Oficialul a afirmat ca, in acest sens, statul roman ar trebui sa ia masuri si fiecare unitate scolara sa stie carui medic si asistent medical i se poate adresa.
"Una din cele mai importante probleme ridicate la intalnirea de astazi (...) a fost cea a cadrelor medicale scolare. Este o problema la nivel national care se confirma si aici. in principiu, unitatile scolare din mediul rural nu au si este aproape imposibil sa prevada intr-un viitor apropiat resursa umana, ceea ce face aproape imposibila activitatea de testare a elevilor. in acest moment, in tara sunt distribuite peste 1 milion de teste rapide, utilizate in proportie de 2-3%, una din cauze fiind lipsa personalului medical. Aceasta inseamna ca in viitorul apropiat, statul roman ar trebui sa ia masuri in acest sens si fiecare unitate scolara sa stie carui medic si asistent medical i se poate adresa", a declarat Sorin Ion, intr-o conferinta de presa din cadrul campaniei nationale de informare "Vaccinare si testare pentru invatare".
In opinia sa, problema nu se poate rezolva foarte rapid, pentru ca lipsa personalului medical este una generala, nu doar in sistemul de educatie.
"Exista baza legala ca in fiecare localitate unul din medicii de familie sa preia sarcina de medic scolar, incheind un contract cu primaria. Daca exista dorinta, problema aceasta s-ar putea rezolva in multe situatii. stiu insa ca exista si localitati din tara unde nu exista niciun medic de familie, iar acolo nu stiu ce solutii am putea gasi. Ne-am bucura daca in urma campaniei noastre am putea obtine un rezultat si in aceasta zona", a spus Sorin Ion.
Testarea elevilor si a cadrelor didactice ar putea fi o masura eficienta in reducerea numarului de imbolnaviri, mai ales ca din luna mai elevii vor reveni la scoala.
Alexandru 19 Apr. 2021 12:49:13
Cu teste rapide de saliva, elevii se pot testa singuri. Pe profesorii vaccina?i, scuti?i-i de asa ceva.