Puteti citi mai jos comunicatul integral:
World Vision Romania: scolile se inchid din nou primele, iar invatamantul online este in continuare nefunctional
Bucuresti, 21 octombrie 2021. Principalele temeri pentru elevi la inceputul acestui an scolar erau ca scolile se vor inchide si ca vor avea multa materie de recuperat, conform unui sondaj realizat de World Vision Romania.
La nici doua luni de la inceputul scolii, in fata catastrofei umanitare cauzate de COVID-19 in Romania, singura solutie concreta pe care autoritatile au anuntat-o este inchiderea scolilor pentru doua saptamani. Astfel, scolile se inchid din nou primele, elevii si profesorii nu au niciun fel de predictibilitate pentru perioada urmatoare si invatamantul romanesc este in continuare nepregatit pentru trecerea in online, chiar si dupa aproape doi ani de pandemie, avertizeaza Fundatia World Vision Romania.
De pe 11 martie 2020, data la care scolile s-au inchis pentru prima oara in Romania din cauza pandemiei de COVID-19, invatamantul romanesc este in colaps. Desi pe agenda publica subiectul scolii online, al digitalizarii educatiei a revenit constant, pregatirea scolii online nu a fost niciodata o prioritate pentru autoritati: problema conectivitatii in zonele rurale nu a fost rezolvata, investitiile facute atat de sistemul public, cat si de cel privat, in tehnologie nu au fost valorificate, curriculumul nu a fost adaptat, formarea profesorilor pentru predare online nu s-a facut consecvent. Acest lucru in timp rata vaccinarii, mai ales randul elevilor, este extrem de mica. Un sondaj al World Vision Romania facut la inceput de an scolar arata ca mai putin de 9% dintre elevii de peste 12 ani erau vaccinati.
Conform unei analize pe care World Vision Romania a publicat-o in martie anul acesta, principalele motive pentru care copiii nu au participat la ore au fost: lipsa de dispozitive electronice, lipsa accesului la internet, lipsa de pregatire a profesorilor pentru ore online. De exemplu, in aproape o treime din satele in care World Vision Romania are activitati accesul la internet este slab sau inexistent.
"World Vision Romania a propus masuri si modele pentru cresterea rezilientei sistemului de educatie, cu prioritate pentru digitalizarea educatiei. in aceasta perioada, World Vision nu-si opreste programele educationale tocmai pentru ca suntem pregatiti sa le desfasuram si in format online. Am avut cateva luni in care presiunea pe sistemul de invatamant nu a fost atat de mare, a fost vacanta, insa valul patru al pandemiei era o certitudine, mai ales in contextul ratei mici de vaccinare. Desi era o probabilitate foarte mare ca se va ajunge la decizia de inchidere a scolilor, nu avem pana la acest moment niciun plan pentru continuarea educatiei. Vacanta aceasta de doua saptamani cu posibilitate extrem de mare de prelungire nu poate fi recuperata, asa cum nu pot fi recuperate pierderile de materie din martie 2020 pana acum", a declarat Mihaela Nabar, director executiv World Vision Romania.
Conform structurii anului scolar, gradinitele si clasele primare aveau vacanta de o saptamana, intre 25 si 31 octombrie. Miercuri, insa, presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca toate scolile si gradinitele se vor inchide incepand de luni, 25 octombrie, timp de doua saptamani, iar elevii vor fi in vacanta.
In aceasta perioada, raman deschise doar after school-urile.
Alexandru 24 Oct. 2021 01:44:27
De vina este ministrul Campeanu ca pedepseste toti elevii din Romania sa nu faca ore online. Motivul invocat este ca unii elevi din sate nu au net lor le duc invatatorii si profesorii fi?e la cutia postala, ajutati fiind in aceasta actiune de catre parinti.Deci, sa moara si capra vecinului. Nimeni nu are voie sa invete carte online. Mai bine in vacanta vesnica...