Examenul consta in doua etape obligatorii si extrem de importante pentru calculul mediei Definitivat 2024:
1. etapa I - eliminatorie:
a) sustinerea a doua inspectii scolare de specialitate;
b) evaluarea portofoliului profesional personal, denumit in continuare portofoliu;
2. etapa a II-a - finala
a) o proba scrisa.
Definitivarea in invatamant poate fi obtinuta, in baza specialitatilor/programelor de studii inscrise pe diploma/diplomele de absolvire/ licenta/ master pe care candidatul le detine, la una dintre disciplinele pe care cadrul didactic o poate preda conform Centralizatorului privind disciplinele de invatamant, domeniile si specializarile, precum si probele de concurs valabile pentru incadrarea personalului didactic din invatamantul preuniversitar, in vigoare in anul scolar respectiv.
Cum se calculeaza media la Definitivat 2024
In structura lucrarii scrise, subiectul de specialitate are o pondere de 60%, iar subiectul de metodica de 30%, 10% din punctaj fiind acordat din oficiu.
Nota obtinuta la examen se calculeaza dupa formula:
ND = (NI1 + NI2 + NP +7NS) / 10, unde
ND reprezinta nota la examen,
NI1 reprezinta nota inspectiei de specialitate 1,
NI2 reprezinta nota inspectiei de specialitate 2,
NP reprezinta nota acordata pentru portofoliu,
NS reprezinta nota la proba scrisa,
Nota minima la Definitivat 2024
Nota minima de promovare a examenului de Definitivat este 8 (opt).
Fiecare lucrare scrisa este evaluata independent, in sali separate, de doi profesori evaluatori, si apreciata separat, cu note de la 10 la 1, incluzand si punctul/punctele din oficiu, conform baremului de evaluare si notare, fara a se face insemnari pe lucrare.
Fiecare evaluator stabileste, prin raportare la baremul de evaluare si notare, nota lucrarii scrise. Pentru validarea evaluarilor, diferenta dintre notele acordate de cei doi evaluatori nu trebuie sa fie mai mare de 1 punct.
Daca diferenta dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mica sau egala cu 1 punct, notele sunt trecute pe teze de cei doi evaluatori, care semneaza fiecare in dreptul notei acordate. Presedintele comisiei de evaluare calculeaza si scrie, in borderoul centralizator si pe fiecare lucrare, media aritmetica a celor doua note, cu doua zecimale, fara rotunjire, aceasta reprezentand nota obtinuta de candidat la proba scrisa.
In cazul in care diferenta dintre notele acordate de cei doi evaluatori este mai mare de 1 punct, lucrarea respectiva este evaluata de un al treilea evaluator, asigurandu-se respectarea baremului, in conformitate cu procedura specifica privind evaluarea lucrarilor scrise si solutionarea contestatiilor. Cel de-al treilea evaluator trece nota pe lucrare in spatiul rezervat si semneaza in dreptul notei acordate. Nota finala acordata lucrarii este media aritmetica a notelor acordate de cei 3 evaluatori. In acest caz, pe lucrare, in spatiul rezervat notei finale, se calculeaza si se trece media respectiva, validata prin semnatura presedintelui.
Raportat la functia didactica de predare, proba scrisa a examenului se sustine la:
a) disciplina de specialitate si metodica predarii acesteia - pentru profesori din invatamantul de masa si din invatamantul special, antrenori si cadre didactice medicale cu studii superioare;
b) limba si literatura romana si matematica, metodica predarii limbii si literaturii romane/comunicarii in limba romana si metodica predarii matematicii/matematicii si explorarii mediului in invatamantul primar - pentru invatatori, institutori si profesori pentru invatamantul primar din unitatile scolare cu limba de predare romana;
c) limba si literatura materna, limba si literatura romana si universala pentru copii, matematica, metodica predarii limbii si literaturii/comunicarii in limba materna, metodica predarii limbii si literaturii/comunicarii in limba romana si metodica predarii matematicii/matematicii si explorarii mediului in invatamantul primar - pentru invatatori, institutori si profesori pentru invatamant primar incadrati in unitatile scolare cu limba de predare in una dintre limbile minoritatilor nationale;
d) limba romana si literatura pentru copii si metodica activitatilor instructiveducative in gradinita de copii - pentru educatoare, institutori si profesori pentru invatamantul prescolar din unitatile prescolare cu predare in limba romana;
e) limba si literatura materna, limba si literatura romana si universala pentru copii, metodica predarii activitatilor in limba materna si metodica predarii activitatilor in limba romana in invatamantul prescolar - pentru educatoare, institutori si profesori pentru invatamant prescolar incadrati in unitatile prescolare cu limba de predare in una dintre limbile minoritatilor nationale;
f) limba si literatura romana si matematica, metodica predarii limbii si literaturii romane/comunicarii in limba romana si metodica predarii matematicii/matematicii si explorarii mediului in invatamantul primar sau terapie educationala complexa si integrata (psihopedagogie speciala pentru educatoare, invatatori, invatatorieducatori) - pentru invatatori-educatori, invatatori, invatatori-itineranti, institutori, profesori pentru invatamantul primar din invatamantul special cu predare in limba romana;
g) limba si literatura materna, limba si literatura romana si universala pentru copii, matematica, metodica predarii limbii si literaturii/comunicarii in limba materna, metodica predarii limbii si literaturii/comunicarii in limba romana si metodica predarii matematicii/matematicii si explorarii mediului in invatamantul primar sau terapie educationala complexa si integrata (psihopedagogie speciala pentru educatoare, invatatori, invatatori-educatori) - pentru invatatori, invatatoriitineranti, institutori, profesori pentru invatamant primar incadrati in invatamantul special cu predare in una dintre limbile minoritatilor nationale;
h) limba romana si literatura pentru copii si metodica activitatilor instructiveducative in gradinita de copii sau terapie educationala complexa si integrata (psihopedagogie speciala pentru educatoare, invatatori, invatatori-educatori) - pentru educatoare, institutori, profesori pentru invatamantul prescolar din invatamantul special cu predare in limba romana;
i) limba si literatura materna, limba si literatura romana si universala pentru copii, metodica predarii activitatilor in limba materna si metodica predarii activitatilor in limba romana in invatamantul prescolar sau terapie educationala complexa si integrata (psihopedagogie speciala pentru educatoare, invatatori, invatatori-educatori) - pentru educatoare, institutori, profesori pentru invatamant prescolar incadrati in invatamantul special cu predare in una dintre limbile minoritatilor nationale;
j) disciplina de specialitate si didactica acesteia - pentru maistri-instructori, antrenori si cadre didactice medicale cu studii medii.
Desfasurarea examenului de Definitivat 2024
Proba scrisa la Definitivat 2024 se desfasoara in data de 24 iulie, incepand cu ora 9,00, durata de redactare a lucrarii fiind de 4 ore.
Accesul candidatilor in centrul de examen la proba scrisa se face in intervalul 7.30- 8.00, pe baza actului de identitate valabil - carte de identitate, carte de identitate provizorie sau buletin de identitate — ori, in lipsa acestuia, pe baza pasaportului in termen de valabilitate, conform art. 22 (3) din OMEC nr. 5434/2020 privind aprobarea Metodologiei-cadru de organizare si desfasurare a examenului national pentru definitivare in invatamantul preuniversitar, cu modificari si completari.
Candidatii si profesorii asistenti nu pot avea asupra lor, in sala de examen, obiecte sau materiale din urmatoarele categorii: genti, posete, ziare, reviste, carti, caiete, mijloace electronice de calcul, telefoane mobile sau orice alte dispozitive/mijloace care intermediazi/faciliteaza comunicarea la distanta, precum si alte obiecte/materiale a caror utilizare afecteaza desfasurarea examenului in conditii de legalitate, echitate si obiectivitate. Materialele si/sau obiectele nepermise vor fi depuse in sala de depozitare a obiectelor personale, inainte de intrarea in sala de examen.
Candidatii au obligatia de a redacta lucrarea scrisa pe foile tipizate, in chenar, cu cerneala sau pix de culoare albastra; desenele/graficele se pot realiza si cu creion negru. Este interzisa utilizarea instrumentelor de scris (stilou, pix) a caror cerneala se poate sterge. Candidatii care doresc sa corecteze o greseala taie fiecare rand din pasajul gresit cu o linie orizontala, iar schemele/desenele cu o linie oblica. Pe foaia tipizata, candidatii completeaza, cu majuscule, denumirea disciplinei de examen, copiind formularea din subiectul primit.
Inscrierea numelui candidatilor sau a altor nume proprii (inclusiv denumiri de unitati de invatamant) care nu au legatura cu cerintele subiectului in afara spatiului care se sigileaza, precum si orice alte semne distinctive pe foile tipizate, destinate lucrarilor scrise, determina anularea lucrarilor scrise.
Pe parcursul desfasurarii probei scrise se asigura supravegherea fiecarei sali de catre 3 profesori asistenti. Unul dintre profesorii asistenti este desemnat responsabil de sala, iar unul dintre profesorii asistenti va fi desemnat pentru scanarea lucrarilor scrise ale candidatilor din sala de examen, precum si pentru accesarea si utilizarea platformei de evaluare in vederea efectuarii urmatoarelor operatiuni:
a) marcarea in platforma a candidatilor absenti, retrasi, eliminati si a candidatilor carora li se anuleaza lucrarile scrise in centrul de examen;
b) incarcarea in platform a lucrarilor scrise scanate color;
c) marcarea in platforma pentru fiecare lucrare scrisa scanata a numarului de pagini si limba in care este redactata lucrarea.
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI(pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
Candidatii care in timpul desfasurarii probei scrise sunt surprinsi copiind, transmitand solutii cu privire la subiecte sau avand asupra lor materiale nepermise, chiar daca nu le utilizeaza in momentul in care sunt depistati, sunt eliminati din examen pentru tentativa de frauda, prin decizie motivata a presedintelui comisiei de examen, situatie in care profesorii asistenti care asigura supravegherea sau membrii comisiei de examen incheie un proces-verbal. Aceeasi masura se aplica si pentru orice alta tentativa de frauda.
Candidatii eliminati pentru frauda sau tentativa de frauda pierd dreptul de inscriere la examen in sesiunea imediat urmatoare, iar sesiunea in care au fost eliminati din examen este luata in considerare intre cele 3 sesiuni fara taxa prevazute de lege.