Procesul de inscriere pentru unitatile scolare ai caror elevi vor participa la excursii culturale gratuite in Bucuresti, organizate in cadrul proiectului "ACCES: Porti deschise. Minti deschise", va avea loc in perioada 1-15 august.
Scolile interesate pot cere detali la adresa de e-mail office@asociatiacerc.ro.
Potrivit unui comunicat al organizatorilor, in urma acestui proces vor fi selectate trei unitati scolare ai caror elevi - cel mult 10 pe unitate scolara -, insotiti de unul dintre parintii lor si de un cadru didactic, vor lua parte la o excursie culturala cu o durata de patru zile in Bucuresti.
Toate costurile aferente deplasarii sunt asigurate din bugetul proiectului iar pe parcursul excursiilor, elevii vor vizita sase muzee si vor participa la patru ateliere de dezvoltare personala.
Cei 30 de copii din mediul rural defavorizat, impreuna cu parintii lor, vor face un tur cultural al Bucurestiului, iar cu sprijinul ONG-urilor active vor participa la ateliere pe teme de interes asociate varstei: stimularea creativitatii, incurajarea participarii si educatie civica, educatie pentru sanatate, siguranta pe internet etc. Parintii vor participa la cursuri de educatie parentala.
Excursiile vizeaza in principal copiii aflati in situatii defavorizate si care provin din zone marginalizate.
Prin intermediul caruia vor fi organizate mini-vacante pentru copiii din mediul rural, acestia urmand sa viziteze obiectivele culturale din Bucuresti si sa ia parte la ateliere de dezvoltare personala dedicate intereselor varstei lor. Proiectul este co-finantat de Administratia Fondului Cultural National, in cadrul sesiunii I / 2018, sectiunea "Educatie prin cultura".
Copiii din mediul rural au un acces limitat la spatii culturale, iar in lipsa resurselor si a unei preocupari din partea parintilor sau scolii pentru acest aspect, universul lor cultural se rezuma la biserica din sat, caminul cultural si sarbatorile locale, dupa cum arata Barometrul de Consum Cultural. Mai mult de jumatate dintre copiii din Romania nu au avut niciodata in comuna sau oras un cinematograf, o sala de teatru sau chiar un parc. Doar 1 din 20 de romanii din mediul rural are acces facil la un muzeu.
In prezent, scoala ofera doar cateva oportunitati (cum ar fi
Scoala Altfel), iar familia reuseste sa contribuie in prea putine cazuri, iar in unele situatii deloc: "Exista copii care - la fel ca si parintii lor - nu au ajuns niciodata in Bucuresti, iar de la un moment dat, astfel de lipsuri se transforma in temeri si in stagnare. Acolo ne dorim sa ajungem, la acele familii care nu reusesc sa sustina decat in foarte mica masura ritmul dezvoltarii sociale, producand inechitati", spun organizatorii.