Federatia a transmis patru masuri pe care le considera necesare:
1. Paza si protectie in unitatile de invatamant: siguranta in unitatile de invatamant este instituita, inca din luna martie 2007, prin Legea nr. 35/2007 privind cresterea sigurantei in unitatile de invatamant, in responsabilitatea autoritatilor administratiei locale, a inspectoratelor scolare, inspectoratelor de politie, inspectoratelor de jandarmerie si a unitatilor de invatamant.
Insa, nerespectarea sistematica a acestei legi este cea care duce la situatii in care viata elevilor si a angajatilor din educatie este pusa in pericol. Faptul ca oricine poate sa patrunda in incinta unei unitati de invatamant, fara sa fie legitimat, este o mare problema care trebuie rezolvata urgent.
Consideram ca pot fi identificate resursele necesare prin care toate scolile din Romania sa beneficieze de paza si protectie. Altfel, elevii, dar si angajatii din scoli, raman vulnerabili la orice forma de violenta.
2. Legea de protectie a cadrelor didactice : la propunerea federatiei noastre, in urma cu patru ani a fost depusa o initiativa legislativa privind protectia cadrelor didactice in indeplinirea atributiei specifice functiei.
Aceasta a fost adoptata de Camera Deputatilor si mai are nevoie doar de votul senatorilor. Legea trebuie pusa pe ordinea de zi a Senatului in regim de urgenta, reprezentand o necesitate pentru sistemul de invatamant, iar adoptarea ei – o prioritate.
Dupa promulgare, legea va oferi protectie cadrelor didactice in situatii precum cea petrecuta recent la scoala din Todiresti. Educatia nu se poate face intr-un spatiu al terorii, al violentei si al faradelegilor!
3. Punerea in aplicare de urgenta a modificarilor din Legea educatiei nationale privind combaterea bullying - ului . Normele de aplicare a legii se afla acum in dezbatere publica, iar din momentul intrarii lor in vigoare, Ministerul Educatiei si Cercetarii are obligatia sa dispuna toate acele masuri prin care se face preventie, dar se si intervine cu un plan concret de actiune si sanctiuni in cazurile de agresiuni de orice tip.
Toate aceste modificari in legislatie vor ajuta elevii, profesorii si parintii in lupta cu violenta din scoli.
4. Urgentarea procedurii privind stabilirea incompatibilitatilor de ordin medical cu functia didactica , in vederea prevenirii comportamentelor deviante a celor care au ca menire principala educarea copiilor si tinerilor. Vom evita astfel cazurile in care cadrele didactice au un comportament nepotrivit fata de elevi sau parinti.
De asemenea, se impune elaborarea Nomenclatorului bolilor profesionale pentru personalul din invatamant.
"Noi nu vrem violenta in unitatile de invatamant si consideram ca scoala trebuie sa fie un spatiu sigur pentru toti participantii la actul educational: in egala masura cadre didactice si elevi. Ce se intampla in acest moment in unitatile de invatamant este alarmant. scolile sunt expuse actelor de agresiune, iar elevii si profesorii sunt vulnerabili, pentru ca nu au cum sa se apere. Atragem atentia, inca o data, ca scoala romaneasca are nevoie urgenta de Legea de protectie a cadrelor didactice. Senatorii au datoria de a vota acest proiect de lege pentru a contribui la diminuarea numarului cazurilor de violenta din unitatile de invatamant si pentru instaurarea unui climat de siguranta si protectie a copiilor/ elevilor si a profesorilor.
O alta problema majora o reprezinta lipsa pazei in unitatile de invatamant: aici este si mai grav, pentru ca avem o lege, dar care nu este aplicata de autoritati si nimeni nu este tras la raspundere pentru acest lucru. Componenta financiara nu trebuie sa fie cea care stabileste cum sunt protejate scolile. Tot ce vrem este siguranta si respect reciproc in unitatile de invatamant, vrem scoli in care sa nu ne mai fie frica!", a declarat Simion Hancescu, presedinte FSLI.
Comunicatul de presa despre cele patru masuri amintite vine dupa ce, intr-o scoala din judetul Iasi, un barbat a amenintat cu moartea copiii directoarei unitatii de invatamant si ca va distruge masinile profesorilor.
Cristi 03 Feb. 2020 22:50:44
Violenta in scoli ,gradinite ,exista in momentul in care nu exista camere video ,cum se pot apara copii de gradinita care nu stiu sa vorbasca,angajatii sunt manipulati,jigniti in educatie nu trebuie sa existe asa ceva ,trebuie sa solicitati pedepse celor care pun angajatii in pericol .