Specialistii in educatie mai afirma ca violenta fizica, dar si cea psihologica creeaza un mediu daunator scopurilor educationale, creeandu-se un climat de insecuritate si total neproductiv. "Siguranta in scoli si respectarea imaginii, demnitatii si personalitatii proprii reprezinta unele dintre principalele drepturi ale elevilor. Un procent alarmant, de 28% dintre elevi, isi simt partial pusa in pericol integritatea fizica si/ sau morala, precum se poate observa si in diagrama alaturata", este precizat in "Raportul privind Implementarea Statului Elevului la nivel national" elaborat de Consiliul National al Elevilor. Judetele cu rata cea mai mare a scolarilor care nu se simt in siguranta in unitatile de invatamant sunt: Salaj, Sibiu, Suceava. La polul opus se afla Bihor si Tulcea.
Specialistii in invatamant spun ca una dintre principalele cauze ale perpetuarii starii de teama a unora dintre elevi atunci cand se afla la scoala este ca acestia se afla in preajma unor colegi care manifesta comportamente violente.
"Nu este necunoscut faptul ca elevii devin din ce in ce mai influentati de violenta si manifestarile vulgare din mass- media si din retelele sociale, acestea prezentand de cele mai multe ori violenta dintr-un punct atractiv, ca o oportunitate de divertisment, insufland astfel in mintea adolescentilor ca aceste acte deviante sunt un lucru pozitiv, necesar pentru generatia tanara. Injuriile, insultele si tipetele au devenit un lucru uzual in randul tinerilor, atat in mediul scolar cat si in afara acestuia", se arata intr-un studiu privind violenta in scoli realizat in 2014.