Kallos Zoltan a explicat ca durata de vizualizare a lucrarii de catre candidat nu este clar stabilita in procedura si ca in fiecare centru de examen s-a luat o decizie in functie de numarul de solicitari primite. Prin urmare, desi nu exista o durata impusa prin procedura, Ministerul a recomandat ca timpul de vizualizare sa fie intre 10 si 15 minute, in functie de numarul de solicitari din fiecare centru.
In plus, oficialul din Ministerul Educatiei a aratat ca este permis ca elevii sa aiba asupra lor baremul, o foaie si un pix.
"Scrie in procedura ca mijloacele audio-video care se pot folosi pentru a se face inregistrari nu sunt permise, dar le-am spus presedintilor comisiilor de Bac faptul ca un candidat poate intra in sala de vizualizare a lucrarii si cu baremul, daca doreste. Repet, daca nu depaseste acel interval de timp rezonabil de 10-15 minute", a declarat acesta.
Cu toate acestea, candidatii nu pot cere explicatii in timpul vizualizarii si nu au voie sa discute cu personalul din sala de vizualizare. "Vizualizarea este un proces individual, iar lucrarea trebuie analizata de elev, fara interventii din exterior", a precizat Kallos Zoltan.
Dupa afisarea primelor rezultate la Bacalaureat 2025, parintii absolventilor de clasa a XII-a au reclamat abuzuri in unele centre de examen. Redam mai jos un
mesaj publicat pe pagina de Facebook de Fepal - Federatia parintilor si apartinatorilor legali din Romania:
"Solicitam de urgenta Ministerului Educatiei - Romania sa ia masurile necesare astfel incat elevii sa beneficieze de dreptul de a-si verifica/reciti lucrarea inainte de a depune contestatie. Redam mai jos doar unul dintre cazurile sesizate astazi de un membru al comunitatii Parintii cer schimbare - Grup civic, dar sunt mai multi parinti care au semnalat ca personalul din invatamant a interpretat procedura intrata in vigoare anul acesta ca o simpla si foarte rapida verificare a corectitudinii procesului de scanare. Acesta este un abuz si o incalcare a drepturilor elevului de a contesta in cunostinta de cauza.
“Vizualizare Bac 2025 – un teatru al absurdului.
Astazi am fost cu copilul sa isi vizualizeze lucrarea de Bacalaureat la informatica. Ce-am trait acolo e greu de descris. M-am trezit in situatia imposibila in care personalul scolii, inclusiv directoarea, au avut un comportament agresiv si deloc rezonabil, incercand sa ma intimideze si sa ma descurajeze sa apelez la acest drept al copilului meu. Fiecare copil are 5 minute, nu mai mult. Cronometrate. Atat „merita”. Nu scrie nicaieri in procedura ca trebuie sa dureze 5 minute.
Ce inseamna vizualizarea? Dupa directoare (profesoara de romana), inseamna ca ti se proiecteaza lucrarea pe un ecran, te uiti la ea si pleci. M-a trimis chiar sa citesc definitia din DEX. Atat. Nu ai voie s-o citesti atent. Nu ai voie s-o analizezi. La un moment dat, o doamna de acolo a scapat printre dinti: „Asa ni s-a transmis de la inspectorat.” Asta e baza pe care functioneaza totul. Ordinul pe unitate.
Conform lor, „a vizualiza” inseamna ca elevul se uita la lucrare, se asigura ca e a lui, ca a fost scanata integral – si gata. Serios? Asta e treaba copilului? Copilul nu vine acolo sa vada daca voi v-ati facut treaba si ati scanat integral lucrarea, ca asta a facut-o oricum cand a predat lucrarea. Vine sa vada daca el a gresit sau daca a fost gresit evaluat. Cum sa-si dea seama in 5 minute, fara sa poata reciti in liniste, fara sa poata nota nimic?
Copilul a vrut sa intre in sala cu baremul si un pix, sa-si noteze ce banuia ca a gresit.
Au luat foc. „Nu e voie.”
De ce nu au voie cu un pix si o foaie, ca sa isi noteze ceva? Unde scrie asta in procedura? Nu scrie nicaieri. Procedura spune doar ca nu ai voie cu „mijloace audio-video”. Atat. In rest, e abuz pur. Cand am cerut sa-mi arate negru pe alb ca e interzis pixul sau foaia, au dat din umeri. Raspunsul, obsesiv: „Ca nu e voie. Ca asa e. Ca o sun pe inspectoare. Ca-l sun pe ministru. Ca chem politia. Ca ma hartuiti.”
Am incercat sa le explic logic: aceasta procedura exista tocmai pentru ca elevul sa poata decide in cunostinta de cauza daca are rost sa depuna o contestatie. Pentru asta are nevoie de timp si de liniste. Dar acolo nu intelegea nimeni nimic. Nu conta nici logica, nici legea, nici bunul-simt.
Si stiti ce e ironic? Tocmai o vizualizare facuta serios ii poate face pe unii elevi sa NU mai depuna contestatie, pentru ca inteleg clar unde au gresit. Aceasta procedura ajuta si elevii, si profesorii corectori, si comisiile. E in interesul tuturor.
❗ Cine a decis ca 5 minute sunt suficiente?
❗ De ce sunt tratati copiii ca niste infractori?
❗ De ce e interzis un pix?
❗ De ce atata opacitate? Ce aveti de ascuns?
Ne-am saturat de reguli inventate. Vrem sa nu mai fim tratati ca niste cersetori de dreptate.
Si nici nu mai vorbim de faptul ca toata aceasta procedura ar putea fi simplificata radical: elevul si-ar putea vizualiza lucrarea online, cu user si parola, intr-un sistem securizat, fara nervi, presiuni si scene absurde.
A, ca fapt divers: copilul a luat 9.25, dar considera ca merita 9.50. Este un examen cu miza mare, iar niste sutimi pot face diferenta in ceea ce priveste facultatea.”