Declaratia a fost facuta in cadrul unei
emisiuni la TVR Info, unde a vorbit despre problemele pe care le intampina, in prezent, sistemul de invatamant.
„Avem niste grile pe care le-am elaborat in lunile noiembrie, decembrie, ianuarie si pe care le-am transmis catre Ministerul Muncii si catre cabinetul Primului-ministru, pentru ca este esential sa avem o crestere salariala consistenta, pe masura rolului dascalilor. Grilele pe care le-am transmis prevad o crestere in medie de 60% a salariilor. Avem nevoie de salarii mult mai motivante pentru debutanti, noi am introdus chiar o bursa la valoarea salariului mediu de economie pentru cei care urmeaza mastratul didactic, de exemplu, ca sa ii motivam pe cei mai buni absolventi sa mearga in aceasta profesie”, a declarat Ligia Deca.
Ligia Deca a explicat cum s-a ajuns la decizia de a scoate din Legile Educatiei prevederile referitoare la salarizarea profesorilor.
„Pentru mine, aceasta garantie de salarizare decenta, pe masura contributiei profesorilor la tot ce inseamna dezvoltarea societala, a fost o prioritate. De aceea a si ramas acea prevedere pana la discutia din Guvern, pana la aprobarea legilor in Guvern. Atunci a existat o discutie intre liderii coalitiei si federatiile sindicale, la care am participat, unde angajamentul politic pentru ca grila sa plece de la salariul unui debutant, care sa fie salariul mediu pe economie, angajamentul politic ramane. Coalitia s-a angajat ca acesta sa fie punctul de plecare pentru salariile dascalilor. Insa s-au ridicat ingrijorari de ordin tehnic, de tehnica legislativa, spunandu-se ca in elaborare se afla legea salarizarii unitare, care include toate grilele pentru toate sectoarele publice si nu putem avea prevederi paralele in legi speciale, existand un risc de neconstitutionalitate. In opinia mea, e mai putin important in ce lege trecem aceasta garantie”, a mai spus Deca.
Nu vor mai fi uitate salariile directorilor, care vor creste conform noii grile de salarizare, "tocmai pentru a avea cei mai buni manageri scolari, lideri in scoli", a spus Ligia Deca.
Ministrul Educatiei a mai declarat ca nu poate face reduceri bugetare, avand in vedere nevoia crescuta de investitie in Educatie. "Nu putem taia de la Ministerul Educatiei daca vrem un viitor sustenabil", a spus Ligia Deca.
Costin 20 Apr. 2023 19:55:45
Pentru unii, salariul de putin peste 2000 de lei net pentru orice profesor debutant reprezinta un "trai decent", în conditiile în care salariul minim pe economie este în jur 1900 lei net. La câta ignoranta exista în unele comentarii, nici nu ma mai mira ca majoritatea studentilor fug de aceasta meserie, iar la catreda vin necalificati sau pensionari de peste 70 de ani.GoguX 19 Apr. 2023 22:33:30
La cat muncesc 4-6 ore pe zi, in timp ce chiar alti bugetari muncesc 8-10 ore, au salarii babane, daca privesti pe media orars. In plus, fav averi din meditatii neompozitate, iar la scoala zero rezultate, de au ajuns parintii disperari cate meditatii tb sa faca....daca nu oe convine, sa vina sa munceasca 8-10 ore pe ceva mai mult decat castiga acum, dar si cu responsabilitati, nu asa cum fac ei acumNicu 18 Apr. 2023 10:08:39
Stati linistiti..Profesorii vot ramâne ca si pana acum cu un salariu de 3200 de lei dupa 25 de ani de munca,în timp ce alti bugetari pleaca cu acest salariu înca din prima luna de munca...
Eu unul chiar ma mir ca mai avem profesori ...
Costi 15 Apr. 2023 10:54:31
Stai linistit ca nu va da nimic. Demagogie pura.Ala Mic 15 Apr. 2023 08:33:33
Nu se poate asa ceva.... câti bani mai vor? Si asa au niste salarii de boieri. Eu le-as mai taia din salarii pentru ca asta merita. Auzi...vor salarii marite. La munca nu la plâns în spatele usilor unor sindicate ce nu au idee ce vor.