Contestatiile se inregistreaza la centrul de examen in zilele de 25 iulie 2023 (pana la ora 20.00) si 26 iulie 2023 (pana la ora 12.00). In perioada 26 iulie - 31 iulie 2023 sunt solutionate contestatiile, iar pe 1 august sunt afisate rezultatele finale la Definitivat 2023.
Contestatii Definitivat 2023
In contestatia la Definitivat 2023 candidatul precizeaza urmatoarele informatii:
- Numele, initiala tatalui si prenumele;
- Codul numeric personal;
- Denumirea centrului de examen si judetul unde a sustinut examenul;
- Disciplina la care a sustinut examenul;
Atentie! Contestatia la Definitivat 2023 trebuie sa fie insotita obligatoriu de copia cartii de identitate. Nu pot fi contestate lucrarile scrise ale altor candidati.
Prin dobandirea definitivarii in invatamant, cadrul didactic depaseste stadiul de debutant si poate intra pe o ruta de profesionalizare ascendenta, avand dreptul de a deveni titular in sistemul de invatamant preuniversitar si de a participa ulterior la sustinerea examenelor pentru obtinerea gradelor didactice.
Extras din Metodologia-cadru privind organizarea si desfasurarea examenului national de definitivare in invatamant, anexa la OMEN nr. 5434/31.08.2020, privind contestatiile la Definitivat
"ART. 37
(1) Contestatiile se depun la centrele de examen, in termenul prevazut in Calendar.
(2) Lucrarile scrise pentru care se depun contestatii se resigileaza in vederea reevaluarii, secretizandu-se si nota acordata la prima evaluare.
(...)
ART. 40
(1) Reevaluarea lucrarilor pentru care s-a depus contestatie se realizeaza conform procedurii de evaluare a lucrarilor scrise, prevazute la art. 35, in termenul precizat de Calendar.
(2) In cazul in care diferenta - in plus sau in minus - dintre nota acordata la solutionarea contestatiei si nota acordata la evaluarea lucrarii este mai mica de 1,5 puncte sau egala cu 1,5 puncte, ramane definitiva nota acordata la solutionarea contestatiei.
(3) In cazul in care diferenta - in plus sau in minus - dintre nota acordata la solutionarea contestatiei si nota acordata la evaluarea lucrarii este mai mare de 1,5 puncte, lucrarea este reevaluata de alti doi evaluatori, nominalizati prin decizie a inspectorului scolar general, in conformitate cu prevederile procedurii specifice privind evaluarea lucrarilor scrise si solutionarea contestatiilor. In aceasta situatie, recorectarea lucrarii se realizeaza conform procedurii de evaluare a lucrarilor scrise, prevazute la art. 35, fara a se depasi termenul precizat de Calendar pentru solutionarea contestatiilor.
(4) Rezultatul acestei ultime evaluari este definitiv, reprezinta nota finala acordata ca urmare a solutionarii contestatiei si poate fi atacat numai prin procedura contenciosului administrativ, contestatia reprezentand plangerea din cadrul procedurii prealabile reglementate de art. 7 din Legea contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare.
(5) Dupa afisarea rezultatelor finale, candidatii pot solicita comisiei de examen sa isi vada lucrarea, fara ca, in urma vizualizarii, sa obtina reevaluarea lucrarii si/sau modificarea notelor acordate.
(6) Graficul, termenii si conditiile in care se poate realiza vizualizarea lucrarii de catre un candidat sunt cuprinse in procedura specifica elaborata de catre fiecare inspectorat scolar si comunicat candidatilor, dupa afisarea rezultatelor finale.
(7) Pentru a organiza vizualizarea lucrarii unui candidat/unor candidati, inspectoratul scolar de provenienta a candidatului, prin inspectorul pentru dezvoltarea resursei umane, solicita inspectoratului scolar la nivelul caruia si-a desfasurat activitatea centrul de evaluare o copie conform cu originalul a lucrarii/lucrarilor, in format scanat, transmisa prin suport digital, cu informarea directiei cu atributii in organizarea si desfasurarea examenului pentru definitivare, din cadrul Ministerului Educatiei si Cercetarii.
(8) In timpul vizualizarii, candidatilor li se aduce la cunostinta ca scopul procedurii este acela de a constata aspecte privind integritatea lucrarii - lucrarea se regaseste in formatul predat de acestia si asumat prin semnatura in procesul-verbal si ca, in timpul si dupa parcurgerea acestei proceduri, nu li se permite fotografierea lucrarii, nu li se elibereaza copii ale lucrarii si nu li se modifica nota obtinuta.
ART. 41
(1) Validarea rezultatelor examenului se realizeaza prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii, pe baza tabelelor transmise de comisiile de examen, intocmite de inspectorul scolar pentru dezvoltarea resursei umane dupa situatia extrasa din aplicatia electronica, semnate de inspectorul scolar general si stampilate. Definitivarea in invatamant se acorda incepand cu data de 1 septembrie a anului scolar urmator aceluia in care s-a desfasurat examenul.
(2) In baza ordinului ministrului educatiei si cercetarii privind validarea rezultatelor la examen, candidatilor promovati li se elibereaza certificatul de acordare a definitivarii in invatamant.
(3) Gestionarea, completarea si eliberarea certificatelor de acordare a definitivarii in invatamant se realizeaza de catre inspectoratele scolare, in baza Procedurii nr. 984/DGMRS/2015 elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii.
...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI (pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
Model cerere contestatie Definitivat 2023