Cum functioneaza creierul unui elev: 7 lucruri esentiale pe care nu ti le-a spus nimeni

De Portal Invatamant
la 11 Iul. 2025
0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Cum functioneaza creierul unui elev: 7 lucruri esentiale pe care nu ti le-a spus nimeni11Iul.2025

Toti vrem sa avem elevi care invata cu entuziasm, retin usor informatiile si se implica activ in clasa, insa pentru acest lucru trebuie sa stim cum functioneaza, de fapt, creierul unui copil atunci cand invata. Ce anume il ajuta sau, dimpotriva, il blocheaza? In ultimii ani, cercetarile in neurostiinte au descoperit cateva aspecte surprinzatoare care ne pot schimba radical perspectiva asupra educatiei. Vom afla din acest articol 7 lucruri esentiale, dar adesea trecute cu vederea, despre creierul elevului — idei sustinute de oameni de stiinta si confirmate de universitati de top, cum ar fi Harvard.

1. Creierul invata mai bine cand e implicat emotional


Una dintre cele mai importante descoperiri din neuroeducatie este ca emotiile joaca un rol esential in procesul de invatare. Daca un elev este entuziasmat, curios sau chiar surprins, creierul sau „deschide portile” catre invatare, adica activeaza zonele responsabile cu atentia si memorarea.


In timp ce informatiile asociate cu o emotie puternica sunt mai bine retinute, lectiile reci, seci si fara legatura cu realitatea personala a copilului, vor fi cel mai probabil uitate rapid. 

2. Mitul multitasking-ului

Desi poate parea ca elevii din generatia digitala pot face mai multe lucruri deodata, conform studiilor, creierul uman, mai ales cel aflat in formare, nu poate procesa eficient doua sarcini cognitive simultan. 


Conform National Institutes of Health, ceea ce numim „multitasking” este, de fapt, comutare rapida intre sarcini, care scade eficienta si creste erorile. Explicatia consta in faptul ca, atunci cand incercam sa facem mai multe lucruri in acelasi timp, creierul nostru se imparte intre toate aceste activitati, ceea ce il face sa lucreze mai greu si sa se oboseasca mai repede. E ca si cum ai incerca sa urmaresti trei filme diferite pe trei televizoare in acelasi timp - in loc sa te concentrezi pe unul singur, te epuizezi incercand sa tii pasul cu toate.


Aceasta supraincarcare mentala ne lasa obositi, ne face sa ne pierdem concentrarea mai usor si sa luam decizii mai proaste. In loc sa fim mai productivi, de fapt devenim mai putin eficienti si mai predispusi la stres.


Asadar, muzica in casti in timp ce copiii rezolva probleme sau verificarea notificarilor in timpul lectiei saboteaza invatarea profunda. 

3. Creierul adolescentului este „in constructie”

Partea creierului responsabila cu planificarea, autocontrolul si gandirea logica – cortexul prefrontal – se dezvolta complet abia in jurul varstei de 25 de ani. Asta explica de ce adolescentii iau adesea decizii impulsive, uita frecvent lucruri sau isi gestioneaza greu timpul, chiar daca sunt inteligenti.


Cortexul prefrontal functioneaza ca un "director executiv" al creierului, coordonand toate procesele mentale complexe. Atunci cand aceasta zona nu este pe deplin dezvoltata, adolescentii se bazeaza mai mult pe sistemul limbic – partea emotionala a creierului – care reactioneaza rapid si intens la stimuli. Din acest motiv, un adolescent poate sa ia o decizie complet irationala intr-un moment de furie, chiar daca in mod normal este o persoana echilibrata si inteligenta.


Aceasta realitate neurologica se manifesta in multiple aspecte ale vietii de zi cu zi. Elevii pot sa inteleaga perfect importanta unei teme, dar sa o lase pe ultima suta de metri si sa se panicheze. Pot sa fie capabili sa discute complex despre filozofie, dar sa uite sa isi ia ghiozdanul de acasa. Pot sa fie extrem de empatici cu prietenii, dar sa reactioneze violent cand parintii le cer sa isi curete camera.


Potrivit Harvard Center on the Developing Child, nu e vorba de lipsa de interes sau educatie, ci de biologie. De aceea, elevii au nevoie de ghidaj bland, nu doar de disciplina stricta.

4. Somnul este critic pentru elevi 

Somnul este absolut esential pentru procesele de invatare si memorie la elevi, fiind momentul in care creierul isi "organizeaza biblioteca". In timpul somnului profund, creierul transfera informatiile din memoria pe termen scurt in memoria pe termen lung, consolidand cunostintele dobandite in timpul zilei.

Cercetarile arata ca elevii care dorm suficient isi amintesc cu 40% mai multe informatii decat cei care nu se odihnesc adecvat. Mai mult, somnul este crucial pentru neuroplasticitate – capacitatea creierului de a forma noi conexiuni neuronale – ceea ce inseamna ca o noapte buna de somn imbunatateste direct capacitatea de a invata lucruri noi a doua zi.


Pe langa aspectele cognitive, somnul insuficient afecteaza dramatic starea emotionala si comportamentul elevilor. Tinerii care dorm prea putin devin mai iritabili, mai anxiosi si mai predispusi la depresie, ceea ce interfereaza semnificativ cu performanta scolara si relatiile sociale.


Lipsa somnului compromite si sistemul imunitar, facandu-i pe elevi mai susceptibili la imbolnaviri frecvente care ii tin departe de scoala. De asemenea, somnul inadecvat afecteaza concentrarea si luarea deciziilor, facandu-i pe copii sa fie mai dezorganizati, sa isi termine greu temele si sa aiba dificultati in a-si gestiona timpul eficient. Pentru adolescenti, care au deja cortexul prefrontal in dezvoltare, lipsa somnului amplifica aceste probleme, creand un cerc vicios care poate afecta intregul lor parcurs educational.

5. Frica si stresul blocheaza invatarea

Frica si stresul activeaza sistemul nervos simpatic, declansand raspunsul de "lupta sau fugi" care redirectioneaza energia si resursele creierului de la procesele cognitive superioare catre supravietuire. 


Cand un elev se simte amenintat – fie ca este teama de o nota proasta, de judecata colegilor sau de reactia parintilor – creierul elibereaza hormoni de stres precum cortizolul si adrenalina. Acesti hormoni blocheaza functionarea cortexului prefrontal, zona responsabila cu gandirea logica, memoria de lucru si rezolvarea problemelor, facand practic imposibila invatarea eficienta. Este ca si cum ai incerca sa rezolvi ecuatii matematice complexe in timp ce o alarma de incendiu suna in fundal – creierul pur si simplu nu poate procesa informatii noi sau complexe in stare de alerta maxima.


Stresul cronic in mediul educational creeaza un cerc vicios care saboteaza procesul de invatare pe termen lung. Elevii stresati au dificultati in a-si aminti informatiile invatate, ceea ce duce la performante slabe, care la randul lor genereaza si mai mult stres si frica. Mai mult, stresul constant afecteaza memoria pe termen lung, facandu-i pe elevi sa uite rapid ce au invatat, chiar daca au inteles initial materia. Cercetarile arata ca elevii care invata intr-un mediu sigur au performante cu pana la 30% mai bune decat cei care traiesc in frica constanta de esec. 

6. Repetitia este cheia

Creierul retine mai bine prin repetitie activa si spatiata, adica: recapitulari periodice, testari scurte si diverse, explicarea lectiei cu propriile cuvinte. Studiile au aratat ca informatiile sunt uitate rapid daca nu sunt revizuite in mod constant, in timp util. Prin urmare, simplul „tocit" sau recitarea automata activeaza doar memoria de scurta durata, nu si gandirea profunda.


Aceasta abordare se bazeaza pe principiul cunoscut "curba uitarii" a psihologului Hermann Ebbinghaus, care demonstreaza ca uitam aproximativ 50% din informatiile noi in prima ora, iar dupa o zi ramane doar 30% din ceea ce am invatat. Repetitia spatiata combate acest fenomen prin revizuirea materialului la intervale din ce in ce mai mari – dupa o zi, apoi dupa trei zile, o saptamana, o luna – fortand creierul sa "reconstruiasca" informatiile de fiecare data. 


Fiecare act de reamintire intareste conexiunile neuronale, similar cu modul in care un drum devine mai vizibil cu cat este parcurs mai des. Testarile scurte si frecvente nu doar ca evalueaza cunostintele, ci functioneaza ca un antrenament pentru creier, intarind memoria si imbunatatind capacitatea de a accesa informatiile in situatii de presiune.


Cea mai eficienta metoda de consolidare a invatarii este explicarea conceptelor cu propriile cuvinte, cunoscuta si sub numele de "tehnica Feynman". Cand elevii incearca sa explice o lectie altcuiva sau sa o rescrie in termeni simpli, creierul trebuie sa proceseze activ informatiile, sa faca conexiuni intre concepte si sa identifice lacunele in intelegere. Acest proces transforma cunostintele superficiale in intelegere profunda, deoarece elevul nu mai repeta mecanic cuvintele profesorului, ci isi construieste propria intelegere a subiectului. 

7. Relatiile conteaza mai mult decat credem

Creierul invata cel mai bine intr-un climat de siguranta si incredere. Cand elevul simte ca profesorul il vede, il asculta si il respecta, se creeaza un cadru emotional in care invatarea poate inflori.


Aceasta siguranta emotionala activeaza ceea ce neuroscientistii numesc "starea de invatare optima", in care creierul elibereaza neurotransmitatori precum dopamina si serotonina, care faciliteaza formarea de noi conexiuni neuronale si consolidarea memoriei. Intr-un mediu sigur, cortexul prefrontal functioneaza la parametri optimi, permitand elevilor sa isi asume riscuri intelectuale, sa puna intrebari fara teama si sa exploreze idei noi fara frica de a fi judecati. 


Cercetarile arata ca elevii care se simt acceptati si valorificati de profesori au performante cu pana la 50% mai bune la testele cognitive si demonstreaza o creativitate semnificativ mai mare in rezolvarea problemelor. Aceasta stare de relaxare vigilenta permite creierului sa isi canalizeze toate resursele catre invatare, in loc sa le consume pentru autoaparare sau supravietuire. 


Asadar, este important sa intelegem cum functioneaza creierul unui elev pentru a oferi o educatie de calitate. Profesorii trebuie sa se concentreze nu doar pe predarea clasica a lectiilor, ci si pe oferirea unui mediu in care mintea copilului este pregatita sa primeasca, sa proceseze si sa creeze. Si parintii au un rol esential in aceasta ecuatie, deoarece ei sunt cei care pot asigura fundamentele neurologice ale invatarii - somnul adecvat, nutritia echilibrata, reducerea stresului de acasa si crearea unui spatiu sigur emotional care sa completeze eforturile din scoala. 

Citeste si: Cum formezi minti curioase? Invata-i pe elevi sa puna intrebari bune, nu sa memoreze raspunsuri


Sfaturi pentru Nota 10 - Raspunsuri si Explicatii
Vrei nota 10 la BAC? Incepe cu Testele Rezolvate, explicate pas cu pas!

Programa s-a modificat!
Pregateste-te eficient cu noile teste adaptate exact cerintelor actuale.

✅ Text la prima vedere cu cerinte specifice
✅ Compozitie argumentativa
✅ Eseu din materia studiata

Explicatii clare. Raspunsuri model. Fara stres.


...Vezi AICI detaliile complete <<


Ti-a placut acest articol?
Distribuie-l pe Facebook sau trimite-l pe WhatsApp altor parinti sau profesori!

0 comentarii
Fii primul care comenteaza
Urmareste-ne pe Google News
Va place acest articol ?
Dati o nota de la 1 la 5 !
Rating:
Nota: 5 din 1 voturi

x
Lasa un raspuns



Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016
eNews Portal INVATAMANT
Iti oferim Gratuit Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Citeste GRATUIT toate
informatiile despre
invatamantul primar,
gimnazial si liceal.
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email si
primesti Raportul Gratuit


Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Va oferim GRATUIT Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primiti zilnic pe e-mail, ultimele stiri si subiecte din invatamant.
Aboneaza-te la Newsletterul GRATUIT si fii informat!
Da, doresc să descarc GRATUIT cadoul si să primesc informaţii despre produsele, serviciile, evenimentele etc. oferite de Rentrop & Straton
Termeni si conditii de utilizare a site-ului Nota de informare
Iti oferim GRATUIT
Raportul Special
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Teste Rezolvate pentru Evaluarea Nationala
Primesti GRATUIT noile
TESTE REZOLVATE pentru Evaluarea Nationala
Adauga mai jos adresa ta de email
si primesti Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016
x
//
iulie
ianuarie
februarie
martie
aprilie
mai
iunie
iulie
august
septembrie
octombrie
noiembrie
decembrie
2025
1950
1951
1952
1953
1954
1955
1956
1957
1958
1959
1960
1961
1962
1963
1964
1965
1966
1967
1968
1969
1970
1971
1972
1973
1974
1975
1976
1977
1978
1979
1980
1981
1982
1983
1984
1985
1986
1987
1988
1989
1990
1991
1992
1993
1994
1995
1996
1997
1998
1999
2000
2001
2002
2003
2004
2005
2006
2007
2008
2009
2010
2011
2012
2013
2014
2015
2016
2017
2018
2019
2020
2021
2022
2023
2024
2025
2026
2027
2028
2029
2030
2031
2032
2033
2034
2035
2036
2037
2038
2039
2040
2041
2042
2043
2044
2045
2046
2047
2048
2049
2050
DLMMJVS
29
30
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
1
2
00:00
00:01
00:02
00:03
00:04
00:05
00:06
00:07
00:08
00:09
00:10
00:11
00:12
00:13
00:14
00:15
00:16
00:17
00:18
00:19
00:20
00:21
00:22
00:23
00:24
00:25
00:26
00:27
00:28
00:29
00:30
00:31
00:32
00:33
00:34
00:35
00:36
00:37
00:38
00:39
00:40
00:41
00:42
00:43
00:44
00:45
00:46
00:47
00:48
00:49
00:50
00:51
00:52
00:53
00:54
00:55
00:56
00:57
00:58
00:59
01:00
01:01
01:02
01:03
01:04
01:05
01:06
01:07
01:08
01:09
01:10
01:11
01:12
01:13
01:14
01:15
01:16
01:17
01:18
01:19
01:20
01:21
01:22
01:23
01:24
01:25
01:26
01:27
01:28
01:29
01:30
01:31
01:32
01:33
01:34
01:35
01:36
01:37
01:38
01:39
01:40
01:41
01:42
01:43
01:44
01:45
01:46
01:47
01:48
01:49
01:50
01:51
01:52
01:53
01:54
01:55
01:56
01:57
01:58
01:59
02:00
02:01
02:02
02:03
02:04
02:05
02:06
02:07
02:08
02:09
02:10
02:11
02:12
02:13
02:14
02:15
02:16
02:17
02:18
02:19
02:20
02:21
02:22
02:23
02:24
02:25
02:26
02:27
02:28
02:29
02:30
02:31
02:32
02:33
02:34
02:35
02:36
02:37
02:38
02:39
02:40
02:41
02:42
02:43
02:44
02:45
02:46
02:47
02:48
02:49
02:50
02:51
02:52
02:53
02:54
02:55
02:56
02:57
02:58
02:59
03:00
03:01
03:02
03:03
03:04
03:05
03:06
03:07
03:08
03:09
03:10
03:11
03:12
03:13
03:14
03:15
03:16
03:17
03:18
03:19
03:20
03:21
03:22
03:23
03:24
03:25
03:26
03:27
03:28
03:29
03:30
03:31
03:32
03:33
03:34
03:35
03:36
03:37
03:38
03:39
03:40
03:41
03:42
03:43
03:44
03:45
03:46
03:47
03:48
03:49
03:50
03:51
03:52
03:53
03:54
03:55
03:56
03:57
03:58
03:59
04:00
04:01
04:02
04:03
04:04
04:05
04:06
04:07
04:08
04:09
04:10
04:11
04:12
04:13
04:14
04:15
04:16
04:17
04:18
04:19
04:20
04:21
04:22
04:23
04:24
04:25
04:26
04:27
04:28
04:29
04:30
04:31
04:32
04:33
04:34
04:35
04:36
04:37
04:38
04:39
04:40
04:41
04:42
04:43
04:44
04:45
04:46
04:47
04:48
04:49
04:50
04:51
04:52
04:53
04:54
04:55
04:56
04:57
04:58
04:59
05:00
05:01
05:02
05:03
05:04
05:05
05:06
05:07
05:08
05:09
05:10
05:11
05:12
05:13
05:14
05:15
05:16
05:17
05:18
05:19
05:20
05:21
05:22
05:23
05:24
05:25
05:26
05:27
05:28
05:29
05:30
05:31
05:32
05:33
05:34
05:35
05:36
05:37
05:38
05:39
05:40
05:41
05:42
05:43
05:44
05:45
05:46
05:47
05:48
05:49
05:50
05:51
05:52
05:53
05:54
05:55
05:56
05:57
05:58
05:59
06:00
06:01
06:02
06:03
06:04
06:05
06:06
06:07
06:08
06:09
06:10
06:11
06:12
06:13
06:14
06:15
06:16
06:17
06:18
06:19
06:20
06:21
06:22
06:23
06:24
06:25
06:26
06:27
06:28
06:29
06:30
06:31
06:32
06:33
06:34
06:35
06:36
06:37
06:38
06:39
06:40
06:41
06:42
06:43
06:44
06:45
06:46
06:47
06:48
06:49
06:50
06:51
06:52
06:53
06:54
06:55
06:56
06:57
06:58
06:59
07:00
07:01
07:02
07:03
07:04
07:05
07:06
07:07
07:08
07:09
07:10
07:11
07:12
07:13
07:14
07:15
07:16
07:17
07:18
07:19
07:20
07:21
07:22
07:23
07:24
07:25
07:26
07:27
07:28
07:29
07:30
07:31
07:32
07:33
07:34
07:35
07:36
07:37
07:38
07:39
07:40
07:41
07:42
07:43
07:44
07:45
07:46
07:47
07:48
07:49
07:50
07:51
07:52
07:53
07:54
07:55
07:56
07:57
07:58
07:59
08:00
08:01
08:02
08:03
08:04
08:05
08:06
08:07
08:08
08:09
08:10
08:11
08:12
08:13
08:14
08:15
08:16
08:17
08:18
08:19
08:20
08:21
08:22
08:23
08:24
08:25
08:26
08:27
08:28
08:29
08:30
08:31
08:32
08:33
08:34
08:35
08:36
08:37
08:38
08:39
08:40
08:41
08:42
08:43
08:44
08:45
08:46
08:47
08:48
08:49
08:50
08:51
08:52
08:53
08:54
08:55
08:56
08:57
08:58
08:59
09:00
09:01
09:02
09:03
09:04
09:05
09:06
09:07
09:08
09:09
09:10
09:11
09:12
09:13
09:14
09:15
09:16
09:17
09:18
09:19
09:20
09:21
09:22
09:23
09:24
09:25
09:26
09:27
09:28
09:29
09:30
09:31
09:32
09:33
09:34
09:35
09:36
09:37
09:38
09:39
09:40
09:41
09:42
09:43
09:44
09:45
09:46
09:47
09:48
09:49
09:50
09:51
09:52
09:53
09:54
09:55
09:56
09:57
09:58
09:59
10:00
10:01
10:02
10:03
10:04
10:05
10:06
10:07
10:08
10:09
10:10
10:11
10:12
10:13
10:14
10:15
10:16
10:17
10:18
10:19
10:20
10:21
10:22
10:23
10:24
10:25
10:26
10:27
10:28
10:29
10:30
10:31
10:32
10:33
10:34
10:35
10:36
10:37
10:38
10:39
10:40
10:41
10:42
10:43
10:44
10:45
10:46
10:47
10:48
10:49
10:50
10:51
10:52
10:53
10:54
10:55
10:56
10:57
10:58
10:59
11:00
11:01
11:02
11:03
11:04
11:05
11:06
11:07
11:08
11:09
11:10
11:11
11:12
11:13
11:14
11:15
11:16
11:17
11:18
11:19
11:20
11:21
11:22
11:23
11:24
11:25
11:26
11:27
11:28
11:29
11:30
11:31
11:32
11:33
11:34
11:35
11:36
11:37
11:38
11:39
11:40
11:41
11:42
11:43
11:44
11:45
11:46
11:47
11:48
11:49
11:50
11:51
11:52
11:53
11:54
11:55
11:56
11:57
11:58
11:59
12:00
12:01
12:02
12:03
12:04
12:05
12:06
12:07
12:08
12:09
12:10
12:11
12:12
12:13
12:14
12:15
12:16
12:17
12:18
12:19
12:20
12:21
12:22
12:23
12:24
12:25
12:26
12:27
12:28
12:29
12:30
12:31
12:32
12:33
12:34
12:35
12:36
12:37
12:38
12:39
12:40
12:41
12:42
12:43
12:44
12:45
12:46
12:47
12:48
12:49
12:50
12:51
12:52
12:53
12:54
12:55
12:56
12:57
12:58
12:59
13:00
13:01
13:02
13:03
13:04
13:05
13:06
13:07
13:08
13:09
13:10
13:11
13:12
13:13
13:14
13:15
13:16
13:17
13:18
13:19
13:20
13:21
13:22
13:23
13:24
13:25
13:26
13:27
13:28
13:29
13:30
13:31
13:32
13:33
13:34
13:35
13:36
13:37
13:38
13:39
13:40
13:41
13:42
13:43
13:44
13:45
13:46
13:47
13:48
13:49
13:50
13:51
13:52
13:53
13:54
13:55
13:56
13:57
13:58
13:59
14:00
14:01
14:02
14:03
14:04
14:05
14:06
14:07
14:08
14:09
14:10
14:11
14:12
14:13
14:14
14:15
14:16
14:17
14:18
14:19
14:20
14:21
14:22
14:23
14:24
14:25
14:26
14:27
14:28
14:29
14:30
14:31
14:32
14:33
14:34
14:35
14:36
14:37
14:38
14:39
14:40
14:41
14:42
14:43
14:44
14:45
14:46
14:47
14:48
14:49
14:50
14:51
14:52
14:53
14:54
14:55
14:56
14:57
14:58
14:59
15:00
15:01
15:02
15:03
15:04
15:05
15:06
15:07
15:08
15:09
15:10
15:11
15:12
15:13
15:14
15:15
15:16
15:17
15:18
15:19
15:20
15:21
15:22
15:23
15:24
15:25
15:26
15:27
15:28
15:29
15:30
15:31
15:32
15:33
15:34
15:35
15:36
15:37
15:38
15:39
15:40
15:41
15:42
15:43
15:44
15:45
15:46
15:47
15:48
15:49
15:50
15:51
15:52
15:53
15:54
15:55
15:56
15:57
15:58
15:59
16:00
16:01
16:02
16:03
16:04
16:05
16:06
16:07
16:08
16:09
16:10
16:11
16:12
16:13
16:14
16:15
16:16
16:17
16:18
16:19
16:20
16:21
16:22
16:23
16:24
16:25
16:26
16:27
16:28
16:29
16:30
16:31
16:32
16:33
16:34
16:35
16:36
16:37
16:38
16:39
16:40
16:41
16:42
16:43
16:44
16:45
16:46
16:47
16:48
16:49
16:50
16:51
16:52
16:53
16:54
16:55
16:56
16:57
16:58
16:59
17:00
17:01
17:02
17:03
17:04
17:05
17:06
17:07
17:08
17:09
17:10
17:11
17:12
17:13
17:14
17:15
17:16
17:17
17:18
17:19
17:20
17:21
17:22
17:23
17:24
17:25
17:26
17:27
17:28
17:29
17:30
17:31
17:32
17:33
17:34
17:35
17:36
17:37
17:38
17:39
17:40
17:41
17:42
17:43
17:44
17:45
17:46
17:47
17:48
17:49
17:50
17:51
17:52
17:53
17:54
17:55
17:56
17:57
17:58
17:59
18:00
18:01
18:02
18:03
18:04
18:05
18:06
18:07
18:08
18:09
18:10
18:11
18:12
18:13
18:14
18:15
18:16
18:17
18:18
18:19
18:20
18:21
18:22
18:23
18:24
18:25
18:26
18:27
18:28
18:29
18:30
18:31
18:32
18:33
18:34
18:35
18:36
18:37
18:38
18:39
18:40
18:41
18:42
18:43
18:44
18:45
18:46
18:47
18:48
18:49
18:50
18:51
18:52
18:53
18:54
18:55
18:56
18:57
18:58
18:59
19:00
19:01
19:02
19:03
19:04
19:05
19:06
19:07
19:08
19:09
19:10
19:11
19:12
19:13
19:14
19:15
19:16
19:17
19:18
19:19
19:20
19:21
19:22
19:23
19:24
19:25
19:26
19:27
19:28
19:29
19:30
19:31
19:32
19:33
19:34
19:35
19:36
19:37
19:38
19:39
19:40
19:41
19:42
19:43
19:44
19:45
19:46
19:47
19:48
19:49
19:50
19:51
19:52
19:53
19:54
19:55
19:56
19:57
19:58
19:59
20:00
20:01
20:02
20:03
20:04
20:05
20:06
20:07
20:08
20:09
20:10
20:11
20:12
20:13
20:14
20:15
20:16
20:17
20:18
20:19
20:20
20:21
20:22
20:23
20:24
20:25
20:26
20:27
20:28
20:29
20:30
20:31
20:32
20:33
20:34
20:35
20:36
20:37
20:38
20:39
20:40
20:41
20:42
20:43
20:44
20:45
20:46
20:47
20:48
20:49
20:50
20:51
20:52
20:53
20:54
20:55
20:56
20:57
20:58
20:59
21:00
21:01
21:02
21:03
21:04
21:05
21:06
21:07
21:08
21:09
21:10
21:11
21:12
21:13
21:14
21:15
21:16
21:17
21:18
21:19
21:20
21:21
21:22
21:23
21:24
21:25
21:26
21:27
21:28
21:29
21:30
21:31
21:32
21:33
21:34
21:35
21:36
21:37
21:38
21:39
21:40
21:41
21:42
21:43
21:44
21:45
21:46
21:47
21:48
21:49
21:50
21:51
21:52
21:53
21:54
21:55
21:56
21:57
21:58
21:59
22:00
22:01
22:02
22:03
22:04
22:05
22:06
22:07
22:08
22:09
22:10
22:11
22:12
22:13
22:14
22:15
22:16
22:17
22:18
22:19
22:20
22:21
22:22
22:23
22:24
22:25
22:26
22:27
22:28
22:29
22:30
22:31
22:32
22:33
22:34
22:35
22:36
22:37
22:38
22:39
22:40
22:41
22:42
22:43
22:44
22:45
22:46
22:47
22:48
22:49
22:50
22:51
22:52
22:53
22:54
22:55
22:56
22:57
22:58
22:59
23:00
23:01
23:02
23:03
23:04
23:05
23:06
23:07
23:08
23:09
23:10
23:11
23:12
23:13
23:14
23:15
23:16
23:17
23:18
23:19
23:20
23:21
23:22
23:23
23:24
23:25
23:26
23:27
23:28
23:29
23:30
23:31
23:32
23:33
23:34
23:35
23:36
23:37
23:38
23:39
23:40
23:41
23:42
23:43
23:44
23:45
23:46
23:47
23:48
23:49
23:50
23:51
23:52
23:53
23:54
23:55
23:56
23:57
23:58
23:59