Ultima licitatie a fost initiata in 2006, iar in sistem sunt inca folosite si
manuale aprobate in 1991, precizeaza ministrul Educatiei, Remus Pricopie.
"Avem, din pacate, in sistem manuale aprobate si in 1991. Ultima licitatie a fost in 2006. De data aceasta incepem cu clasele unu si a doua. E prima data cand facem licitatia dupa Ordonanta 34/2006 (privind achizitiile publice-n.r.) si licitatie europeana, deci se respecta standardele europene", a spus ministrul in sedinta de guvern.
In sedinta, premierul Victor Ponta a solicitat ca licitatia sa fie cat mai transparenta si sa existe cat mai multa dezbatere publica in asa fel incat "tot felul de aberatii" constatate in manualele vechi sa fie indreptate.
Ponta a cerut totodata ca Ministerul Educatiei sa acorde asistenta si autoritatilor din Republica Moldova pentru manulalele de clasa a I-a.
Licitatia pentru noile manuale favorizeaza marile companii, avand in vedere cifrele mari de afaceri pe care aceste companii trebuie sa le aiba pentru a participa la licitatia pentru noile manuale scolare de clasa I si a II-a.
In plus, editorii sunt nemultumiti deoarece ministerul Educatiei a intarziat publicarea documentelor necesare pentru licitatie in SEAP, iar fiecare zi de intarziere va duce la intarzierea manualelor pe bancile elevilor la inceputul anului scolar viitor.