Elevii care urmeaza cursurile scolilor profesionale beneficiaza si de burse lunare de 200 de lei, iar cei care lucreaza pot primi burse si de la firmele angajatoare, in valoare de 150 de lei, acesta fiind unul dintre motivele care justifica in mare parte alegerea lor fata de scolile de meserii.
Peste 20% din numarul elevilor care urmeaza sa termine clasa a VIII-a in acest an si-au exprimat intentia de a-si continu studiile in cadrul scolilor de meserii in judetul Cluj.
Asadar, Inspectoratul Scolar Judetean Cluj a decis sa infiinteze zece clase in plus pentru invatamantul profesional, din anul scolar 2014-2015.
Numarul de elevi care vor alege in vara viitoare cursurile scolii profesionale de trei ani este posibil sa creasca cu o treime, de la 700, cati au fost in acest an, la peste o mie.
Inspectorul scolar general Valentin Cuibus a precizat joi, intr-o conferinta de presa, ca intentioneaza ca in fiecare an sa adapteze programa, numarul de locuri, precum si pe cel al claselor din invatamantul profesional in asa fel incat sa se potriveasca cu oferta angajatorilor. "Vom modifica planul, in fiecare an el va fi adaptat la cererea agentilor economici care vor veni sa spuna ca vor sa sustina o clasa profesionala. Indiferent daca voi schimba jumatate din plan", a spus Valentin Cuibus.
Invatamantul profesional cu o durata de trei ani a fost implementat din toamna aceasta, cand, in judetul Cluj, s-au infiintat 25 de clase cu diferite profiluri, in functie de oferta firmelor care au dorit sa intre ca parteneri in acest proiect educational. Oferta depinde de firmele interesate deoarece clasele se formeaza in asa fel incat toti elevii sa aiba acces la practica, care ocupa o pondere importanta in programa.
Astfel, pentru anul acesta au fost infiintate clase de confectioneri textile si incaltaminte, mecanici auto si mecanici masini cu prelucrare numerica, bucatari-patiseri si chelneri, precum si alte meserii, insa cele mentionate au fost cele mai populare. In cazul claselor care pregatesc chelneri si ospatari, concurenta a fost cea mai mare - au fost 108 elevi doritori, pe 28 de locuri, astfel ca numarul locurilor a fost dublat, la 60. Cei care nu au putut ocupa un loc la clasa dorita au fost nevoiti sa faca alta optiune.
Inspectorul general scolar a explicat ca, in cazul in care este necesara o departajare a elevilor, conducerea liceului poate opta pentru organizarea unui examen scris sau a unui interviu din materii pe care copiii le-au studiat in scoala. A existat insa si cazul unei clase de prelucrare a pielariei pentru care existau angajatori interesati sa o sustina, dar care nu s-a putut infiinta deoarece nu s-au inscris suficienti elevi. Pentru anul ce urmeaza, planul de scolarizare prevede infiintarea, pentru prima data, a unei clase de tipografi si exista discutii pentru infiintarea unei clase de sudori. Inspectorul Valentin Cuibus prevede ca anul scolar viitor sa infiinteze 35 de clase profesionale cu o durata de trei ani, cu zece mai mult decat in acest an.
Toti elevii care urmeaza cursurile unei scoli profesionale cu o durata de trei ani primesc din partea statului roman o bursa de 200 de lei, iar unii dintre ei primesc bursa sau masa de la firma la care fac practica, care poate fi de 150 de lei. Unii angajatori ofera elevilor si alte avantaje, cum ar fi o masa la pranz, iar cei mai multi sustin ca, la finalul celor trei ani, vor face angajari ferme din randul copiilor care urmeaza cursurile scolii profesionale. Inspectorul a mai spus ca pentru anul viitor ponderea intre clasele invatamantului liceal teoretic, pe de o parte, si cele din invatamantul profesional si tehnologic va ramane aproape neschimbat, respectiv de 50-50 la suta. El a mai explicat ca, prin faptul ca judetul Cluj are foarte multa populatie in mediul urban, respectiv 75 la suta, multi copii aleg un liceu teoretic, insa cu toate acestea oferta pentru invatamantul tehnologic va inregistra o crestere.