Pentru a schimba modul in care folosesti aceste expresii, ar fi indicat sa cauti in
DEX cuvintele in privinta carora ai dubii. De cele mai multe ori, acest lucru nu se intampla pentru ca, din comoditate, majoritatea oamenilor cauta online explicatii pentru cuvinte si expresii, dar problema este ca si in mediul digital acestea s-au transmis tot in forma gresita. Tocmai din acest motiv, cea mai sigura sursa este dictionarul explicativ al limbii romane, dar si
doom dictionar.
Usor, usor, din dorinta de a nu mai fi corectati si de a vorbi corect, romanii incep sa-si indrepte atentia catre aceste dictionare. Se remarca acest lucru si in cautarile online, unde una dintre expresiile foarte cautate de romani in acest domeniu a fost "
dex pret".
Daca tu esti unul dintre cei care folosesc corect limba romana in orice situatie, asta este un lucru bun, dar esti suta la suta sigur? Citeste urmatoarele expresii si cuvinte si verifica daca esti pus la punct.
1. Vroiam – conform DOOM-ului, formele de infinitiv ale verbelor de vointa sunt "a vrea" si "a voi", in nici un caz "a vroi". Asadar, cand vrei sa-ti exprimi vointa, exprima-ti-o corect "voiam" sau "vream".
2. Mi-ar place – foarte multi oameni folosesc gresit aceasta expresie. Fiind vorba aici despre conditionalul-optativ, expresia se formaza folosind terminatiile as, ai, ar, am, ati alaturi de infinitivul verbului (a placea). Deci nu cred ca "ti-ar place", ci cred cu tarie ca "ti-ar placea" sa vorbesti corect.
3. Aseaza – verbul "a aseza" va avea forma corecta "asaza" la indicativ prezent, persoana a III-a, singular si plural. Daca il conjugam, vom avea urmatoarele forme: eu ma asez, tu te asezi, el,ea se asaza.
4. Dragele mele – stiai ca nu iti strigi prietenele corect? Forma pe care ar trebui sa o folosesti este "Dragile mele", chiar daca poate parea putin neobisnuit. Forma de plural a cuvantului "drag" este "dragi", nu "drage".
5. Ora doisprezece – corect ar fi "douasprezece".
6. Maxim – forma corecta este "maximum".
7. Chitari – forma corecta de plural este "chitare".
8. Eclere – ai vrut sa ceri la cofetarie mai multe astfel de prajituri si nu stiai care este forma corecta? Se intampla foarte des acest lucru. Daca pana acum ai cerut mai multe "eclere", afla ca nu ai cerut cum trebuie. Forma corecta de plural este "ecleruri".
9. Monstra – conform DEX-ului, forma corecta este "mostra", chiar daca cei mai multi romani au tendinta de a adauga un "n" in cuvant.
10. Faini – desi poate parea chiar ciudat, forma corecta de plural este "fainuri", nu "faini" cum probabil majoritatea oamenilor credeau si foloseau.
Cum te-ai descurcat? Tu folosesti toate expresiile si cuvintele corect?
Comentarii [1 comentariu]Adauga comentariul tau
Catalina Madalina 19 Iul. 2018 17:58:40
Despre ecleruri nu stiam. Multumim, astfel invatatm