In 2024,
aproape 25% dintre cadrele didactice care au dat proba scrisa la Definitivat nu au reusit sa obtina nota minima pentru a promova. Fara Definitivat, aceste cadre didactice pot fi angajate in sistem doar pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant. Prin urmare, apare urmatoarea intrebare: "
Cat timp poti preda fara Definitivat?"
Pana in 2019, in Legea educatiei nationale nr. 1/2011 exista un articol in care era mentionat ca, in Romania, puteai preda fara definitivat timp de maximum 5 ani. Aceasta era perioada in care un cadru didactic angajat pe o functie didactica putea sa predea fara a fi obtinut certificatul de definitivat, timp in care era asteptat sa sustina examenul: "Cadrele didactice debutante, angajate pe functii didactice, trebuie sa obtina certificatul de definitivat in termen de 5 ani de la angajare" - Art. 253, alin (1) din Legea nr. 1/2011. Acest articol a fost abrogat prin Legea nr. 218/2019!
In Metodologia-cadru privind organizarea si desfasurarea examenului de definitivat, anexa la OMEN nr. 5434/31.08.2020, sunt stabilite reglementarile legale referitoare la angajarea cadrelor didactice debutante care nu au obtinut definitivatul in invatamant.
Potrivit sursei citate, candidatii care nu au dobandit definitivarea si care ocupa un post didactic vacant, prin concurs national, pot fi angajati pe o perioada de cel mult un an scolar. Daca acesti candidati promoveaza examenul national de definitivat in termen de cel mult 6 ani de la ocuparea postului, consiliul de administratie al unitatii de invatamant in care isi desfasoara activitatea modifica durata contractului individual de munca din perioada determinata in perioada nedeterminata.
Cadrele didactice care nu obtin definitivatul pot fi angajate doar pe perioada determinata si cu statut de profesor debutant.
"ART. 43
(1) Pentru candidatii care nu au dobandit definitivarea in invatamant, cadre didactice debutante, si au ocupat un post didactic vacant, prin concurs national, directorul unitatii de invatamant incheie contractul individual de munca pe o perioada de cel mult un an scolar. In situatia in care acesti candidati promoveaza in termen de cel mult 6 ani de la ocuparea postului didactic vacant examenul national pentru definitivarea in invatamant, consiliul de administratie modifica durata contractului individual de munca din perioada determinata in perioada nedeterminata, in temeiul art. 254 alin. (14) din Legea educatiei nationale nr. 1/2011, cu modificarile si completarile ulterioare.
(2) Cadrele didactice care nu obtin definitivarea in invatamant pot fi angajate in sistemul national de invatamant preuniversitar numai pe perioada determinata, cu statut de profesor debutant".
Aceeasi metodologie stabileste, la Articolul 4, ca examenul de Definitivat poate fi sustinut fara taxa de cel mult 3 ori. Prezentarile ulterioare la examen sunt conditionate de achitarea unei taxe in cuantum de 300 lei la unitatea de invatamant desemnata centru de examen.
Desi in lege nu mai apare precizat exact termenul de 5 ani pentru obtinerea Definitivatului, profesorii sunt constransi sa treaca acest examen pentru a avansa in cariera didactica. In acest fel se incurajeaza formarea continua a cadrelor didactice, astfel incat acestea sa dobandeasca competentele necesare pentru a face fata provocarilor din educatie.
Cadrele didactice care promoveaza examenul despasesc stadiul de debutant si dobandesc dreptul de practica in invatamantul preuniversitar, acesta fiind, de altfel, si obiectivul acestui examen national.
Va reamintim ca examenul de Definitivat se organizeaza in conditiile Legii educatiei nationale nr. 1/2011 pana in anul scolar 2027-2028.
Vezi aici Calendar Definitivat 2025<<