Principalul criteriu care ii nemultumeste pe editorii care isi doresc sa participe la licitatie este ca trebuie sa aiba cifre de afaceri de milioane de euro. In plus, preturile
manualelor noi, atat cele in format digital, cat si cele in format tiparit, sunt prea mici, se plang editorii.
Licitatia pentru noile manuale favorizeaza marile companii, avand in vedere cifrele mari de afaceri pe care aceste companii trebuie sa le aiba pentru a participa la licitatia pentru noile manuale scolare de clasa I si a II-a, acestea fiind conditii noi fata de cele publicate initial, sustin editorii. Licitatia valoreaza peste 30 de milioane de lei, Ministerul Educatiei punand preturi foarte mici pe manuale, mai atrag ei atentia.
In schimb, reprezentantii Ministerului Educatiei spun ca singurul lucru care s-a modificat este termenul limita pentru depunerea de catre ofertanti, la Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE), a documentelor necesare procedurii de achiziti. Astfel, documentele se vor putea depune pe 3 in loc de 2 iunie.
"In rest, conditiile sunt aceleasi cu cele publicate in martie", au spus reprezentantii Ministerului. Manuale de 8-9 lei Spre exemplu, manualul pentru Comunicare in Limba Romana de la clasa I va costa 8,10 lei bucata, in pret fiind inclusa si varianta digitala care se va distribui pe CD/DVD cu varianta print. Acelasi manual, dar pentru clasa a II-a va costa 9,72 de lei.
Paul Balogh de la Read Forward, care a produs primul manual digital din Romania (Lectia Verde, pentru cursul optional de Ecologie), atrage atentia ca o firma care vrea sa participe cu patru manuale la licitatie trebuie sa aiba o cifra de afaceri de peste 2 milioane de euro ca sa se inscrie cu un singur manual, acesta fiind media pe an din ultimii trei ani.
"Daca esti o editura simpatica care are o idee de manual meserias, ghinion de nesansa. Ca sa intri in licitatie trebuie sa fi facut afaceri grase in trecut, numai 2,5 milioane de euro cifra medie de afaceri pe ultimii 3 ani (asta daca te inscrii doar la un manual: daca vrei romana + mate pentru clasele 1 si 2, atunci cifra de afaceri trebuie sa fie de 6,7 milioane euro).
Trebuie sa ai ISO 9001 si, evident, sa mai fi facut si alte manuale digitale. Chiar daca aceasta este prima licitatie de manuale digitale. S-a mai umblat putin si pe la conditiile tehnice, suficient cat sa nu-ti adoarma suspiciunea. Pe scurt: calea e deschisa mai ales marilor firme de IT, mai putin editurilor educationale", spune Paul Balogh.