Procentul de 2,28% din PIB alocat educatiei este rusinos si reprezinta un mesaj privind importanta educatiei pentru decidenti, atrag atentia reprezentantii Aliantei Nationale a Organizatiilor Studentesti (ANOS).
Asadar, educatia nu primeste 6% din PIB nici in 2022, desi legea prevede acest lucru. Mai exact, nu primeste nici jumatate din acest procent, iar celor implicati in sistem nu le ramane decat sa protesteze.
Mesajul complet trimis de ANOS:
"Studentii trimit guvernantilor cozonac cu rahat pentru bugetul acordat educatiei
Liderii studentilor merg astazi la Ministerul Educatiei si la Guvern pentru a le transmite guvernantilor cozonac cu rahat si cacao, drept echivalent al bugetului acordat educatiei si ca raspuns la ignorarea solicitarilor studentilor. Cozonacul cu rahat este simbol al atitudinii guvernantilor - indolenta imbracata in vorbe goale, pe care studentii nu o accepta.
In ciuda solicitarilor studentilor trimise Guvernului Romaniei de a organiza dezbatere publica, conform legii, proiectul de buget a fost aprobat dupa nici o zi lucratoare de la publicare. Mai mult decat atat, in cadrul intalnirii din data de 20 decembrie de la Guvernul Romaniei, nu am primit niciun fel de asigurare de la guvernanti cum ca ar exista vreun minim interes pentru revendicarile noastre, chiar daca acestea sunt asumate prin Programul de Guvernare!
Nu acceptam ca angajamentele luate sa reprezinte o simpla maculatura care sa fie complet ignorata atunci cand Guvernul este chiar in momentul de a le pune in practica. Procentul de 2,28% din PIB alocat educatiei este rusinos si reprezinta un mesaj privind importanta educatiei pentru decidenti.
Cu privire la fondul pentru burse, studentii solicita o crestere cu 121.741.904 lei, reprezentand 0,009% din PIB. Acesta este singurul mod prin care prevederile Legii educatiei nationale pot fi respectate, iar studentii sa primeasca burse in cuantumul minim calculat conform legii - cel putin 700 de lei/luna (de la 580 lei/luna). Consideram aceasta crestere imperioasa, peste jumatate din crestere fiind exclusiv ajustarea cu inflatia, astfel incat bursa sa isi pastreze valoarea reala din 2017, ultimul an in care subventia a fost modificata.
Este de-a dreptul aberant cum in fila de buget dedicata Ministerului Educatiei se prevede drept obiectiv corelarea nivelului burselor cu nevoile studentilor, pentru a nu se realiza, de fapt, nicio modificare.
Impactul decisiv al burselor asupra accesului, parcursului si finalizarii studiilor de catre studenti este evident, iar modul de calcul actual, care exclude pana si mic-dejunul (ignorand complet alte cheltuieli de baza precum cele de igiena, imbracaminte etc) nu poate fi mentinut.
In cazul subventiei camine-cantine, am cerut o crestere cu 84.963.712 lei, reprezentand 0,006% din PIB. In ultimii ani, institutiile de invatamant superior au fost nevoite sa creasca substantial ponderea veniturilor proprii pentru a asigura mentinerea, chiar daca la un nivel de calitate scazut, a acestor facilitati. Veniturile proprii presupun, corelativ, cresterea taxelor suportate de studenti. in contextul cresterii preturilor la energie si gaze naturale, cresterea subventiei camine-cantine este cu atat mai importanta, reprezentand necesarul pentru acoperirea functionarii normale a acestor servicii studentesti de baza.
Horia serban ONITA
Presedinte ANOSR", este mesajul transmis de catre reprezentantii studentilor.