Anul scolar 2014-2015 a fost al doilea an consecutiv in care a fost organizata Evaluarea Nationala la clasele a II-a, a IV-a si a VI-a, iar CNEE arata ca rezultatele s-au imbunatatit usor fata de prima editie.
Rezultate Evaluare Nationala clasa a II-a
Rapoartele de la Evaluarea Nationala de anul trecut arata ca elevii claselor a II-a au trecut cu bine de exercitiile de citire si scriere in limba romana si au intampinat dificultati la matematica, la operatiile de scadere cu trecere peste ordin.
Si la clasa a IV-a elevii au trecut cu bine de evaluarea la limba romana, au sesizat rolul ilustratiilor ce insotesc cele doua texte, au identificat secventele narative, dialogate si descriptive, au recunoscut contextual elementele de constructie a comunicarii scrise.
Rezultate Evaluare Nationala clasa a IV-a
La matematica au intampinat in schimb dificultati in ceea ce priveste problemele cu numere naturale.
Evaluarea Nationala la clasa a VI-a este formata dintr-un test interdisciplinar, testarea la limba si comunicare fiind o combinatie intre limba romana si o limba straina. Conform raportului, elevii claselor a VI-a au intampinat dificultati la exprimarea in scris in limba straina aleasa, 35% dintre ei oferind raspunsuri diferite sau nu au raspuns deloc, in timp ce numai 35% au reusit sa raspunda corerent.
Rezultate Evaluare Nationala clasa a VI-a
Rezultatele obtinute de elevii claselor a VI-a la matematica si stiinte nu au fost inca publicate de CNEE.
Evaluarile Nationale pentru clasele a II-a, a IV-a si a VI-a au fost introduse prin Legea educatiei si sunt proiectate ca programe de evaluare obiective, constatative, care nu urmaresc cauzele producerii respectivelor rezultate. Acesta este rolul analizelor si al cercetarilor ulterioare. Evaluarile nationale sunt insa cele care furnizeaza datele de baza pentru cercetarile investigative, rolul lor intr-un sistem national de evaluare fiind esential din aceasta perspectiva.
Rezultatele individuale obtinute la evaluarea nationala nu se afiseaza/nu se comunica public si nu se inregistreaza in catalogul clasei. Faptul ca rezultatele elevilor nu sunt "cuantificate" prin calificative este in concordanta cu necesitatea de identificare si de explorare a unor modalitati diferite de prezentare a rezultatelor elevilor, conform exemplelor de bune practici identificate in alte sisteme educationale europene. O comunicare optimizata cu parintii elevilor necesita informatii intemeiate pe date, pe informatii concrete, pe exemple de apreciere a performantelor individuale ale elevilor.
In cazul Evaluarii nationale de la finalul clasei a VI-a, elementul de noutate in raport cu
evaluarile realizate de catre cadrele didactice de la clasa, in mod curent, consta in caracterul "transdisciplinar" al fiecarei probe stabilite prin legea educatiei, aspect mentinut neschimbat, la fel ca in cazul evaluarii nationale de la finalul clasei a VI-a administrate in anul scolar anterior.
Astfel, pentru proba de "Limba si comunicare", in conditiile curriculumului monodisciplinar
aflat in vigoare, referentialul il reprezinta competentele comune identificate la nivelul disciplinelor „Limba romana”, „Limba moderna I” si „Limba materna” (in cazul elevilor care studiaza in limbile minoritatilor nationale).
Sursa: CNEE