Scandalul de la Colegiul National "Tudor Vianu" a fost amplificat rapid de distribuirea informatiei in mediul online. Pentru a descoperi cat mai repede ce s-a intamplat de fapt la unitatea de invatamant din Capitala au fost demarate doua anchete, care se desfasoara in paralel.
Una dintre anchete este organizata de Inspectoratul Scolar si cealalta de catre un corp de control delegat de Ministerul Educatiei.
"Pentru mine este extrem de trist, liceul Vianu este unul dintre cele mai performante licee din Romania si eu tin foarte mult la prestigiul liceelor romanesti, asa cum tin mult la prestigiul universitatilor din Romania. Atunci cand am aflat, am discutat cu colegii mei si am decis ca este important sa trimitem un control acolo, tocmai din dorinta de a clarifica rapid situatia, situatie care sa nu afecteze statutul profesorilor de la liceul Vianu, elevilor de la liceul Vianu si liceului in sine.
Deci, asteptam, pentru ca sunt mai multe variante, vedem ce va constata Inspectoratul Scolar General, ce va constata controlul pe care l-am trimis. Sunt convins ca nu vom putea avea un raspuns imediat, pentru ca elevii sunt in vacanta. Trebuie sa avem rabdare ca lucrurile sa se clarifice foarte bine pentru ca prestigiul se castiga greu si se pierde foarte usor. Nu cred ca este bine ca situatii de genul acesta, neclare, sa duca la asa abordari dure fata de liceu, abordari dure fata de profesor, abordari dure fata de elev, pentru ca e un lant intreg", subliniaza ministrul Educatiei.
Pentru a evita situatii asemanatoare pe viitor, ministrul Educatiei se gandeste sa elaboreze un ghid de etica in scoli, care sa cuprinda atat statutul elevului, cat si statutul profesorului.
"Situatia aceasta imi spune ca avem neaparat nevoie sa ne uitam atent la un ghid de etica in scolile din Romania. Nu-mi place sa-i spun un regulament, dar un ghid general de etica, care sa puna in ansamblu lucrurile acolo si sa ridice toate subiectele posibile: elevul, parintele, profesorul si institutia. Cred ca trebuie sa avem grija de toate si sa avem un astfel de spatiu in care, din pacate, contractul social care ar fi trebuit sa fie scoala, rolul ei fantastic in constructia societatii, sa aiba si forme scrise prin care sa spunem ca avem nevoie sa respectam explicit niste reguli.
Candva nu era nevoie sa le avem scrise, eu stiu ca am crescut intr-o societate unde cu totii respectam scoala, respectam profesorii si eu unul sunt aici pentru ca am avut invatatori si profesori deosebiti. Vom avea grija ca aceste norme de etica sa fie reflectate in tot ce dezvoltam de acum incolo, inclusiv la nivel de statut al elevului sau al profesorului pentru ca noi consideram ca avem nevoie sa le facem explicite, aceste norme de etica", mai spune ministrul Adrian Curaj.
Scandalul de la Colegiul National "Tudor Vianu" a pornit de la informatia ca un profesor al unitatii de invatamant i-a cerut unui elev sa se tarasca in genunchi pana la catedra pentru a primi un punct in plus la nota de la teza. Ulterior, elevii liceului au spus ca aceasta era doar o gluma intre ei si profesor, iar acesta nu ar fi marit nicio nota pe acest considerent. Elevii au semnat de asemenea o petitie prin care isi sustin profesorul.
Vladimir Dumitru 09 Feb. 2016 17:55:07
Pãrerea mea este cã dacã se va adeveri cã relatãrile au fost false sau interpretate eronat cu intenție atunci, acest caz trebuie sã fie cazul alfa prin care o instituție media sã plãteascã daunele morale aduse profesorului și Liceului ... 1 milion de euro le sugerez sã cearã !