"ISJ Maramures a refuzat sa cuprinda pe statele de plata sumele destinate platii sporurilor pentru conditii vatamatoare si periculoase, asa cum prevede legea. De aceste sporuri ar trebui sa beneficieze in mare parte personalul nedidactic, oamenii cu cele mai mici salarii din sistemul de invatamant.
Sentinta Curtii de Apel Cluj a fost foarte clara in ceea ce priveste obligatia ISJ Maramures de a aviza statele de plata pentru aceasta categorie de salariati si drepturile ce li se cuvin. Majoritatea unitatilor de invatamant din judet au sentinte definitive in dosarele deschise la instanta si acum constatam ca aceste plati nu sunt efectuate", a declarat presedintele SLIMM, Ioana Petreus.
Primele sentinte favorabile platii sporurilor pentru personalul nedidactic, dar si a celui didactic au fost acordate de instante inca din anul 2012, altele in anul 2014, respectiv 2015, mai spune presedintele SLIMM.
De asemenea, purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Adriana Mester, a declarat ca institutia respecta decizia instantelor de judecata, iar plata drepturilor invocate se face in termenii stabiliti.
"Plata catre persoanele care au castigat aceste drepturi in instanta se efectueaza esalonat. Nu se fac plati intr-o singura transa, doar etapizat asa cum prevede hotararea data. E posibil ca unele persoane sa nu beneficieze de aceste drepturi pentru ca n-au deschis proces in cauza. ISJ Maramures plateste toate drepturile care au fost castigate in urma deciziilor date de instante", spune Adriana Mester.
In categoria personalului nedidactic se incadreaza persoanele care se ocupa de curatenia scolilor, paznicii, personalul care se ocupa de pregatirea meselor, acolo unde este cazul, persoane din administratia scolilor, etc.