De programul redus cu doua ore pe saptamana si salariul neschimbat beneficiaza toti invatatorii si profesorii cu 25 de ani vechime si gradul intai. Mai exact, dascalii iau un salariu intreg, avand doar 16 ore in norma.
In practica, directorii afirma ca este foarte greu de gasit profesori calificati si competenti, care sa ii inlocuiasca in cele doua ore reduse.
Mai mult, aceasta schimbare inseamna ca unii elevi sa aiba alt profesor la clasa decat cel cu care se obisnuisera, iar schimbarea cadrelor didactice de la un an la altul afecteaza si relatia profesor-elev, care se construieste in timp.
Cadrele didactice care au o vechime de peste 25 de ani in invatamant, cu gradul didactic I, beneficiaza de o reducere a normei didactice cu doua ore saptamanal, potrivit Legii nr. 11/2017, publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 163 din 6 martie 2017. Reducerea normei didactice nu va duce insa si la diminuarea salariului, potrivit legii care a intrat in vigoare in anul 2017.
De principiu, potrivit Legii educatiei nationale nr. 1/2011, norma didactica (insemnand norma de lucru pe care un dascal trebuie sa o faca) este de opt ore zilnic, respectiv 40 de ore pe saptamana, iar o reducere a acesteia potrivit legii de mai sus inseamna un maxim de sase ore zilnic si cel mult 30 de ore saptamanal pentru acesti profesori.
Mai exact, activitatea personalului didactic de predare se realizeaza intr-un interval de timp zilnic de 8 ore, respectiv 40 de ore pe saptamana, si cuprinde:
1. activitati didactice de predare-invatare-evaluare si de instruire practica si examene de final de ciclu de studii, conform planurilor-cadru de invatamant;
2. activitati de pregatire metodico-stiintifica;
3. activitati de educatie, complementare procesului de invatamant: mentorat, scoala dupa scoala, invatare pe tot parcursul vietii;
4. activitati de dirigentie. (art. 262 alin. (1))