Valabilitatea voucherelor de vacanta acordate atat in 2019, cat si in 2020, indiferent de suport, a fost extinsa pana la finalul lunii iunie 2022, dupa ce Guvernul a emis o ordonanta prin care a modificat termenul initial.
Aceasta este cea de-a doua prelungire a valabilitatii tichetelor de vacanta emise in anii trecuti. Initial, potrivit proiectului de OUG, valabilitatea acestor vouchere de vacanta se prelungea pana la sfarsitul anului viitor, dar termenul a fost modificat in forma oficializata.
"Decizia a fost luata in conditiile in care o parte dintre vacantele achizitionate de romani in perioada pandemica, prin aceasta metoda de plata, nu au putut fi derulate corespunzator. De asemenea, masura va incuraja practicarea turismului intern in extrasezon. In perioada 2022 – 2026, voucherele de vacanta urmeaza sa fie emise doar pe suport electronic” anunta, la inceputul anului, ministrul Antreprenoriatului si Turismului.
Cadrele didactice care beneficiaza de vouchere de vacanta
Personalul incadrat in unitatile sau institutiile publice din subordinea/coordonarea Ministerului Educatiei beneficiaza de
vouchere de vacanta, indiferent de durata activitatii desfasurate. Sunt acordate conform modalitatilor transmise de catre Ministerul Educatiei si sunt emise doar pe suport electronic.
Voucherele de vacanta au un cuantum de 1.450 lei pentru un salariat al unitatilor/institutiilor de invatamant de stat, in 2022. Voucherele au drept scop recuperarea si intretinerea capacitatii de munca a personalului, astfel persoanele ce beneficiaza sunt cele ce au desfasurat efectiv activitate in perioada de referinta, indiferent de perioada lucrata.
Beneficiaza de vouchere de vacanta personalul incadrat in unitatile/institutiile prevazute la alin. (1), care a desfasurat activitate in anul 2022, indiferent de durata acesteia, inclusiv personalului aflat in situatiile prevazute la art. 145 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
In cazul salariatului al carui contract individual de munca si raport de serviciu, la data acordarii voucherelor de vacanta este suspendat sau a incetat in cursul anului 2022, acesta poate beneficia de vouchere de vacanta numai daca, in termen de maximum 30 de zile de la data intrarii in vigoare a prezentului ordin, depunde la unitate/institutie o cerere in acest sens, precum si dovada achitarii impozitului aferent prin virament bancar in contul unitatii/institutiei.
In cazul incadrarii in sistem de cumul/plata cu ora, voucherele de vacanta sunt acordate de catrere angajatorii unde beneficiarii in cauza au functia de baza, potrivit legii. Beneficiarii au obligatia de a depune la unitate/institutie o declaratie, in scris, in care sa precizeze angajatorul unde au functia de baza.
Beneficiarii au dreptul sa aleaga unitatea afiliata pentru achizitionarea serviciilor turistice.
In cazul salariatilor care in cursul anului 2022 au desfasurat activitatea la mai multi angajatori, se acorda o singura indemnizatie de vacanta, sub forma de vouchere, in cuantum de 1.450 lei pentru un salariat, de catre angajatorul unde beneficiarul in cauza isi are functia de baza, potrivit legii. In cazul in care nu se poate stabili functia de baza, benenciarul indemnizatiei de vacanta alege in scris unitatea care acorda voucherele de vacanta, avand obligatia de a transmite, in termen de maximum 10
zile lucratoare, si catre angajatori optiunea facuta.
Personalul angajat cu mai mult de o norma beneficiaza de vouchere de vacanta in cuantum de 1.450 lei.
In cazul personalului transferat sau detasat se acorda vouchere de vacanta cu conditia prezentarii de catre salariat a unei adeverinte din care sa rezulte ca angajatorul de la care s-a transfer/detasat nu i-a acordat voucherele de vacanta aferente anului 2022 pana la data realizarii transferului/detasarii.
Beneficiarul poate utiliza voucherele de vacanta pe suport electronic pe baza actului de identitate numai pentru achizitionarea de servicii turistice de la unitati le afiliate.
In cazul voucherelor de vacanta alimentate pe suport electronic si necuvenite, angajatorul are obligatia de a comunica in timp util informatiile relevante unitatii emitente, pentru ca acesta sa poata face restituirea valorilor catre angajator.
Voucherul de vacanta este valabil timp de un an de zile de la emitere
Voucherul de vacanta are perioada de valabilitate de un an de la data alimentarii suportului electronic, fara a se intelege ca aceasta este perioada de valabilitate a suportului electronic.
Angajatorii sunt obligati sa instiinteze benenciarii cu privire la data alimentarii suportului electronic si valoarea voucherelor de vacanta transferate pe acesta.
La sfarsitul perioadei de valabilitate a suportului electronic pe care au fost alimentate voucherele de vacanta sau la data incetarii raporturilor de munca, beneficiarul are obligatia de a restitui angajatorului suportul electronic, iar acesta, la randul lui, va restitui suportul electronic unitatii emitente. In cazul in care beneficiarul a utilizat in totalitate sau in parte voucherele de vacanta alimentate electronic, iar ulterior intervine o cauza de restituire, acesta va restitui angajatorului contravaloarea voucherelor de vacanta neecuvenite, in termen de 30 de de la producerea cauzei care determina restituirea.