Peste 1,6 milioane de elevi din 1.100 de scoli cu rezultate slabe la examenul de
bacalaureat si studenti din 300 de universitati vor fi sprijiniti sa isi finalizeze studiile prin intermediul Proiectului privind Invatamantul Secundar din Romania (ROSE).
Scopul proiectului este reducerea ratei de abandon scolar in anii terminali ai invatamantului liceal, cresterea ratei de participare si de promovabilitate la examenul de bacalaureat in liceele cu performant slabe, cresterea ratei de inscriere in invatamantul superior si reducerea abandonului scolar in primul an de facultate.
Proiectul va sprijini 80% dintre liceele de stat si 85% dintre facultatile care au inregistrat rate mari ale abandonului scolar.
Proiectul este demarat de Guvernul Romaniei, finantat printr-un imprumut de 200 de milioane de euro acordat de Banca Mondiala si urmeaza sa fie implementat de Ministerul Educatiei Nationale si Cercetarii Stiintifice pana in anul 2020.
"Proiectul ROSE este inovator, deoarece pune impreuna provocarile cu care se confrunta atat sistemul preuniversitar, cat si sistemul de invatamant superior din Romania, in contextul mai larg al accesului, calitatii si echitatii. In fiecare an, un numar semnificativ de elevi romani se confrunta cu probleme in ceea ce priveste tranzitia la invatamantul tertiar, iar sprijinul acordat acestor elevi reprezinta una dintre prioritatile Guvernului Romaniei. Angajamentul ministerului de a creste ratele de tranzitie si retentie trebuie sa fie insotit de un demers continuu, dincolo de mandatele ministrilor, astfel incat sa se obtina impactul dorit", subliniaza ministrul Educatiei, Adrian Curaj.
De acest proiect au beneficiat in anul scolar 2011-2012 aproximativ 100.000 de elevi - 50% dintre tinerii inmatriculati in ultimul an liceu.
"Astazi, lansam un nou proiect, ROSE, pentru a contribui la solutionarea acestor aspecte. Este cel mai mare proiect al Bancii Mondiale in Europa si Asia Centrala in domeniul educatiei. Suntem mandri de angajamentul romanilor de a imbunatati tranzitia catre invatamantul superior, retentia studentilor in primul an de facultate si calitatea sistemului de invatamant", a declarat Elisabetta Capannelli, director de tara pentru Romania si Ungaria al Bancii Mondiale.