Masura a fost propusa de inspectorul general al ISJ Buzau, Daniela Palcau, in cadrul sedintei Colegiului Prefectural, unde s-au discutat rezultatele obtinute de elevi la simularile nationale si judetene.
"Am solicitat dupa aceste simulari fiecarei unitati de invatamant sa-si faca o analiza. Dintre activitatile propuse, diversificarea activitatilor de consiliere si orientare profesionala a elevilor si parintilor privind motivatia invatarii in vederea obtinerii unor rezultate scolare mai bune, informarea permanenta a parintilor cu privire la numarul de absente al fiecarui elev, stabilirea unui program de pregatire suplimentara cu toti elevii claselor a XI-a si a XII-a si monitorizarea orelor de pregatire suplimentara. Incercam cresterea mediilor peste 5 la Evaluare si peste 6 la Bacalaureat, incercam sa facem grupe de profesori care sa ajute elevii, plasarea pe site-urile scolilor a unei sectiuni unde elevii sa acceseze teste si bareme in conformitate cu modelele propuse de minister, o masura pe care va marturisesc Ministerul Educatiei nu a imbratisat-o pentru ca s-a constatat ca daca s-au dat teste de exersare, elevii s-au canalizat pe acel tip de teste si nu s-au mai putut controla in a asimila constient anumite competente. Nu stiu daca este o masura buna sau nu, noi le punem la dispozitie nu cu titlu de obligativitate si astfel de teste", a declarat seful ISJ Buzau, potrivit
Agerpres.
Potrivit conducerii Institutiei Prefectului, exista un risc legat de introducerea testelor similare cu cele parcurse de candidatii care sustin examene pentru permisul auto, dar sunt de natura a-i acomoda pe elevi in perspectiva Bacalaureatului.
"Riscul este la fel ca la examinarea de la proba de obtinere a permisului de conducere, riscul este ca un copil sa invete strict sa mearga numai pe traseul acela dar partea de antrenament si acomodarea cu specificul testului si incadrarea in timp, da poate fi... ", a subliniat prefectul judetului Buzau.
Rezultatele simularilor nationale si judetene, conform ISJ Buzau
La simularea Evaluarii Nationale organizata la nivel judetean de catre ISJ, procentul de promovabilitate a fost de 54,01 la suta, iar la simularea organizata la nivel national, procentul a crescut la 58,10 la suta. Potrivit ISJ, cele mai multe note s-au incadrat intre 4 si 6.
"Din totalul de 3735 de elevi de clasa a VIII-a, s-au prezentat 3.432 de elevi, intr-o proportie de 92,42 la suta la Limba Romana si 91,88 la Matematica. La Limba Romana am avut un procent de 62,06 la suta promovabilitate, observam ca cele mai multe note sunt intre 6 si 6,99 adica 608 candidati. La Matematica un procent mai scazut de 42,28 la suta, ponderea mai mare a notelor este intre 4 si 4,99, 603 elevi. Per total la medie observam ca cele mai multe note oscileaza intre 4 si 6, la simularea noastra. La simularea de la nivel national, la Limba Romana procentul a crescut, este de 74.37 la suta. La Matematica procentul a scazut, este de 37,41 la suta, avand o medie pe judet de 58,10 la suta. Observam ca la Evaluarea data la nivel national, la Matematica cele mai multe note sunt intre 4 si 4,99 insa au scazut la celelalte ceea ce ne ingrijoreaza ", a declarat inspectorul general al ISJ, Daniela Palcau.
In perioada 27-28 noiembrie 2023, a fost organizata simularea judeteana a probelor scrise din cadrul examenului national de Bacalaureat. Procentul de promovare la nivelul judetului a fost de 36,36%. Ulterior, la simularea organizata la nivel national, procentul de promovabilitate a crescut la 48,05.
"La examenul de Bacalaureat, la proba Limba si literatura romana, la simularea judeteana am avut un procent de 66,75 la suta, intre 5 si 5,99 este ponderea cu cele mai multe note. La simularea nationala, la Limba romana procentul a scazut la 62,91 la suta. Cele mai multe note sunt aici, intre 5 si 5,99. La Matematica si Istorie s-a observat o crestere fata de simularea judeteana. La proba la alegere, la simularea judeteana procentul de promovabilitate a fost de 56,55 la suta, la simularea nationala o crestere pana la 66,43 la suta", a subliniat inspectorul general scolar.