Nu putem pune la indoiala rolul esential pe care educatia il are in ce priveste dezvoltarea individului si a comunitatii si trebuie, in egala masura, sa constientizam importanta unor salarii consistente pentru profesorii care asigura educatia de calitate. Salariile insuficiente atrag, in multe situatii, lipsa de motivatie. Stresul crescut si volumul mare de munca sunt alti factori care, pe termen lung, influenteaza negativ rezultatele analizate la nivel national cand vine vorba de calitatea educatiei.
Va oferim mai jos cateva argumente obiective care stau la baza majorarii salariale in toate tarile dezvoltate sau in curs de dezvoltare:
1. Este important sa recunoastem valoarea profesiei si a beneficiilor pe care aceasta le aduce in societate
Educatia este o prioritate, iar majorarea salariilor, in paralel cu imbunatatirea conditiilor din unitatile de invatamant ar trebui sa fie dovezi in aceasta privinta. Cu cat investitiile in educatie sunt mai mari, cu atat rezultatele pe termen lung sunt mai bune asa cum investitiile din orice domeniu aduc rezultate pozitive. Mai mult, se reinstituie sau consolideaza respectul si aprecierea pentru actul educational si profesie in sine.
2. Un salariu mare inseamna performanta si calitate
Un salariu mare se traduce prin atragerea profesorilor bine instruiti si dedicati, prin pastrarea fortei de munca dedicate in domeniul educatiei si prin dezvoltarea unui mediu de lucru in care rezultatele slabe nu isi au locul. Totodata, prin atragerea profesorilor bine pregatiti se ridica standardele de calitate si se mentin la un nivel inalt pe termen lung, contracarand efectele negative asupra educatiei.
3. Ce putem oferi pe langa salarii mai mari?
Investitiile, asa cum am precizat, inseamna si dezvoltare profesionala continua, iar acest lucru se poate face nu doar cu sprijinul institutiilor abilitate si prin parteneriate externe (schimb de experienta cu profesorii din alte state), ci si prin deciziile profesorilor la nivel individual de a merge la cursuri, de a se pregati in afara orelor de clasa pentru a deveni din ce in ce mai buni si pentru a se asigura ca au parte de o formare continua, cu precadere intr-o societate in plina dezvoltare si transformare. Prin acest lucru elevii sunt mai bine pregatiti, materia este in concordanta cu prezentul, invatarea se face la standardele actuale si inovatia nu este o exceptie, ci regula.
4. Investim in profesori pentru o lume mai buna
Societatea intreaga beneficiaza pe termen lung de investitiile in educatie. Cu cat educatia este de o mai buna calitate, cu atat societatea se dezvolta si este asigurata o mai mare bunastare pentru cetateni. Impactul asupra societatii va fi astfel unul pozitiv la nivel general cu ramificatii in toate segmentele.
Salariile profesorilor sunt investitii in societate, in viitorul copiilor si in prezentul nostru, in bunastarea generala. Astfel, efectul trebuie privit ca o legatura directa intre majorarea salariilor si cresterea calitatii educationale si nu invers. Educatia este o prioritate si trebuie privita si tratata ca atare atat de catre autoritati, cat si de catre cetateni.