de candidatul care a sustinut ambele inspectii
NP – nota pentru portofoliu
NS inseamna nota la proba scrisa.
Toate notele sunt obtinute de candidat in sesiunea de examen curenta.
Nota minima de promovare a examenului de Definitivat 2020 este opt.
Definitivat 2020
Examenul de Definitivat din acest an se sustine cu respectarea masurilor de protectie sanitara. Mai exact, se impune distantarea fizica, se face triajul epidemiologic la intrare, dascalii vor putea folosi dezinfectantul de maini pus la dispozitie in clase si pe hol si, evident, vor purta masca pe toata durata probei, de la intrarea si pana la iesirea din scoala.
In sala de examen vor fi maximum 10 candidati.
Accesul candidatilor in centrul de examen la proba scrisa se face in intervalul 8,00 - 8,45, pe baza actului de identitate valabil - carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate - ori, in lipsa acestuia, pe baza pasaportului in termen de valabilitate.
Candidatii si asistentii supraveghetori nu pot avea asupra lor, in sala de examen, obiecte sau materiale din urmatoarele categorii: genti, posete, ziare, reviste, carti, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte mijloace care intermediaza/faciliteaza comunicarea la distanta, alte obiecte/materiale a caror utilizare afecteaza desfasurarea examenului in conditii de legalitate, echitate si obiectivitate.
Materialele si/sau obiectele nepermise vor fi depuse in sala de depozitare a obiectelor personale, inainte de intrarea in sala de examen.
Candidatii care introduc in sala de examen materiale nepermise, din categoria acelora mentionate, sau compatibile cu acelea, chiar daca nu le utilizeaza in momentul in care sunt depistati, sunt eliminati din examen pentru tentativa de frauda, prin decizie motivata a presedintelui comisiei de examen, situatie in care asistentii supraveghetori sau membrii comisiei de examen incheie un proces-verbal.
Pentru redactarea lucrarilor se foloseste cerneala sau pix de culoare albastra; desenele/graficele se executa cu creion negru.
Candidatii pot avea, in sala de examen, dictionare - pentru disciplinele latina sau greaca veche - si planuri de conturi - pentru disciplinele economice.
Candidatii pot avea, in sala de examen, dictionare - pentru disciplinele latina sau greaca veche - si planuri de conturi - pentru disciplinele economice.
Nerespectarea prevederilor procedurii specifice privind secretizarea si securizarea lucrarilor scrise, referitoare la inscrierea numelui candidatilor sau a altor nume proprii care nu au legatura cu cerintele subiectului, precum si la existenta oricaror altor semne distinctive pe foile de examen determina anularea lucrarilor scrise. Candidatii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala, iar schemele/desenele, cu o linie oblica.
Candidatii care, in timpul desfasurarii probei scrise, sunt surprinsi copiind, primind sau transmitand solutii cu privire la subiecte sunt eliminati din examen, incheindu-se un proces-verbal in acest sens de catre asistentii supraveghetori sau de catre membrii comisiei de examen. Aceeasi masura se aplica si pentru orice alta tentativa de frauda.
Candidatul care se retrage din proprie initiativa poate solicita anularea lucrarii, pe baza unei declaratii, preda lucrarea si foaia cu subiecte si paraseste sala dupa cel putin o ora, dar nu la mai mult de 3 ore de la deschiderea plicului cu subiecte. In acest caz, lucrarea scrisa nu este evaluata, iar in statistici candidatul respectiv se considera retras, cu dreptul de a se inscrie in sesiunea imediat urmatoare, conform prevederilor legale.
In cazuri exceptionale, daca un candidat solicita parasirea temporara a salii, el este insotit de unul dintre asistentii supraveghetori pana la inapoierea in sala de examen, fara a beneficia de prelungirea timpului alocat rezolvarii subiectelor.
Anul trecut, rata de promovare a examenului national de definitivare in invatamant, sesiunea 2019, a fost de 75,28%. In 2018 rata de promovare a fost asemanatoare, de 75,75%.