"Faptul ca astazi s-au semnat contractele de finantare pentru aceste doua proiecte demonstreaza ca actualul Guvern atrage fonduri europene. Valoarea contractelor este de aproximativ 100 de milioane de euro - bani europeni. Pe langa atragerea de fonduri europene, evenimentul de astazi arata si preocuparea acestui Guvern pentru educatie", transmite ministrul Valer-Daniel Breaz, printr-un comunicat de presa.
Cele doua proiecte formeaza o platforma de resurse si de gestionare a sistemului de invatamant, de predare, invatare si evaluare, realizata in cadrul Wi-Fi Campus: Platforma nationala de internet wireless in 4.500 de scoli din Romania (valoare: aprox. 165 milioane de lei, fara TVA).
"Sistemul Informatic de Management al scolaritatii - SIMS, proiect a carui valoare este de 225 milioane de lei, dintre care circa 191 milioane lei - fonduri nerambursabile, vizeaza realizarea in mediul online a managementului scolaritatii pe baza fluxurilor definite in cadrul proiectului eGOV (inscrierea online la liceu, implementarea Catalogului electronic la nivel national etc.), precum si evaluarea online a lucrarilor scrise la examenele nationale; iar Platforma Nationala de Educatie (valoare: 250 milioane lei, dintre care aproximativ 210 milioane lei sunt fonduri nerambursabile) presupune dezvoltarea Bibliotecii nationale virtuale si a Platformei de resurse educationale deschise ¬RED", se arata in comunicatul de presa.
Conform MEN, implementarea celor doua proiecte va permite urmatoarele actiuni:
- gestionarea in mediul online a notelor si absentelor, cu eliminarea suportului fizic al acestora si posibilitatea de consultare online de catre parinti etc. (SIMS)
- integrarea cu sisteme de tip Catalog Electronic (SIMS)
- platforma de comunicare si schimb de documente intre utilizatorii sistemului> profesori, elevi, parinti (SIMS)
- sistem de analiza avansata a datelor pentru realizarea de studii avansate pe baza informatiilor colectate din sistemul de invatamant si alte surse externe (SIMS)
- platforma pe care profesorii pot lansa propriile lor lectii personalizate in raport cu elevii din clasele la care predau (PNE)
- platforma de comunicare si schimb de documente intre utilizatorii sistemului: profesori, elevi, parinti (PNE)
- platforma cu lectii digitalizate pentru cresterea atractivitatii predarii (PNE) Derularea acestor proiecte si realizarea obiectivelor propuse fac parte din Strategia Guvernului de digitalizare a invatamantului romanesc, fiind in concordanta cu Programul de guvernare 2018-2020, capitolul E - Educatie 2023.
Problema modernizarii educatiei romanesti a fost si ramane o piatra de incercare pentru mai toate guvernele din ultimii treizeci de ani.