Acordarea Gradelor didactice II si I: prevederile din proiectul Legii invatamantului preuniversitar

De Portal Invatamant
la 06 Mar. 2023
1 comentarii
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Acordarea Gradelor didactice II si I: prevederile din proiectul Legii invatamantului preuniversitar06Mar.2023

Evolutia in cariera didactica, prin obtinerea gradului didactic II, gradului didactic I si a titlului de profesor emerit, reprezinta un capitol important in proiectul Legii invatamantului preuniversitar, varianta Deca.

Potrivit proiectului de actul normativ, pentru obtinerea Gradului didactic II, profesorii trebuie sa aiba o vechime la catedra de cel putin 4 ani de la obtinerea licentierii in cariera didactica (in locul definitivatului) si sa parcurga mai multe etape de evaluare, intre care: observarea la clasa, autoevaluarea, analiza portofoliului profesional, interviu cu evaluatorul si o proba de evaluare a competentelor in didactica specialitatii.
 
Pentru obtinerea Gradului didactic I se pastreaza prevederea potrivit careia trebuie sa treaca cel putin 4 ani de la acordarea gradului didactic II. De asemenea, pentru a obtine Gradul didactic I, profesorii trebuie sa fi parcurs urmatoarele etape: analiza portofoliului profesional, o inspectie scolara speciala, precedata de cel putin doua inspectii scolare curente, esalonate pe parcursul celor 4 ani, si elaborarea si sustinerea unei lucrari metodico-stiintifice.

...Modele de Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat gasiti AICI 
(pentru Educatori, pentru Invatatori, la Matematica, la Romana, Engleza, Sport, Istorie, Geografie, Biologie etc samd)
 
Profesorii cu Grad didactic I pot obtine titlul de profesor emerit si se vor bucura de mai multe beneficii, printre care si faptul ca vor avea prioritate la ocuparea unui post prin transfer/pretransfer si prioritate la ocuparea posturilor didactice, in conditii de medii egale.
 

Extras din proiectul Legii invatamantului preuniversitar, varianta Deca

 
Art. 180
(1) Formarea continua a cadrelor didactice cuprinde dezvoltarea profesionala prin programe si activitati de formare, precum si etapele de evolutie in cariera, dupa obtinerea dreptului de practica pentru cariera didactica.
 
(2) Evolutia in cariera se realizeaza prin obtinerea gradului didactic II, gradului didactic I si a titlului de profesor emerit.
 
(3) Gradul didactic I si gradul didactic II sunt titluri obtinute in urma unor examene care certifica dobandirea competentelor la nivelul de complexitate aferent etapei de evolutie in cariera, potrivit profilului cadrului didactic aprobat prin ordin al ministrului educatiei, specific nivelului de invatamant.
 
(4) Probele de examen, tematica, bibliografia, precum si procedura de organizare si desfasurare a examenelor pentru obtinerea gradelor didactice sunt reglementate prin metodologia specifica adoptate prin ordin al ministrului educatiei.
 
(5) Gradul didactic II se obtine de catre personalul didactic de predare care are o vechime la catedra de cel putin 4 ani de la obtinerea licentierii in cariera didactica. Evaluarea pentru obtinerea gradului didactic II cuprinde urmatoarele etape:
a) observarea la clasa;
b) autoevaluarea;
c) analiza portofoliului profesional si evaluarile periodice;
d) interviul cu evaluatorul;
e) proba de evaluare a competentelor in didactica specialitatii.
 
(6) Etapele mentionate la alin. (5) lit. a), c) si d) sunt realizate de catre DJIP/DMBIP si de Corpul de mentorat si licentiere in cariera didactica. Proba de evaluare a competentelor in didactica specialitatii va fi organizata de DJIP/DMBIP in colaborare cu institutiile de invatamant superior care furnizeaza programe de formare initiala pentru cadrele didactice.
 
(7) Proba de evaluare mentionata la alin. (5), lit. e) este elaborata pe baza unei tematici si a unei bibliografii pentru fiecare specialitate in parte, aprobate de Ministerul Educatiei.
 
(8) Gradul didactic I se obtine de catre personalul didactic de predare care are o vechime la catedra de cel putin 4 ani de la acordarea gradului didactic II. Evaluarea pentru obtinerea gradului didactic I cuprinde urmatoarele etape:
a) analiza portofoliului profesional si recomandarea Corpului de mentorat si licentiere in cariera didactica privind profilul cadrului didactic;
b) o inspectie scolara speciala, precedata de cel putin doua inspectii scolare curente, esalonate pe parcursul celor 4 ani, toate apreciate cu calificativul maxim, realizate de DJIP/DMBIP si Corpul de mentorat si licentiere in cariera didactica;
c) elaborarea unei lucrari metodico-stiintifice, care include resurse educationale elaborate de cadrul didactic, pe baza unor micro-cercetari aplicate la nivelul activitatii didactice sub indrumarea unui conducator stiintific nominalizat de institutia cu competente in domeniu si sustinerea acesteia in fata unei comisii din care face parte si un reprezentant al Corpului de mentorat si licentiere in cariera didactica, conform metodologiei aprobate prin ordin al ministrului educatiei.
 
(9) In caz de nepromovare, examenele pentru obtinerea gradelor didactice II, respectiv I, pot fi repetate la un interval de cel putin 2 ani scolari.
 
(10) Personalul didactic de predare care a obtinut media 10 la licentierea in invatamant sau la gradul didactic II se poate prezenta, dupa caz, la examenele pentru gradul II, respectiv gradul I, cu un an mai devreme fata de perioada prevazuta de prezenta lege.
 
(11) In cazul in care cadrele didactice au dobandit doua sau mai multe specializari, licentierea in invatamant si gradele didactice II si I obtinute la una dintre acestea sunt recunoscute pentru oricare dintre specializarile dobandite prin studii.
 
 
Art. 181
(1) Personalul didactic de predare care a obtinut gradul didactic I si are performante deosebite in activitatea didactica, poate dobandi, prin ordin al ministrului educatiei, titlul de profesor emerit in sistemul de invatamant preuniversitar.
 
(2) Criteriile de obtinere a titlului de profesor emerit se stabilesc printr-o metodologie, aprobata prin ordin al ministrului educatiei.
 
(3) Persoana care obtine titlul de profesor emerit dobandeste calitatea de mentor pentru formarea continua a cadrelor didactice, precum si recunoasterea unei expertize de catre autoritatile si institutiile de la nivel national si judetean. Ministerul Educatiei poate solicita persoanei care detine titlul de profesor emerit, sprijin in activitati desfasurate in teritoriu.
 
(4) Profesorul emerit are prioritate la ocuparea unui post prin transfer/pretransfer si prioritate la ocuparea posturilor didactice, in conditii de medii egale.
 
(5) Prin exceptie de la prevederile alin. (3), calitatea de mentor poate fi acordata si personalului didactic de predare care a obtinut gradul didactic I si care nu are titlul de profesor emerit, in conformitate cu o metodologie aprobata prin ordin al ministrului educatiei.
 

Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi
Citeste mai multe articole pe aceeasi tema:

grade didacticegrad didactic igrad didactic iiprofesorilegile educatieiproiectul legii invatamantului preuniversitar


x
Lasa un raspuns



Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
10Mar.2023

Bogdan 10 Mar. 2023 07:05:45

Dar in privinta echivalarii titlului de doctor cu gradul didactic I ?
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat

+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Descarca GRATUIT
Raportul Special

Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat

+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti
 
Completeaza adresa de email la care vrei sa primesti Raportul Gratuit



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala


+ REDUCERE 15% la Culegeri si Carti

Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.

Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Noile Teste rezolvate pentru Titularizare si Definitivat
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
+ REDUCERE 15%
la Culegeri si Carti!
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
//