Potrivit
Edupedu.ro, sindicatele cer Ministerului Educatiei ca rezultatele elevilor de la evaluarile sumative standardizate sa nu fie un criteriu de evaluare pentru activitatea profesorilor, avand in vedere ca ele "nu exista la toate disciplinele si nici nu se mai dau". In schimb, cer sindicatele, aceste rezultate pot fi folosite in realizarea planurilor individualizate de invatare.
De asemenea, o alta cerinta a sindicatelor din Invatamant este aceea de a fi eliminat Registrul declaratiilor de interese, adica instrumentul prin care Ministerul Educatiei se va asigura ca profesorii nu fac meditatii cu elevii de la clasa.
Sindicalistii sustin ca prevederea referitoare la Registrul declaratiilor de interese „creeaza confuzie cu declaratiile de avere si de interese pe care, conform legii, le depun functionarii publici si alte categorii de persoane” si „denota lipsa de incredere fata de personalul didactic de predare”.
Meditatiile cu elevii de la clasa sunt deja interzise prin Codul de etica al profesorilor, iar noua Lege a Educatiei ar urma sa puna bazele unui cadru legislativ concret in acest sens.
Extras din proiectul Legii invatamantului preuniversitar, varianta Deca
"Art. 164 – (3) Pentru a asigura echitatea si obiectivitatea in activitatea de predare-invatare-evaluare, personalului didactic de predare ii este interzis sa desfasoare activitati de pregatire suplimentara contra-cost pentru elevii de la clasa/clasele la care este incadrat in anul scolar in curs, avand obligatia de diligenta sa depuna eforturi pentru atingerea competentelor necesare de catre fiecare elev, prin activitatea la clasa si prin programele de invatare remediala.
(4) Pentru punerea in aplicare a dispozitiilor alin. (3), la nivelul unitatilor de invatamant se constituie Registrul declaratiilor de interese. Ministerul Educatiei emite ordinul de ministru privind procedura de declarare a intereselor si aprobarea modelului Registrului declaratiilor de interese”.
Totodata, reprezentantii profesorilor se opun si titularizarii cu jumatate de
norma didactica, asa cum prevede noul proiect al Legii invatamantului preuniversitar, in varianta Deca. Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) si Federatia Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret” vor ca postul didactic sa fie constituit dintr-o norma didactica si sa aiba viabilitatea egala cu durata nivelului de invatamant corespunzator postului.
Cele
două proiecte ale Legilor Educatiei au fost publicate saptamana trecuta pe site-ul Ministerului Educației, unde au fost disponibile pentru consultari timp de 10 zile. "Nu redeschidem dezbaterea publica, insa e clar ca discutia pe legile educatiei nu s-a oprit niciodata", a spus ministrul Educatiei, la acea vreme.
Potrivit calendarului stabilit, pe 8 martie a inceput procesul de avizare interministeriala, urmand ca dupa adoptarea in Guvern legile sa ajunga in Parlament.