"Inspectoratele scolare judetene sunt 'tentaculele' prin care Ministerul Educatiei controleaza in teritoriu angajarile si transferurile in sistem si, odata cu ele, contractele de munca pentru aproape 300.000 de angajati. Pentru anul 2023 este prevazut un buget de 660 milioane de lei pentru cele 42 de inspectorate scolare judetene, inclusiv cel al municipiului Bucuresti. In total, 1.860 de angajati la fabrica de sinecuri a Ministerului Educatiei. Daca s-ar desfiinta inspectoratele scolare, asa cum propune USR de cativa ani incoace, s-ar putea asigura, cu banii economisiti, 44 de milioane de mese calde in scoala pentru copii. Ori s-ar putea ajuta sa mearga la scoala circa 96.000 de copii saraci. Ori s-ar putea construi zeci de noi gradinite si crese", sustin reprezentantii USR intr-un
comunicat.
Reprezentantii USR atrag atentia ca "inspectoratele judetene scolare decid absolut tot ce se intampla in scolile din Romania, de la numirea directorilor la stabilirea normelor didactice pentru profesori, de la transferuri la achizitiile directionate - inclusiv cele facute prin Programul National pentru Reducerea Abandonului Scolar din PNRR, care sunt chipurile avizate de inspectorate, desi sistemul de implementare al PNRR nu a prevazut vreo atributie pentru aceste entitati".
Tocmai de aceea, inspectoratele scolare trebuie desfiintate, iar scolile sa fie redate profesorilor, parintilor si autoritatilor locale.
"URSS-ul educational trebuie desfiintat, nu dat cu ruj cum a facut Iohannis. Scolile sunt coplesite de inspectii. Acestea sunt realizate, pe de o parte, de Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Preuniversitar - ARACIP, transformata in Agentia Romana pentru Asigurarea Calitatii si Inspectie in Invatamantul Preuniversitar - ARACIIP in noile legi ale educatiei si, pe de alta parte, de catre inspectoratele scolare judetene (ISJ), transformate in directii judetene", a declarat Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR, citat in comunicat.
USR mai sustine ca daca ARACIP a fost din 2005 o institutie autonoma, cu rolul de a stabili daca scolile indeplinesc standardele minime de calitate, "inspectoratele scolare judetene au fost si sunt in realitate o retea de influenta si control politic cu peste 1.800 de angajati".
"42 de inspectori generali, secondati de 87 de adjuncti, carora li se subordoneaza circa 1.100 de inspectori scolari, deserviti de alti peste 600 de angajati in diverse compartimente administrative (juridic, audit, contabilitate, resurse umane etc). La fiecare schimbare de culoare politica a guvernului, sefii ISJ-urilor si mare parte din inspectorii scolari sunt si ei schimbati din functie, in fapt o rocada pe principiul 'pleaca ai nostri, vin ai nostri'. Evident ca aceasta nu este o descentralizare ci, dimpotriva, o centralizare mascata, controlata direct de ministrul numit politic", a adaugat Ghinea.
El apreciaza ca "reforma educatiei a lui Iohannis a esuat intentionat in aceasta directie, inspectoratelor scolare judetene fiindu-le schimbata doar denumirea".
"O reforma reala a educatiei trebuie sa aiba obligatoriu ca obiectiv scoaterea de sub controlul politic a sistemului de invatamant. USR a propus desfiintarea inspectoratelor scolare atat in perioada in care s-a aflat la guvernare, cat si prin amendamente la legile promulgate cu fast la Cotroceni", mai precizeaza Cristian Ghinea.
Un Profesor 07 Iul. 2023 14:27:07
Subscriu!Inspectoratele scolare sunt instrumente politice ale caror scop este sa influenteze, sa controleze, sa manipuleze adevaratii actanti ai acestui serviciu public. Rolul lor, s-a demonstrat în timp, este ineficient. Acesti inspectori, numiti politic si fara concurs, cauta salarii mari, proiecte bine platite, mobilitati, comisii care sa-i faca cunoscuti, trafic de influenta, si multe hârtii de pus la dosarul de gradatie de merit. Unii dintre ei se viseaza si secretari intr-un minister. Cu alte cuvinte, sunt niste capuse.