In ultimii ani s-a resimtit o crestere a numarului de elevi care se inscriu la scolile profesionale dupa terminarea primelor opt clase. Liceele tehnologice ii atrag pe elevi anual cu oferte educationale pe care le prezinta in cadrul targurilor de meserii.
Printre
cele mai cautate specializari din cadrul scolilor de meserii se numara cele de bucatar, ospatar, cofetar, lacatus sau mecanic.
Cei mai multi dintre elevi aleg sa se inscrie la o scoala profesionala, deoarece le ofera siguranta unui loc de munca, imediat dupa incheierea studiilor, sau chiar pe parcursul acestora.
"M-am gandit la o meserie de bucatar. Intr-un restaurant, cu o echipa specializata. Ma gandesc si la propria afacere in acest domeniu", spune un absolvent de clasa a VIII-a, care intentioneaza sa se inscrie la un liceu tehnologic.
"Vreau sa invat sa devin coafeza. Mi-a placut ca au facut o demonstratie. Au facut un spic si mi-a placut cum arata. As lucra intr-un salon de lux si foarte cunoscut", spune o alta eleva.
Cel mai probabil, cresterea numarului de optiuni pentru scolile profesionale a fost determinat si de modificarea Legii Educatiei Nationala in 2014. De anul trecut, media de admitere la liceu se calculeaza diferit: rezultatele obtinute de elevi la Evaluarea Nationala au o pondere de 75%, in timp ce media generala a anilor de gimnaziu reprezinta numai 25% din media finala. Aceasta modificare a dus, in mod evident, la scaderea mediilor de admitere la liceu.
In plus, elevii care urmeaza cursurile scolilor profesionale beneficiaza si de
burse lunare de 200 de lei, iar cei care lucreaza pot primi burse si de la firmele angajatoare, in valoare de 150 de lei, acesta fiind unul dintre motivele care justifica in mare parte alegerea lor fata de scolile de meserii.