Desi mustrarea scrisa reprezinta o masura disciplinara mai putin severa decat alte sanctiuni, ea poate avea un impact semnificativ asupra elevului.
Mustrare scrisa elevi
Potrivit legislatiei in vigoare, mustrarea scrisa trebuie comunicata in mod individual, atat elevului, cat si parintilor sau tutorilor legali, cu mentionarea faptelor care au determinat sanctiunea.
Mustrarea scrisa este consemnata in catalog si procesul-verbal aferent sanctiunii este consemnat in registrul de procese-verbale al consiliului clasei. In functie de gravitatea faptei, mustrarea scrisa poate fi insotita de scaderea notei la purtare/ respectiv de diminuarea calificativului in invatamantul primar.
Documentul continand mustrarea scrisa este inmanat elevului sau parintelui /reprezentantului legal, pentru elevii minori, personal sau, in situatia in care acest lucru nu este posibil, este trimis prin posta sau pe e-mail, cu confirmare de primire in termen de 5 zile lucratoare.
Sanctiunea aplicata elevului poate fi contestata si trebuie solutionata de consiliul clasei. In situatia in care, ca urmare a solutionarii contestatiei care a fost insotita si de scaderea notei la purtare, sanctiunea este modificata sau anulata, se poate modifica, respectiv anula, si decizia de scadere a notei la purtare.
Cand sunt sanctionati elevii cu mustrare scrisa?
Iata cateva exemple de abateri ce pot fi sanctionate cu mustrare scrisa. Atentie, sanctionarea elevilor sub forma mustrarii in fata colectivului clasei sau al scolii este interzisa in orice context.
Exemple de abateri sanctionate cu mustrare scrisa:
- peste 20 absente nemotivate
- tinuta vestimentara neadecvata mediului scolar
- folosirea unui limbaj inadecvat, manifestarea agresivitatii in limbaj si in comportament fata de colegi sau scoala
- folosirea telefonului mobil in timpul orelor
- deranjarea orelor de curs
- fumat in incinta scolii
Model mustrare scrisa elevi
Catre:
Ref: Aplicare sanctiune pentru abatere disciplinara
Stimata doamna/ Stimate domn,
Prin prezenta va aducem la cunostinta ca fiul/fiica dumneavoastra ............, elev/eleva in clasa a ..... la ................................. a fost sanctionat(a) cu mustrare scrisa, in data de .........................conform prevederilor Regulamentului de Ordine Interioara, art .... lit. ..... .
Faptele pentru care a fost sanctionat(a) sunt urmatoarele:
..........................................................
..........................................................
..........................................................
Mentionam ca sanctiunea va fi inregistrata in catalogul clasei, conform Art. 19 din Statutul Elevului si este/ nu este insotita de scaderea notei la purtare.
Diriginte, Data
Prof.
________________________
Am luat la cunostinta,
Semnatura parinte Semnatura elev
.................... ...................
* Prezenta adresa a fost redactata in doua exemplare, cate una pentru ambele parti.
Etapele sanctionarii unui elev
Procedura de aplicare a sanctiunilor este prevazuta in Legea invatamantului preuniversitar nr.198/2023 si parcurge, in mod obligatoriu, urmatoarele etape:
a) informarea elevilor si a parintilor/tutorilor legali;
b) intervievarea elevilor, in prezenta parintilor/tutorilor legali;
c) dupa caz, consultarea managerului de caz desemnat de DGASPC, in acord cu Hotararea Guvernului nr. 49/2011 pentru aprobarea Metodologiei-cadru privind prevenirea si interventia in echipa multidisciplinara si in retea in situatiile de violenta asupra copilului si de violenta in familie si a Metodologiei de interventie multidisciplinara si interinstitutionala privind copiii exploatati si aflati in situatii de risc de exploatare prin munca, copiii victime ale traficului de persoane, precum si copiii romani migranti victime ale altor forme de violenta pe teritoriul altor state si a raportului de evaluare multidisciplinara realizat de acesta;
d) oferirea posibilitatii de contestare a sanctiunii.
In procesul de sesizare si analiza disciplinara a elevilor, comunicarea cu parintii/tutorii legali se realizeaza in absenta elevilor, intr-un spatiu dedicat, care asigura confidentialitatea, in prezenta consilierului scolar si a mediatorului scolar, daca este necesar.
Elevii care se fac responsabili de deteriorarea sau sustragerea bunurilor unitatii de invatamant sunt obligati sa acopere, in conformitate cu prevederile Legii nr. 287/2009 privind Codul civil, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, toate cheltuielile ocazionate de lucrarile necesare reparatiilor sau, dupa caz, sa restituie bunurile ori sa suporte toate cheltuielile pentru inlocuirea bunurilor deteriorate sau sustrase.
In cazul distrugerii sau deteriorarii manualelor scolare primite gratuit, elevii vinovati inlocuiesc manualul deteriorat cu un exemplar nou, corespunzator disciplinei, anului de studiusi tipului de manual deteriorat. In caz contrar, eleviivor achita contravaloarea manualelor respective. Elevii nu pot fi sanctionati cu scaderea notei la purtare pentru distrugerea sau deteriorarea manualelor scolare.
Procedura de sesizare si analiza disciplinara a elevilor, precum si procedura de aplicare a sanctiunilor sunt elaborate la nivelul unitatii de invatamant si aprobate de consiliul de administratie al acesteia, in baza prevederilor prezentului statut.
Aceste proceduri sunt aduse la cunostinta elevilor si parintilor/reprezentantilor legali ai acestora de catre profesorul invatator/profesorul de invatamant primar/diriginte.