"Vom invata unii de la altii, vom invata din experienta altora astfel incat sa stim fiecare tara cum a procedat in privinta violentei in scoala si a abandonului scolar. Probleme sunt peste tot in ceea ce priveste violenta in scoli. Nu as putea sa spun ca o tara sta mai bine decat cealalta. Un fenomen al violentei este si consumul de droguri. Daca la noi abandonul scolar este cauzat in unele cazuri lipsei banilor, alte tari se confrunta cu alte aspecte, precum consumul de droguri", a afirmat Guna, la Conferinta Internationala a Parintilor.
Ea a precizat ca federatia pe care o conduce a derulat mai multe proiecte prin care a incercat sa apropie parintele de copil, copilul si parintele de scoala, astfel incat sa creeze o punte de legatura.
"Se stie ca Romania este o tara in care numarul copiilor care abandoneaza scoala este mare, insa cifrele arata ca in ultima perioada a reusit sa se diminueze numarul celor care parasesc scoala. In Ungaria nu s-a reusit acest lucru. Violenta in scoala tine si de internet. Una dintre masurile pentru diminuarea violentei in scoala o reprezinta discutiile cu parintii astfel incat acestia sa se apropie de proprii copii si sa incerce sa ii aduca pe drumul cel bun. Exista multe campanii care vizeaza toleranta fata de celalalt", a declarat la randul sau presedintele Asocietiei Europene a Parintilor, Eszter Salamon.
Aproape 60 de reprezentanti ai parintilor din state europene au discutat la Bucuresti despre violenta si abandon scolar, la Conferinta Internationala a Parintilor.
La eveniment au participat si inspectori scolari, reprezentanti ai organizatiilor de parinti din tara, reprezentanti ai sindicatelor din invatamant, cadre didactice, ai Ministerului Educatiei Nationale, Ministerului Afacerilor de Externe si ai ISMB.