"Comisia de etica a UBB a adoptat in data de 09.01.2023 Hotararea Nr. 1 din 2023 ca urmare a autosesizarii in urma unor noi informatii cu privire la suspiciuni de plagiat in teza de doctorat a Dl. Lucian Bode. Concluzia analizei este ca suspiciunile de plagiat se confirma in marea lor majoritate", arata comunicatul institutiei de invatamant superior din Cluj-Napoca, citat de
Agerpres.
Comisia solicita retragerea cartii publicate pe baza tezei
Potrivit acesteia, in lipsa posibilitatii legale de a aplica sanctiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunitatii academice, Comisia ii solicita corecturi la teza si retragerea cartii publicate pe baza tezei.
De asemenea, se vor sesiza consiliile nationale (CNATDCU/Consiliul National de Etica a Cercetarii) pentru demersuri suplimentare, in conditiile legii, mai precizeaza reprezentantii UBB, in comunicatul mentionat.
"In prima sesizare la aceasta teza, UBB a primit o serie de suspiciuni de plagiat si a identificat altele in plus, in baza analizei integrale a tezei cu doua softuri antiplagiat. (...) In esenta, s-au confirmat cele mai multe suspiciuni, s-au dispus masuri de corectare si s-a sesizat CNATDCU pentru demersuri suplimentare, in conditiile legii. In plus, pentru transparenta, UBB a semnalat pe site-ul propriu in zona tezelor sustinute la universitate, faptul ca teza este afectata de abateri de la etica cercetarii. (...) In urma sesizarii din oficiu, Comisia a analizat noile suspiciuni de abatere de la etica academica in redactarea tezei de doctorat, iar prin recenta Hotarare nr. 1/2023, s-a confirmat majoritatea acestor suspiciuni, s-au dispus masuri de corectare si retragere a cartii, si se vor sesiza consiliile nationale (CNATDCU/Consiliul National de Etica a Cercetarii) pentru demersuri suplimentare, in conditiile legii", mai arata sursa citata.
Hotararea poate fi consultata
AICI<<
Teza de doctorat a lui Bode, analizata inclusiv de experti internationali independenti
Universitatea Babes-Bolyai din Cluj-Napoca (UBB) informase, in 24 noiembrie, ca a reluat analiza tezei de doctorat a ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, in urma aparitiei in spatiul public a unor noi suspiciuni de plagiat. Reprezentantii universitatii au anuntat ca vor fi cooptati in analiza si experti internationali independenti, avand in vedere interesul public fata de acest caz.
"Reamintim faptul ca abaterile de etica se analizeaza exclusiv in urma unor sesizari sau prin autosesizare cand exista in spatiul public dovezi clare si doar in limitele acestora. Orice alta abordare ar fi ilegala si contrara prezumtiei de nevinovatie, depasind si practicile academice standard. De asemenea, pornind de la bunele practici internationale, precizam ca analiza poate fi reluata ori de cate ori este cazul, pe baza noilor dovezi prezentate de catre cei interesati", se mai mentioneaza in comunicat.
"Erori de citare" si "unele fragmente plagiate” in doctoratul lui Bode, conform deciziei din 2 noiembrie 2022
Universitatea clujeana anunta, pe 2 noiembrie, ca a inaintat catre CNATDCU si Ministerul Educatiei informarea referitoare la o prima hotarare a Comisiei de Etica cu privire la teza de doctorat a lui Lucian Bode. UBB preciza atunci ca nu s-a analizat valoarea continutului stiintific al lucrarii, care nu face obiectul demersului de etica. In schimb, Hotararea Comisiei de Etica a UBB a identificat "in mod clar" existenta unor abateri etice si a facut recomandari interne si pentru Lucian Bode, care insa nu-i pot fi impuse direct, nemaifiind in relatii contractuale cu universitatea.
"Comisia de Etica a UBB nu are in atributii analiza pastrarii sau retragerii titlului de doctor, demers care tine de CNATDCU/ minister, prin analize proprii, motiv pentru care Comisia de Etica a UBB, depistand probleme etice, a facut informarea catre CNATDCU. Daca se constata alte probleme etice, care nu sunt evidentiate de softurile antiplagiat sau nu au fost identificate de analiza Comisiei, acestea pot fi semnalate oricand si analizate suplimentar, in cadrul Comisiei de Etica a UBB si/sau direct la CNATDCU", a mai transmis UBB.
UBB facuse publice, anterior, concluziile analizei Comisiei de etica asupra tezei de doctorat a ministrului Lucian Bode, constatandu-se ca exista ''o serie de abateri de la bunele norme de publicare - erori de citare si unele fragmente plagiate''. Comisia de etica preciza ca nu poate dispune sanctiuni in acest caz, dar solicita autorului si editurii care a publicat lucrarea sa corecteze inadvertentele identificate.
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, a salutat, in 1 noiembrie, publicarea rezultatelor evaluarii de la acel moment a Universitatii 'Babes-Bolyai' din Cluj-Napoca asupra tezei sale de doctorat si a sustinut ca lucrarea sa "este in regula", "titlul de doctor acordat in anul 2019 este mentinut", el precizand ca va revizui erorile constatate.
"Doresc sa salut publicarea rezultatelor evaluarii UBB in urma analizei asupra tezei mele de doctorat. Verdictul UBB: teza mea de doctorat este in regula, iar titlul de doctor acordat in anul 2019 este mentinut. Recent, UBB s-a pronuntat in legatura cu respectarea normelor de redactare academica in teza mea de doctorat, iar rezultatul verificarilor nu schimba cu nimic evaluarile initiale ale tezei. In urma verificarilor, Comisia de etica a UBB mi-a recomandat remedierea erorilor de citare care au survenit in cuprinsul a mai putin de 7 pagini (2,95%) din totalul celor 220 de pagini ale tezei. In niciun moment nu mi-am insusit ideile altora si nici nu am dat impresia ca-mi apartin", a scris atunci Bode, pe pagina sa de Facebook.
Ministrul de Interne aminteste ca in rezolutia conducatorului de doctorat din 23 septembrie 2018 si in continutul raportului de similitudine se preciza ca teza lui de doctorat nu contine preluari neautorizate, el atasand postarii si documentele. De asemenea, adauga Bode, Comisia de sociologie, stiinte politice si administrative a CNATDCU, la 11 iulie 2019, a validat lucrarea in vederea emiterii ordinului de ministru.
"Fragmentele identificate ca fiind problematice reprezinta aproximativ 1.923 de cuvinte din totalul de 65.000 de cuvinte ale tezei (2,95%). Prin procedura de verificare realizata in 24 octombrie 2022 nu s-au identificat elemente de noutate fata de prima verificare a tezei realizata cu ocazia sustinerii tezei in anul 2018", arata Bode.
Ministrul Afacerilor Interne a afirmat ca nu rezulta cu certitudine intentia vadita de incalcare a regulilor si tehnicilor de citare academica, iar citarea eronata este considerata o deviere de la normele de redactare academica si trebuie corectata. "Din respect pentru comunitatea academica, impreuna cu editura, voi revizui printr-o erata erorile de citare problematice din cele 7 pagini, cu toate ca nu am aceasta obligatie legala", a sustinut el.
Reprezentantii UBB au informat saptamana aceasta ca, in data de 5 ianuarie 2023, Lucian Bode a actionat in instanta, la Tribunalul Salaj, Comisia de Etica a UBB cu privire la faptul ca nu ar fi legala autosesizarea in privinta acuzatiilor de plagiat vehiculate in spatiul public.
Acuzat oficial de plagiat, Lucian Bode ameninta cu justitia
Ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, afirma ca sintagma "profund viciata" privind teza sa de doctorat este o apreciere subiectiva a Comisiei de Etica a Universitatii Babes-Bolyai, o "judecata de valoare goala de semnificatie academica, cat timp normele au fost respectate", si arata ca va merge inainte in instanta deoarece cazul sau a "depasit limitele legii, dar si ale ratiunii".
"Cu privire la hotararea de astazi a Comisiei de Etica a Universitatii Babes-Bolyai, fac urmatoarele precizari: 1. Este absolut uluitor demersul de analizare a unei lucrari redactate in 2018 folosind norme actualizate in 2020-2022. E un precedent extrem de periculos nu doar pentru lumea academica, dar si pentru principiile care guverneaza statul de drept. Vorbim despre aplicarea retroactiva a unor norme, fapt care plaseaza sub acelasi stigmat toate lucrarile redactate inainte de 2022. Este o fractura logica si un demers absurd pe care nu il poate accepta nimeni ca fiind valid sau legitim. 2. Metoda de citare folosita este in deplina concordanta cu standardele academice de la momentul sustinerii tezei in 2018. Este o realitate pe care o voi repeta ori de cate ori va fi nevoie. Sintagma 'profund viciata' e o apreciere subiectiva a Comisiei, o judecata de valoare goala de semnificatie academica, cat timp normele au fost respectate", a scris Bode, miercuri, pe Facebook.
El afirma ca in ultimii ani teza sa de doctorat a parcurs absolut toate etapele de analiza si a trecut cu succes prin toate filtrele de verificare.
"Aceasta a fost verificata anti-plagiat de catre Universitatea Babes-Bolyai si de catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU), iar ambele institutii, in mod oficial, au certificat autenticitatea lucrarii. Este o alta realitate pe care o voi aminti, public, de cate ori va fi necesar", spune Bode.
Lucian Bode mai arata ca procedural si legal exista cel putin "doua probleme izbitoare".
"Conform legii, Comisia de Etica se poate pronunta doar in ceea ce priveste solutionarea sesizarilor privitoare la abateri ale membrilor comunitatii universitare, iar eu nu sunt parte a acestei comunitati, in mod evident, fapt confirmat de pct. 8 alin. (3) din Hotararea nr. 1 din 2023 a Comisiei de Etica. Curtea Constitutionala a clarificat inadmisibilitatea absoluta a activitatii oricarei alte comisii de a reexamina cele stabilite de comisia de doctorat si validate de catre CNATDCU. Ca atare, demersul Comisiei de Etica incalca flagrant decizia Curtii Constitutionale", afirma ministrul de Interne.
El afirma ca prin actiunea pe care a deschis-o in instanta vrea sa se asigure ca legea este respectata, indiferent de cine este vorba.
"Este un drept, dar si o obligatie pe care o am ori de cate ori se incalca legea", a mai scris Bode.
Ministrul acuza si "atacuri concertate ale USR si ale satelitilor sai" asupra sa si asupra Partidului National Liberal.
"La fel de evidente sunt presiunile si atacurile la adresa Universitatii Babes-Bolyai in toata aceasta perioada. Regret faptul ca Universitatea Babes-Bolyai s-a grabit sa dea curs acestor presiuni, fara a astepta solutia instantei de judecata. Drept urmare, voi merge inainte, in instanta, pentru ca este singura cale corecta si legitima pentru a transa acest caz care a depasit nu doar limitele legii, dar si ale ratiunii", conchide Lucian Bode.